3 razloga zbog kojih prolazimo kroz bol

Možda to ni ne shvaćate, ali postoji produktivna svrha naše boli. Ovo su tri razloga zbog kojih prolazimo kroz boli.

Teško je zamisliti, ali trebamo Bogu zahvaliti za našu bol. Da nema boli, onda bismo možda zadobili ozbiljne ozlijede ili čak smrt.

Moramo shvatiti da će svaki kršćanin patiti. No, kršćani ujedno trebaju shvatiti da bol i patnja imaju svrhu.

Možda to ni ne shvaćate, ali postoji produktivna svrha naše boli. Ovo su tri razloga zbog kojih prolazimo kroz boli:

1. Bol može spasiti život

Kada osjetimo fizičku bol, naše nam tijelo većinom pokušava reći da nešto s nama nije u redu. Da nije te boli, koju većinom ni malo ne volimo, onda bi se opekli, dobili bi infekcije, počeli bismo krvariti i možda, ne znajući, bi imali i veće ozlijede.

Da nema boli, kada se jako udarimo u glavu, mogli bismo dobiti potres mozga ili ozbiljnu povredu mozga bez da smo toga i svjesni.

PROČITAJTE: 12 razloga zbog kojih vas Bog može pozvati na patnju

Ako nema boli, onda je sve dobro, zar ne? Pa, ne baš.

Da Bog u nas nije ugradio odgovor na ozljede, tj. bol, onda bismo lako mogli umrijeti. Tako da bol ima svrhu da nas zaštiti.

Slijepo crijevo može jako boljeti, ali zbog te jako boli mi odemo tražiti pomoć i na taj način otkrijemo da to slijepo crijevo treba izvaditi.

Bol je upozorenje da trebamo potražiti pomoć. Da nije naše boli, onda ne bismo imali nikakvu zaštitu od ozljeda. Bol nas zapravo štiti, koliko god ona bila neugodna.

2. Bol služi kao upozorenje

Bol ponekad dolazi kao upozorenje da trebamo nešto promijeniti. Može biti da trebamo promijeniti naše ponašanje, loše navike ili nešto što nam nanosi fizičku ili emocionalnu bol.

Kao što se u automobilu upali lampica kada nešto nije u redu, tako se i u nama javlja bol da nas upozori da nešto s nama nije u redu. Ta bol ne mora nužno biti fizička.

Emocionalna bol može biti jednako loša ili čak gora od fizičke boli. Fizička bol može nestati s vremenom, ali emocionalna bol ostavlja jako duboke ožiljke koje nije tako lako zaliječiti.

PROČITAJTE: Božji alarm koji nas upozorava na opasnost

Potreban je Bog kako bi nas utješio u svim našim problemima (2. Korinćanima 1,4). Dobro je željeti bolje poznavati Krista, a Pavao je to učinio preko patnje.

To nije prva stvar na koju ljudi pomisle kada se žele približiti Kristu, ali „kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša“ (2. Korinćanima 1,5).

Mnogi od nas žele biti blizu Kristu, ali većina ih ne razmišlja o tome da trebaju to učiniti slično kao Pavao: „Uvijek umiranje Isusovo u tijelu pronosimo da se i život Isusov u tijelu našem očituje“ (2. Korinćanima 4,10).

Ako sada prolazite kroz duhovnu ili emocionalnu bol, ne možete to sami podnositi. Isus zna kako se osjećate jer je i On patio, bio napušten, ponižen, odbačen, lažno optužen, a tada suđen i ubijen – a bio je potpuno bez grijeha.

Obratite pozornost na bol koja vas navodi da se približite Kristu.

3. Bol dovodi do traženja Boga

Ako zbog boli posegnete za Gospodinom, onda ta bol ima dobru svrhu.

Postojat će trenutci kada vam nitko osim Boga ne može pomoći. Pokušali ste sve moguće, ali ste još uvijek u bolovima – fizičkim, mentalnim ili psihičkim.

Nemate se kome okrenuti… nemate opcija. Kada ste u slijepoj ulici iz koje nema izlaza, onda Bog kaže: „Napokon, čekao sam te ovdje cijelo ovo vrijeme“.

PROČITAJTE: 6 sigurnosti od Boga koje vam daju nadu u vrijeme patnje

Ovo je istina: „Jer dobro zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina.“ (Psalam 103,14).

Ako se okrenemo Bibliji, mislim da ćemo se okrenuti Bogu. Biblija je uvid u Božje srce za sve one koji su slomljeni. Ako ste sada slomljeni, i osjećate se kao da je Bog jako daleko, istina je da „pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba“ (Psalmi 34,18).

Petar je hodao po vodi, ali kada je svrnuo svoje oči s Isusa, počeo je tonuti.

I mi moramo svoje oči držati usmjerene na Isusa ili ćemo i mi potonuti. Čak i kada smo u bolovima; POGOTOVO kada smo u bolovima.

Izvor: Theprayinwoman.com; Prijevod: Ida U.

NAJNOVIJE!