Ruski liječnik i direktor farmaceutske tvrtke “NovaMedika” Zahar Lejkin izjavio je da koronavirus posjeduje jedinstveno svojstvo – naime, RNK virusi, u koje spada i COVID-19, vrlo brzo mutiraju.

“Ne postoji nijedan ciklus replikacije virusa, koji reproducira isti virus. Svaki ciklus je nova mutacija”, izjavio je Lejkin.

Prema njegovim riječima, virusne čestice se ne ponavljaju prilikom generacije u stanici. Kada su kineski liječnici predali nekoliko desetina sojeva virusa, koje su izdvojili tijekom epidemije u zemlji, u njima je već bilo 149 mutacija.

VIDI OVO: Doktor otkrio 10 mitova o koronavirusu: Pamet u glavu!

Liječnik objašnjava da među divljim životinjama cirkulira nekoliko stotina sojeva koronavirusa i oko 40 među ljudskom populacijom.

„Kada je riječ o sezonskim zarazama, 15 posto uzročnika čine koronavirusi”, ističe liječnik i dodaje da grupa virusa prouzrokuje tešku upalu pluća. „Koronavirus ima sposobnost razmjenjivati svoj genetski materijal između čestica. To je takozvana rekombinacija. Ne samo da razmjenjuje sojeve kod ljudi, nego i kod divljih životinja, što se i dogodilo u Kini”, pojasnio je Lejkin.