Samo je u Bogu mir, dušo moja!

Samo je u Bogu mir. On čezne za pružanjem potpunog i trajnog mira svima koji u Njega vjeruju. To je Njegovo obećanje.

Mir je blagoslov koji se može naći samo u odnosu s Bogom. Svijet nam ne može ponuditi mir, jer nema ništa u što bismo mogli uložiti svoju nadu, povjerenje i sigurnost. Kraljevstva dolaze i odlaze. Vođe dolaze i odlaze s vlasti.

Naša jedina sigurnost je Bog. Bio je, jest i zauvijek će biti Stvoritelj i Gospodar svih. Sva vlast mu je dana. On upravlja promjenom godišnjih doba. On uništava planove naših neprijatelja. I on čezne za pružanjem potpunog i trajnog mira svima koji u Njega vjeruju.

Obećanje istinskog mira

Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.” (Ivan 14, 27)

Mir koji je definirao svijet je nestabilan i neizvjestan. S druge strane, Isus uči da je Njegov mir stvaran i trajan. Isus je apostolima rekao da će, kada napusti zemlju, mir koji ima u sebi i sa svojim Ocem biti njihov.

Izraz mir (hebrejski šalom) ima puno bogatiju konotaciju, jer nije prenosio samo odsutnost sukoba i previranja, već i pojam blagoslova, posebno u smislu ispravnog odnosa s Bogom. To se može najjasnije očitovati usred progona i nevolja svijeta (vidi Ivan 15, 18-19; 16, 33).

Kada svijet definira mir kao vrijeme između dva rata ili odsutnosti sukoba, dolazi do nelagodnog olakšanja, ali ostaje napetost kada će započeti sljedeći sukob. Kada netko primi mir o kojem Isus govori, nije važno što svijet čini, jer se mir Božji, koji On daje svojim sljedbenicima, održava čak i usred nevolja. Ovu istinu otkrivamo kada doživimo neku životnu poteškoću.

Druga istina koju vidimo iz Ivana 14, 27 je da nam Isus daje svoj mir: ne naplaćuje ga, niti ga moramo zarađivati. To je besplatan dar, kao što je i spasenje besplatan dar. Ovaj mir je i mir Božji i mir s Bogom.

Samo je u Bogu mir

Naš Bog ima mir za nas u svakoj situaciji, ako se odlučimo vjerovati Bogu. Svijet kaže da mir može doći samo ako ste postigli sve što želite. Mir možete imati samo ako imate dovoljno novca, prijatelja, zdravlje, pravi posao ili pravog supružnika.

Mir s Bogom započinje kada Ga netko primi kao Spasitelja. Počinje kada u svom srcu povjerujete da je Bog uskrisio Isusa i priznate svojim ustima da je Isus Gospodin. U tom trenutku primate mir s Bogom. Nije li to ono što svaki čovjek želi?

Također, Božji je blagoslov i da vam pruži mir usred vaših teških okolnosti. Ne želi da čekate dok se sve ne razriješi – nudi vam odmah da se odmorite.

Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.
Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.
(Psalam 23, 1-5)

Bog teži da vam pripremi trpezu usred bilo kakvih nevolja koje vas okružuju. I moli vas da tražite Njegovo lice i nađete svoj odmor u Njemu.

Gospod obećava mir narodu svomu, vjernima svojim, onima koji mu se svim srcem vrate. (Psalam 85, 9)

Prestanite tražiti ispunjenje u stvarima svijeta. Okrenite se nebeskom Ocu za mir koji nadilazi svako razumijevanje. Neka vas danas ispuni mirom i odmorom, dok provodite vrijeme u molitvi tražeći Njegovo lice.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!