5 smjernica za izgradnju čvrstog braka

Bog je od početka namjeravao da brak bude blagoslovljena i ispunjena zajednica. Donosimo biblijske smjernice za izgradnju čvrstog braka.

Bog je šesti dan stvorio čovjeka na svoju sliku sa sposobnošću da voli, komunicira i stvara. Smjestio ga je u prekrasan vrt u kojem su se mogle ispuniti sve želje čistog ljudskog srca. Ali, Božje nevjerojatno djelo stvaranja nije bilo dovršeno dok nije stvorio ženu.

I reče Jahve, Bog: “Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.” (Postanak 2, 18)

Bog je iznio svoj izvorni plan za brak u Postanku 2 kada su se jedan muškarac (Adam) i jedna žena (Eva) udružili kako bi postali jedno tijelo. Brak nije ljudski proizvod; brak je dar od Boga. On ga je definirao i to uvijek treba poštovati.

Smjernice za izgradnju čvrstog braka

Dok se Isus prisjeća melodrame Božjeg predstavljanja Eve Adamu, ponavlja riječi iz Postanka 2:

“Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo.” (Marko 10, 6-8)

Ovaj odlomak sadrži pet smjernica za izgradnju snažnog i pobožnog braka kojem treba težiti.

1. Otiđite

“Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu …” 

Mnogi bračni parovi nikada nisu prestali ovisiti o svojim roditeljima ili onima koji su ih odgojili. Otići ne znači prekinuti sve veze, već uspostaviti neovisnost od svojih roditelja ili odgojitelja. Formirali ste novu obitelj; niste samo produžetak već postojeće obitelji.

2. Držite se zajedno

Odvojiti se znači da se obvezujete svom supružniku da ćete se uvijek držati zajedno, sve dok vas smrt ili Gospodinov dolazak ne razdvoji. Takva je obveza sastojak koji nedostaje u mnogim današnjim brakovima. U Božjem izvornom planu nije bilo vratašaca za bijeg, predbračnih ugovora … I jedan i drugi supružnik se cjeloživotno  obvezuju voljeti svog supružnika, bez obzira na sve.

3. Neka vam je sve zajedničko

“… i dvoje njih bit će jedno tijelo.”

Jedno tijelo” bitno je za biblijski pogled na brak. Dvije nesavršene osobe postaju “jedno tijelo” koje uključuje: jedan život, jedan ugled, jedan krevet, jednu patnju, jedan proračun, jednu obitelj, jednu misiju i tako dalje. Sada je u pitanju potpuna otvorenost uz potpuno dijeljenje i totalnu solidarnost, sve dok ih smrt ne razdvoji.

Također, “jedno tijelo” podrazumijeva i fizičku intimnost. U Božjem planu nema mjesta za parove da se međusobno isprobaju prije braka kako bi vidjeli jesu li seksualno kompatibilni. To je laž ovoga svijeta, a ne istina iz Božje Riječi. Bog je dizajnirao seks kako bi zapečatio ugovor između muža i žene.

3. Neka vam je sve zajedničko
Foto: Unsplash

4. Budite transparentni

Izvještaj iz Postanka kaže da “bijahu oboje goli – čovjek i njegova žena – ali ne osjećahu stida” (Postanak 2, 25). Nisu osjećali strah ni odbijanje, već su u potpunosti prihvaćali jedno drugo. Nastojte da što bolje znate svoga supružnika, sve vrline i mane, i trudite se da ga iskreno prihvaćate.

5. Ispunjavajte svoje odgovornosti

Posljednji dio Božjeg plana poziva na ispunjavanje odgovornosti. Muž i žena imaju svoju ulogu u braku. U enciklopediji uloga podrazumijeva “ponašanja koja se očekuju od osobe koja zauzima određeni društveni položaj”. Prema Bibliji, muževi imaju jasne odgovornosti da požrtvovno vole i vode svoje žene, dok žene imaju jasne odgovornosti da poštuju i podržavaju svoje muževe. Kada poštujemo te odgovornosti i trudimo se izvršavati ih, rezultat je bliskost u braku.

Kada par nauči svakodnevno prakticirati ovih pet biblijskih smjernica, počinju doživljavati brak onako kako je Bog to zamislio.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!