Svi ljudi koji su se obratili spašeni su kao odgovor na molitvu. Svaki svetac u slavi odgovor je na nečiju molitvu. S druge strane, svi koji su promašili nebo, promašili su ga zbog zanemarivanja molitve i sišli u oblast vječne smrti zbog pomanjkanja molitve.

Zbog pomanjkanja molitve, svugdje se osjećaju sile tame. Zbog pomanjkanja molitve, đavao je u velikoj mjeri paralizirao crkvu. Zbog pomanjkanja molitve, mnogi su propovjednici izgubili svoju snagu. Zbog pomanjkanja molitve, mnogi milijuni sad jure širokim putem u smrt.

Sve velike pobjede u kršćanskoj crkvi nastale su u odgovoru na pobjedonosnu molitvu.

Starozavjetni sveci vapili su Bogu s jednim nezamaljskim vapajem te u odgovoru na njihovu pobjedonosnu molitvu i Božje milosrđe “osvojiše kraljevstva, obaviše pravdu, postigoše obećanja, zatvoriše usta lavovima, ugasiše žestinu ognja, izbjegoše oštrici mača, ozdraviše od bolesti, biše junaci u boju, nagnaše u bijeg tuđe bojne redove … Zato i mi, opkoljeni tolikim oblakom svjedoka, odbacimo od sebe svako breme i grijeh koji lako zavodi te ustrajno trčimo na utakmici koja nam je određena! Uprimo pogled u začetnika i završitelja vjere, u Isusa …” (Heb 11,33-34;12,1-2).

Što je Knoxa, Whitefielda, Bunyana, Alleinea, Abbotta, Clowesa, Finneya, Carvossoa, Müllera, Wesleya, Paysona i vojsku drugih činilo tako gorućim i sjajnim svjetlima? Što im je davalo takvu divnu snagu nad ljudima, takvu silu da istjeruju đavole? Odgovor je molitva; duga, ustrajna, neprekidna, pobjedonosna molitva bila je tajna njihove sile kod Boga i ljudi.

Autor: S. B. Shaw

IZVORPut života