Sok od cikle kao lijek
Foto: Pixabay

Sok od cikle je kao lijek odličan za cijeli organizam. U ovom članku donosimo sva ljekovita svojstva koja u vrijedi znati.

Cikla je crveno, korjenasto povrće koje je mnogima omiljeno, dok ga drugi izbjegavaju. Nije nova na tržištu, no u zadnje vrijeme stječe sve veću popularnost, i to zbog svoje korisnosti za zdravlje. 

Istraživanjima je potvrđeno da je cikla iznimno dobra za zdravlje, a to se posebice odnosi na sok od cikle. 

Zašto je sok od cikle zdrav i zašto ga trebate redovno piti? Ovo su njegova ljekovita svojstva: 

Krvni tlak

Sok od cikle može smanjiti krvni tlak, što je potvrđeno istraživanjem na ljudima koji su pili 250 mililitara soka od cikle dnevno. Razlog tome su nitrati koji mogu opustiti krvne žile i tako olakšati protok krvi. 

Mišići i izdržljivost

Sok od cikle je povećao fiziku izdržljivost biciklista tijekom vježbe, potvrđuje jedno istraživanje iz 2012. godine. 

Istraživanje je provedeno na biciklistima koji su pili 2 čaše soka od cikle na dan, nakon čega im se poboljšalo vrijeme vožnje za 12 sekundi u 10 kilometara. U isto vrijeme su gubili manje kisika. 

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je još jednu pozitivnu stranu nitrata u soku od cikle. Osobe s problemima sa srcem su dobili 13% više mišićne mase samo 2 sata nakon što su popili sok od cikle. 

Tjelesna težina

Sok od cikle ima vrlo malo kalorija i gotovo nimalo masti. Zbog toga je odlična opcija kao jutarnji napitak – dobit ćete više energije te nećete posezati za nezdravom hranom. 

Pamćenje

Prema istraživanju iz 2011. godine nitrati mogu pospješiti protok krvi do mozga kod starijih osoba te tako smanjiti kognitivno opadanje. 

Dokaz su snimke mozga pacijenata kojima se nakon pijenja soka od cikle povećao dotok krvi u mozak, točnije u prednji dio mozga koji je zadužen za razmišljanje i ponašanje. 

Kalij i drugi minerali

Sok od cikle je bogat kalijem, mineralom i elektrolitom koji potpomaže funkcioniranje živaca i mišića. 

Ako se smanji količina kalija u tijelu može doći do slabosti, umora i grčenja mišića te je zato važno paziti na količinu kalija u organizmu. 

Ovaj sok je odličan izvor i mnogih drugih minerala koji su važni za imunitet, kosti i zube. Neki od njih su: željezo, magnezij, mangan, natrij, cink, bakar, selenij. 

Sok od cikle protiv raka

Rak

Ovaj sok svoju prekrasnu boju dobiva od betalaina – antioksidanta razgradivog u vodi. Prema istraživanju iz 2016. godine betalaini mogu biti korisni u borbi protiv raka jer uništavaju nestabilne stanice u tijelu. 

Folati

Ovaj zdravi sok je ujedno prepun folata (vitamina B) koji pomaže pri sprječavanju raznih bolesti kod nerođene djece kao što su spina bifida i anencefalija. Također, smanjuje mogućnost preranog poroda. 

Kolesterol

Cikla može smanjiti kolesterol, prema istraživanju iz 2011. godine. Istraživanje je pokazalo da je kod štakora smanjio kolesterol i trigliceride, kao i oksidativni stres u jetri. 

Jetra

Dobar je i za jetru te može spriječiti nastanak masne jetre ako imate lošu prehranu, pretjerano konzumirate alkohol, izloženi ste otrovnim supstancama ili se jako malo krećete, piše Healthline

Sok od cikle kao test

Znate li da sa sokom od cikle možete testirati svoje zdravlje? Dovoljno je samo pojesti salatu od svježe cikle ili uzeti nekoliko žlica njenog ljekovitog soka.

Nakon nekoliko sati, obratite pozornost na boju urina. Ako se mijenja prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaša crijeva, jetra i bubrezi ne obavljaju dobro svoju funkciju.

Kao što urin može dobiti crvenkastu boju, tako i toksične materije mogu proći u neprerađenom stanju kroz ove organe – objašnjava Georgij Nazarov, ruski naturolog i autor mnogih knjiga o zdravom životu i zdravoj prehrani.

Karakteristična crvena boja cikle potiče od betacijanina, crvenog pigmenta. To su u stvari jaki antioksidanti, koji utječu na prevenciju različitih bolesti.

Kako pripremiti sok od cikle? 

Postoji nekoliko načina pripreme soka od cikle. Korijen cikle dobro operite i očistite četkom. Naribajte ga što sitnije te nakon toga ostavite da odstoji nekoliko sati. Procijedite ga kroz lanenu krpu ili u sokovniku.

Možete pripremiti sok i tako da naribanu ciklu poprskate sokom od limuna i prelijete medom. Tako će cikla sama pustiti sok. Procijedite komadiće i imate zdravi crveni sok.

Sok od cikle ja najbolje piti ujutro, na prazan želudac i to u manjim gutljajima po 1 dl soka, dok ostatak možete piti tijekom dana.

Sok od cikle i mrkve
Snimka zaslona: YouTube

Sok od cikle i mrkve

Sok od cikle i mrkve je koristan za zdravlje, a osobito za imunitet. Evo kako ga možete pripremiti:

Potrebni sastojci:

  • 1 cikla (srednje veličine)
  • 2 mrkve
  • 3 stabljike celera
  • šaka svježeg korijandera (ili peršina)
  • sok od pola (organskog) limuna
  • 1 komadić đumbira

Ubacite narezane sastojke u sokovnik i pripremite sok. Ako nemate sokovnik, ubacite u blender, dodajte malo vode i izmiksajte. Procijedite dobivenu smjesu kako biste dobili sok. Konzumirajte svježe pripremljeni sok i uživajte u svim njegovim zdravstvenim dobrobitima

Kako napraviti sok od cikle, mrkve i jabuke?

Za pripremu soka od cikle, mrkve i jabuke, ne morate se držati nekih strogih naputaka niti recepata. Stavite mrkve ili jabuka onoliko koliko želite. Možete staviti npr. 3 jabuke, 3 cikle i 3 mrkve.

Od svježeg voća i povrća napravite sok u multipraktiku – narežite jabuku, ciklu i mrkvu i izmiksajte.

Procijedite, izlijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku, ako ste napravili veću količinu soka. Nemojte ga dodatno zaslađivati.

No možete mu upotpuniti okus sa svježim sokom limuna koji je bogat C vitaminom. Tako ćete spriječiti oksidaciju soka.

Važna napomena

Sok od cikle može obojati vaš urin u ružičastu ili crvenu boju, a to je potpuno bezopasno. Ako imate nizak krvni tlak, trebali biste biti oprezni sa sokom od cikle jer ga on još više smanjuje. 

Ujedno, ako imate bubrežni kamenac, nemojte ga piti jer se vaše stanje može pogoršati. 

Zaključak

Sok od cikle je napredna verzija svježe cikle koja kuhanjem gubi svoju nutritivnu vrijednost. Ako vam se okus ne sviđa, pokušajte ga miješati s limunom, jabukama, mrkvom ili drugim dodatcima i voćem. 

Ako ga odlučite piti, nemojte odmah krenuti s velikim količinama jer se vaše tijelo treba naviknuti na njega. 

PROČITAJTE JOŠ: