Smije li par živjeti zajedno prije braka?

Često čujemo da se neki par odluči živjeti zajedno prije braka. Je li to u redu? Kada bi moglo biti problem?

Odgovor na ovo pitanje donekle ovisi o tome što se misli pod »živjeti zajedno«. Ako to znači imati spolne odnose, onda je to definitivno grijeh.

Predbračni seks opetovano se osuđuje u Bibliji zajedno sa svim drugim oblicima spolnoga nemorala (Djela 15,20; Rimljanima 1,29; 1. Korinćanima 5,1; 6,13. 18; 7,2; 10,8; 2. Korinćanima 12,21; Galaćanima 5,19; Efežanima 5,3; Kološanima 3,5; 1. Solunjanima 4,3; Juda 7). Biblija zagovara potpunu uzdržljivost od seksa izvan (i prije) braka. Seks prije braka jednako je grješan kao preljub i druge vrste spolnoga nemorala, jer podrazumijevaju spolne odnose s nekime s kime niste u bračnom odnosu.

Što ako se par odluči živjeti zajedno prije braka?

Ukoliko »živjeti zajedno« znači živjeti u istoj kući, onda je to možda drukčije pitanje. U konačnici, nema ničeg pogrešnog u tome što neki muškarac i žena žive u istoj kući – AKO se pritom ne događa ništa nemoralno. Međutim, problem nastaje stoga što to još uvijek nalikuje na nemoral (1. Solunjanima 5,22; Efežanima 5,3) i poslužit će kao velika kušnja da se učini nešto nemoralno. Biblija nam kaže da trebamo bježati od nemorala, a ne se izlagati stalnim iskušenjima na nemoralna djela (1. Korinćanima 6,18).

PROČITAJTE: Je li u redu imati predbračni seks ako ćete oženiti tu osobu?

Potom dolazi problem kako to izgleda ljudima koji promatraju. Za par koji živi zajedno pretpostavlja se da spava zajedno – tako stvari obično funkcioniraju. Premda stanovanje u istoj kući nije samo po sebi grješno, njime se pruža dojam da dolazi do nemorala. Biblija nam kaže da izbjegavamo čak i sjenu zla, da bježimo od nemorala i da nikoga ne potičemo da posrne ili se sablazni. Zbog toga, par koji živi zajedno prije braka time ne donosi slavu Bogu.

Izvor: Gotquestions.org