Šljive kao lijek mogu pomoći kod niza zdravstvenih tegoba. U ovom članku donosimo ljekovita svojstva šljive koja trebate znati.

Šljive su planetarno popularno voće iz porodice Prunus, ne samo zbog izuzetnog okusa, već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja.

Dolaze u različitim bojama i veličinama. Neke su čvršće od drugih. Boje šljive variraju od žute do bijele, zelene i crvene, a najčešća i najpopularnija je crvena. Sočne su i ukusne kada se jedu svježe, ali možgu se i sušiti, koristiti za pravljenje džemova ili dodati u druga jela.

Šljive kao lijek su izvrstan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka.

Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sustava, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Istraživanja svjedoče da vitamin C može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, kao i od srčanih oboljenja.

Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo i bor. Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola, poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina, kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva.

Šljive su prirodni lijek za obranu od raznih bolesti, a u nastavku donosimo ljekovita svojstva šljive:

Šljive su bogat izvor antioksidanata

Šljive imaju snažno antioksidativno djelovanje. Sadrže vitamin C i fitonutrijente poput luteina, kriptoksantina, zeaksantina, neoklorogenih i klorogenih kiselina. Ova vrsta hrane pomaže u sprječavanju određenih oštećenja na staničnoj razini, posebno onih uzrokovanih oksidacijom.

Studija objavljena u časopisu Medicinal Food 2009. godine. pokazuje da su šljive bogate prirodnim antioksidansima i štite granulocite (vrstu bijelih krvnih stanica) od oksidativnog stresa. Ostale prednosti konzumiranja šljiva uključuju sporije starenje, svjetliju kožu, smanjeni rizik od raka, detoksikaciju tijela i dugovječnost.

Šljive su lijek za probavu

Šljive su lijek za probavu jer su dobar izbor dijetalnih vlakana što pomaže u regulaciji funkcije probavnog sustava. Konzumiranje šljiva i druge hrane bogate vlaknima dva puta dnevno može pomoći u liječenju zatvora.

Šljive sadrže i topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna, koja se nalaze u pulpi ploda, razgrađuju se u masu sličnu ljepilu, koja veže masti, šećere, bakterije i toksine i pomaže ih izbaciti iz tijela.

Smanjuju razinu šećera, lošeg kolesterola i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava. Netopljiva vlakna, koja se nalaze u koži ploda, imaju krute komponente koje se „ljušte“ i uklanjaju mukoidni plak, zarobljene toksine i druge štetne tvari.

VIDI OVO: Dijeta sa suhim šljivama: Za tri dana, nekoliko kila manje

Šljive su prirodni lijek za kolesterol

Šljive snižavaju razinu kolesterola vezanjem žučnih kiselina i uklanjanjem iz tijela. Ove kiseline sastojci su koji se koriste za probavu masti i stvaraju se u jetri iz kolesterola. Kada se putem stolice uklone iz tijela, jetra mora stvoriti nove žučne kiseline, povući kolesterol i to dovodi do smanjenja razine u cirkulaciji.

Poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava

Flavonoidi i fenolne komponente poput antocijanina, klorogenih kiselina, kvercetina i katehina u šljivama imaju protuupalni učinak na različite stanice u tijelu. Ove namirnice pomažu u prevenciji stanja poput visokog kolesterola, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin K prisutan u šljivama je također dobar za srce. Ovaj vitamin pomaže u sprječavanju arterijske kalcifikacije, što je jedan od vodećih uzroka srčanog udara.

Djeluje tako što kalcij uklanja iz arterija i ne dopušta mu da se nakuplja u opasnim plakovima. Pomaže u sprječavanju otvrdnjavanja arterija jer čuva kalcij izvan sluznice arterija i drugih tkiva gdje može prouzrokovati oštećenja.

Ljekovita svojstva šljive
Foto: Pixabay

Šljive su dobre za kognitivno zdravlje

Fitonutrijenti prisutni u šljivama pomažu smanjiti upalu u neurološkim regijama i poboljšavaju sposobnost učenja i pamćenja podataka. To znači da šljive pomažu u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja povezanih sa starenjem i prirodna su pomoć u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Šljive su zdrave za kožu

Vitamin C u šljivama odličan je za kožu i krvne žile. Jedna je studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition 2007. godine analizirala preko 4000 žena u dobi od 40 do 74 godine te je ustanovila da veći unos vitamina C smanjuje vjerojatnost nastanka bora, suhu kožu i pomaže da koža sporije stari.

Šljive jačaju imunološki sustav

Sadržaj vitamina C u šljivama koristan je za ljude čiji je imunološki sustav oslabljen zbog stresa. S obzirom da je stres postao uobičajeno stanje u društvu, unos dovoljne količine vitamina C može poslužiti kao idealno sredstvo za poboljšanje općeg zdravlja.

Šljive kao lijek za dijabetes

Dijabetes je stanje uzrokovano povećanom razinom šećera u krvi zbog činjenice da gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga stanice ne mogu pravilno obraditi.

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, a topiva vlakna usporavaju pražnjenje želuca, što utječe na razinu šećera u krvi i blagotvorno utječe na osjetljivost stanica na inzulin. Sve pomaže u kontroli dijabetesa.

Jačaju zdravlje kostiju

Polifenoli i kalcij u šljivama dobri su za kosti jer povećavaju gustoću kostiju i sprječavaju gubitak koštane mase. Glavni uzrok osteoporoze je starenje, praćeno emocionalnim stresom, nedostatkom nekih hranjivih sastojaka i hormonskom neravnotežom.

Šljive i druga hrana bogata kalcijem služe kao prirodni lijek za osteoporozu jer pomažu u jačanju kostiju.

Zaključak

Ljekovita svojstva šljive su uistinu nevjerojatna. Važno je spomenuti da šljive sadrže i limunsku kiselinu, koja otklanja umor, sprječava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sustava. One obiluju i vlaknima koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu. Najukusnija je ako se konzumira sirova, svježa, netom ubrana.

Međutim, u zdravstvenom smislu izuzetno je korisna šljiva u osušenom obliku jer sadrži čak šest puta više antioksidanata od sirovog ploda.