3 načina na koje seks u braku može biti grešan

Svaki iskreni vjernik zna da je seks izvan braka grijeh. No postoje načini kada i seks u braku može biti grešan.

Stvarnost je takva da vjernici koji su u braku također mogu doživjeti grijeh u svom seksualnom životu.

Kada seks u braku može biti grešan?

1. Možemo sebično zahtijevati seks 

Pavao u Filipljanima 2, 3-4 kaže da “Ništa ne činite uz prkos ili za ispraznu slavu, nego u poniznosti neka jedan drugoga smatra većim od sebe! Ne gledajte svaki na svoje, nego i na ono što je drugih!”

Postoje vremena kada seks možda nije moguć, npr. tijekom ženina menstrualnog ciklusa. Ova radnja je osuđena kao nečista u Levitskom zakoniku 18, 19 i zato trebamo uvijek pronaći kompromis.

2. Možemo uskratiti seks kako bismo kaznili svog supružnika

Kada nas je netko uzrujao, naš je prirodni obrambeni mehanizam izgraditi zid koji će ga spriječiti da to ponovno učini. Jedan od načina na koji možemo pokušati povrijediti svog supružnika u braku je da se suzdržimo od njega. Ako je došlo do neke razmirice, uskraćivanje seksa može biti kazna za supružnika. U ovakvim situacijama moramo vježbati opraštanje. Oprost ruši sve zidove.

Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti. (1. Korinćanima 5, 7)

3. Možemo koristiti seks da posramimo supružnika

Budući da je seks tako intiman dio bračne veze, izuzetno je osjetljiv. Kada smo frustrirani zbog svog seksualnog života, možemo reći uvredljive stvari svom supružniku vezano uz ovo područje našeg braka. To može dodatno narušiti intimnost i stvoriti razdor među parovima. Salomon je napisao: “Nesmotren govori kao da mačem probada, a jezik je mudrih iscjeljenje.” (Izreke 12, 18) Nažalost, možemo upotrijebiti teške riječi kako bismo natjerali supružnika da se osjeća nesigurno.

PROČITAJTE: Gdje u Bibliji piše da je seks prije braka grijeh?

Ako je par imao seksualnu prošlost prije braka, ta povijest može poslužiti kao oružje i u teškim trenucima možemo spomenuti prošlost da se naš supružnik osjeća loše.

Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima. (Efežanima 4, 29)

Seks ne može zadovoljiti vaše srce

Seks u braku je važan, ali ne može zadovoljiti vaše srce. Dodir druge osobe stimulira vaše tijelo i vaše srce, ali vas nikada ne ostavlja ispunjenima. Seks vas na snažan i dramatičan način povezuje s drugom osobom, ali nema nikakve mogućnosti da vas učini boljom osobom.

Naš problem sa seksom ne počinje požudom, lošim izborima ili lošim seksualnim ponašanjem. Naš problem sa seksom počinje kada zaboravimo da Bog mora biti u središtu ovog dijela našeg života, kao što mora biti u središtu bilo kojeg drugog. Ništa nije važnije od Boga, Njegove Riječi i molitve. Ako ovo zapostavite, imat ćete gadnih problema.

Uživanje u seksu nije zamjena za Božju milost

Ispravno je slaviti Božju dobrotu koja vam daje slatke užitke u kojima uživate i nikada se ne biste trebali osjećati krivima uživajući u njima sve dok to činite unutar Njegovih granica i za Njegovu slavu. Ali dok slavite zadovoljstvo, ne zaboravite slaviti Božju milost.

Božja milost ima moć zaštititi vas od traženja onog što ne biste trebali tražiti. Božja milost daje vam moć da kažete NE svemu što bi narušilo intimnost u važem braku. Božja vam milost nudi oproštenje kada povrijedite supružnika i potiče vas da oprostite svome supružnika kada vas povrijedi. Božja milost vas uvodi u prisutnost Onoga koji vam jedini može dati trajno zadovoljstvo i radost koje vaše srce traži.

NAJNOVIJE!