5 ključnih savjeta za odabir savršene lubenice

Ništa više ne osvježava kao slatka i sočna lubenica tijekom vrućeg ljetnog dana. No, lubenicu treba pozorno odabrati kako biste u njoj zaista mogli uživati. Možda mislite da je odabir savršene lubenice slučajnost, ali zapravo postoji nekoliko načina da odaberete savršenu lubenicu.

1. Svijetle točke

Kada birate lubenice, prva stvar koju uočite su ona velika svijetla područja. No, ta područja su zapravo jako prirodna. Ona označavaju mjesto na kojem je lubenica ležala na polju.

Iako svaka lubenica ima tu oznaku, najbolje lubenice će imati kremasto-žuta ili čak narančasto-žuta područja. Uvijek birajte boju bližu zlatnoj.

2. Mrežica

Mrežica (suho i hrapavo područje nalik na paukovu mrežu) na lubenici označava koliko je puta pčela dotaknula cvijet. Što više oprašivanja, to je lubenica slađa.

PROČITAJTE: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Zašto nikada ne biste trebali baciti koštice od lubenice?

3. Dečko ili djevojčica?

Možda niste znali, ali lubenice imaju spol. „Dečki“ lubenice su viši i izduženiji, dok su „djevojčice“ lubenice okruglije i punije. Tako su „dečki“ zapravo vodenastiji, a „djevojčice“ su slađe.

4. Veličina

Zdrav nam razum govori da je veće bolje. Tako da mislimo da trebamo dobiti puno za novac koji plaćamo te se uhvatimo najveće lubenice koju možemo ponijeti, no u stvarnosti je najbolja lubenica ona srednje veličine. Ni prevelika ni premala, nego taman. Veličina jest bitna.

PROČITAJTE: LUBENICA KAO LIJEK: Njena ljekovita svojstva su nevjerojatna!

5. Rep

Rep lubenice indikator je zrelosti. Zeleni rep nam govori da je lubenica prerano ubrana tako da neće biti baš dobrog okusa. Kupite lubenice koje imaju sasušene repove ako želite da budu jako ukusne.

Kada je riječ o lubenicama, ne vrijedi izreka da ne možete suditi knjigu po koricama.