Ljudi su skloni strahu, bilo da je riječ o pandemijama, tjeskobama, prirodnim katastrofama ili ekonomskim problemima.

U današnjem se svijetu strah vrlo lako može pretvoriti u paniku u samo nekoliko minuta ili sekundi. Pa, kako bi sljedbenici Isusa trebali reagirati na strah? Što nam Pismo o tome govori? Autor Ken Boa je na portalu CBN dao nekoliko korisnih savjeta:

Od straha do molitve

Pavao je dao vrlo praktičnu i utješnu zapovijed koja treba vladati našim odnosom prema strahu: 

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7). 

Biblija ne niječe da ćemo se u životu susresti s nedaćama niti da će naša prvotna reakcija na te nedaće često biti strah. No Pavao nam govori i da u najtežim situacijama mi imamo mogućnost reagiranja u vjeri. Kako? Ne trebamo se pretvarati da strah ne postoji, ne trebamo se što više ohrabriti, nego trebamo priznati naše strahove i prinijeti ih Bogu u molitvi. 

VIDI OVO: 4 načina kako vjerom pobijediti strah

Ovaj citat ne isključuje oprezno reagiranje kada to okolnosti zahtijevaju. Ništa u tom citatu ne kaže da se ne trebamo pripremati za najgore. No treba postojati jasna razlika između načina na koji se svijet nosi sa strahom i na koji se Kristovi sljedbenici nose sa strahom. 

Kada svijet paničari; mi molimo. 

I što činimo kada se molimo usprkos strahu? Ne pretvaramo se da izvor našeg straha nije stvaran. Nego, mi predajemo svaku kontrolu nad tih strahovima Bogu. Priznajemo da je On Vladar čak i nad našim najgorim strahovima. Molimo Isusa da preuzme teret na sebe i zamjeni ga svojim jarmom (Matej 11,28-30). 

Od molitve do mira

Za neke, zapovijed „Ne budite zabrinuti ni za što“ u Poslanici Filipljanima se ne čini realističnom. Zasigurno – govorimo si da je tjeskoba dio života koji ne možemo izbjeći bez obzira na količinu molitve. Sigurno je nemoguće biti u miru u svakoj situaciji! 

No nemojte zaboraviti odakle dolazi taj mir. Bog ne očekuje da se riješimo tjeskobe potpuno sami. On je taj koji daje mir. Kada Mu predamo svoje strahove i zahtjeve, onda primamo „mir Božji koji je iznad svakog razuma“ (Filipljanima 4,7).  

VIDI OVO: 3 savjeta za borbu protiv vlastitih strahova

Svijet žudi za mirom i slobodom od straha, no ipak taj mir traži na krivim mjestima – u poslu, u resursima, u tuđim mišljenjima, u samodostatnosti, u pokušaju kontroliranja svega oko sebe i slično. Sve će nas te stvari u konačnici izdati jer su prolazne, konačne i nedovoljne. 

Pravi mir ne može doći ni iz jednog drugog izvora doli od Boga. Samo On može dati mir usred straha jer samo On „sve nosi snagom riječi svoje“ (Hebrejima 1,3). 

Što trebamo činiti? Kako reagirati na strah?

Kako, kao sljedbenici Krista, trebamo reagirati na strah, kao što je ovo vrijeme pandemije? Kako da odgovorimo na bilo kakvu drugu kušnju? Jednostavno: molitvom. 

Nemojte započinjati (ili završavati) dan sa čitanjem vijesti nego s molitvom. Predajte svoje strahove Gospodinu, otkrijte sve svoje tjeskobe, imenujte pred Njim ono što vaš najviše plaši (gubitak voljenih, bolest, ekonomske teškoće ili što drugo) i zamolite Ga da vaše strahove pretvori u mir koji samo On može dati. 

VIDI OVO: Kako nadvladati napade panike i straha? Ova molitva vam može pomoći!

Naravno, mnogo je praktičnih stvari koje možemo učiniti za vrijeme krize kao što je pomoć pri sprječavanju širenja korona virusa poštivanjem pravila ponašanja. No naša prva i najvažnija reakcija treba biti molitva. 

„Sam Gospodin mira dao vam mir zauvijek i na svaki način! Gospodin sa svima vama!“ (2 Solunjanima 3,16).