6 sigurnosti od Boga koje vam daju nadu u vrijeme patnje

Ovaj popis sigurnosti od Boga je stalni podsjetnik usred patnje i u mračnim noćima nam pomaže naći mir i Božju prisutnost.

Kršćanski život je težak. Isusov put je put križa. Ulazak u „zajedništvo u patnjama njegovim“ (Filipljanima 3,10) znači da svi morati provesti neko vrijeme na Maslinskoj gori u Getsemanskom vrtu.

Svi patimo. A razumijevanje ove istine nam pomaže dok neizbježno prolazimo kroz teška vremena. U vremenima patnje, naše zadano pitanje je obično neka verzija „Zašto? Zašto Bog dopušta da patim?“ To je ispravno pitanje, i kao što ćemo vidjeti za trenutak, dobro pitanje. Već sam ga postavljao i sigurno ću opet. Ali otkrio sam da je bolje pitati: „Može li ovo biti moj ponoćni trenutak na gori, faza u kojoj me Bog želi podučiti nešto o sebi, o meni?“

Loša razmjena

Kao pastor sam proveo s toliko mnogo ljudi koji su doživjeli „mračnu noć duše“. Ove mračne noći mogu proizaći iz razvoda ili nepoželjne liječničke dijagnoze. Držao sam za ruke obitelji koje su izgubile voljenu osobu radi samoubojstva i savjetovao starije žene čiji su muževi patili od Alzheimerove bolesti.

Tako često u ovim mračnim noćima, patnik želi riječ ohrabrenja ili da im kažem nešto što bi im donijelo malo mira. No otkrio sam da je često najbolje ne reći ništa u tim situacijama. Obično je ono što im je potrebno više od svega „služba prisutnosti“. Trebaju nekoga tko će jednostavno biti s njima, uho za slušanje, rame za plakanje. S vremenom, nakon što se tuga utopi i prvotni šok onoga što su doživjeli malo smanji, podijelim s njima istinitu izjavu koju sam čuo od svog pastora prije nekoliko godina:

Nemojte trgovati onim što znate za ono što ne znate.

„Nemojte misliti da Bog ne zna i ne želi ono što je najbolje za vas…“

Nije li to naša tendencija? Kada dođe vrijeme boli i nevolje, počinjemo razmjenjivati sigurnosti u koje nikada nismo sumnjali za nesigurne i nepoznate stvari koje možda i ne postoje.

Izgubite posao i odmah pomislite da se nikad više nećete zaposliti. Ali to je nesigurnost. Nemojte trgovati činjenicom da se Bog neće pobrinuti za moguće nesigurnosti.

Prekinete neki odnos i mislite da više nikada nećete susresti nikoga tko bi vas ponovno mogao usrećiti. Ali to je opet nesigurnost. Nemojte trgovati činjenicu da Bog ne zna i ne želi ono što je najbolje za vaše nesigurnosti koje mogu ili ne moraju odražavati stvarnost.

Reći ću opet: Nemojte trgovati ono što znate za ono što ne znate.

Sigurnosti na mračnoj gori

U vremenima patnje koristim popis koji dolazi izravno iz Kristovog života u Getsemanskom vrtu. Ovo mi pomaže da se popnem na svoju goru patnje; olakšava mi da prihvatim svoju borbu, da ne pokušavam trgovati za ono što ne znam. Ovaj popis mi je stalni podsjetnik sigurnosti usred patnje i vrlo često mi u mračnim noćima pomaže naći mir i Božju prisutnost.

Sigurnost #1 – Patnja je univerzalna i neizbježna.

Patnja dolazi u svim oblicima i veličinama. Nije važno odakle ste – uostalom, Isus je iz vječnosti – koje ste etničke pripadnosti, koliko imate ili nemate. Živimo u palom svijetu; svi patimo. Nitko nije imun. Ali poput Isusa možemo koristiti patnju kao priliku da se susretnemo s Bogom na gori.

Sigurnost #2 – Patnja nije osuda za grijeh.

Ovo je možda najveća laž koju vjerujemo kad prolazimo kroz vrijeme patnje. Kad doživljavamo poteškoće u životu ili prolazimo kroz neku kušnju, vrlo je lako pomisliti da nas Bog osuđuje za naš grijeh.

PROČITAJTE: Molitva u patnji: Kako moliti kada patite?

Za vjernike ovo ne može biti dalje od istine. Možemo patiti zbog posljedica grešnih odluka koje donosimo. Ako se odlučimo pobuniti protiv Boga ili donijeti odluku koja je suprotna njegovoj Riječi i izvan njegove volje, žet ćemo ono što sijemo. A ponekad su posljedice žetve onoga što sijemo jake. Bog disciplinira one koje voli i kažnjava one koje smatra sinovima i kćerima. Ali Bog ne šalje patnju kao osudu za naš grijeh. Isus je ponio našu osudu sa sobom na križ.

Sigurnost #3 – Patnja je privremena.

Iako nam je u tom trenutku teško, dobro je zapamtiti da je sva patnja privremena. Pismo kaže da ćemo trpjeti „malo“ (1. Petrova 5,10), da trpimo samo „neznatnost naše časovite nevolje“ (2. Korinćanima 4,17) i da su naše patnje samo za „sadašnje vrijeme“ (Rimljanima 8,18).

Ponekad mislimo da više nikada nećemo vidjeti svjetlost. Dok smo usred mračne noći, iako se možemo osjećati potpuno izgubljeni i posve beznadni, vjerujemo da Krist može uskrsnuti bilo što. Baš kao što je Isus bio na križu šest sati i u grobu tri dana, postavljena je granica našoj patnji. Ona je privremena.

Sigurnost #4 – Bog me voli i nije me zaboravio.

Tako je lako zaboraviti tu istinu kad podnosimo teškoće ili se suočavamo s nekom tragedijom. Dajem vam ovu sigurnost iz Božje Riječi. Upotrijebio sam osobne zamjenice kako bih sam mogao posjedovati tu istinu. Bog vas voli i on vas nije zaboravio.

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Ili tjeskoba? Ili progonstvo? Ili glad? Ili golotinja? Ili pogibao? Ili mač?… Ali u svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po Onomu koji nas uzljubi. Ta uvjeren sam: ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sile, ni sadašnje, ni buduće, ni visina, ni dubina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Kristu Isusu Gospodinu našemu“ (Rimljanima 8,35. 37-39).

Sigurnost #5 – Bog suosjeća sa mnom u mojoj patnji.

Možda često ne uzmemo u obzir da je Bog Otac također trpio u vrtu. Ovo nije bila jednostrana stvar. Otac i Sin dijele intimno zajedništvo iz vječnosti. Bog je u stanju suosjećati jer je ta patnja bila zajedničko iskustvo. A ako je Bog suosjećao s Kristom i načinio put za Krista, neće li i nama otvoriti put?

PROČITAJTE: 7 istina o patnji koje svaki kršćanin treba znati

Sigurnost #6 – Kada patimo, u redu je pitati „zašto?“

Ranije sam rekao da „zašto?“ nije uvijek najkorisnije pitanje. Ali je uobičajeno za većinu ljudi. Vidimo Isusovu čovječnost u vrtu kada zapravo pita: „Ako postoji drugi put… Zašto nema drugog puta?“ Također je u redu da ne razumijemo zašto moramo prolaziti patnju. Božji putovi nisu naši putovi (vidi Izaija 55,8-9). A čak i ako bi nam Bog objasnio ono što smo prošli i dao nam svoje razmišljanje, vjerojatno ga ne bismo razumjeli, a kamoli se složili.

„Nemojmo nikad trgovati ono što znamo za ono što ne znamo.“

Pitanje „zašto?“ ne pokazuje nedostatak vjere, već otkriva vjeru. Priznajemo da samo Bog ima odgovore na pitanja na koja očajnički želimo odgovore. Još mnogo toga ima u ovoj priči o planinskom vrtu, ali postoji najmanje šest sigurnosti kojih se možemo držati i prihvatiti vjerom kad prolazimo kroz mračne i usamljene trenutke. Nemojmo trgovati ono što znamo za ono što ne znamo.

Autor: Jarrett Stephens; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!