Sotona i patnja
Foto: Unsplash

Od ljudi koji pate sam puno puta čuo ove i slične izjave: „Završio sam s Bogom. Nitko me ne razumije, niti će me razumjeti. Nikada više nikome neću vjerovati. Ne mogu se moliti. Ne želim se moliti.“ 

Snažni udari patnje mogu naša srca okrenuti daleko od Boga. Sotona i za vaš život ima svrhu. Sotona ima svrhu i za vaše patnje. 

Sotona želi da budete izolirani

Kada patite, sjetite se da Sotona želi vašu patnju upotrijebiti kako bi vas udaljio od Boga. Kada nas Petar upozorava na Sotonina djelovanja, on uči: „Budite trijeznih umova. Budite oprezni. Vaš neprijatelj, đavao, vreba uokolo poput režućeg lava i gleda koga da poždere.“ (1. Petrova 5, 8) Sotonu ne treba olako shvatiti. On nas želi uništiti. 

Ono što je važno ovdje za primijetiti jest kontekst Petrovog upozorenja. Petar dodaje: „Oduprite se đavlu, čvrsti u vjeri, znajući da iste vrste patnje prolaze i vaša braća širom svijeta.“ (1. Petrova 5, 9) Sotona hoda oko onih koji pate. Poput vuka koji vreba ranjenu životinju, kada patimo, Sotona namiriši krv. 

Sotona je ovakvu taktiku koristio još od Joba i koristi je danas. Nemojmo biti slijepi i gluhi na ono što Sotona želi učiniti s našim patnjama. 

Sotona želi da zbog naše patnje izgubimo povjerenje u Boga. Želi ugasiti naše kanale komunikacije s Bogom. Želi da se, u potrazi za rješenjima naših problema, okrenemo prema sebi samima ili prema svijetu. 

Sotona ne želi da naša srca izlijevamo Bogu. Ne želi da vapimo Bogu. Ne želimo da o našim frustracijama i razočaranjima govorimo Bogu. Ne želi da čitamo Bibliju u potrazi za utjehom i istinom. Sotona želi da prebivamo u našoj povrijeđenosti, kako bi naša rana postala inficirana. 

Sotona želi da odemo od pobožnih ljudi. Jedna od sotoninih omiljenih laži jest kada nam govori da nitko ne razumije: nitko ne razumije ono kroz što prolazimo, našu bol, ono u čemu smo kušani. Kao što lav odvaja slabe od čopora, tako Sotona voli izolirati povrijeđene i ranjene. 

Sotona će vam reći da ne trebate biti dio kršćanske skupine. Reći će vam da bi vam bilo bolje da se umjesto toga okrenete društvenim medijima ili Netflixu. Reći će vam da će vas osuditi ako kažete ono kroz što prolazite. Sotonske laži uzimaju najbolji korijen kada je kršćanin odvojen od zajednice, odvojen od štovanja i kada nije redovito izložen Riječi. 

Sotona želi da gunđamo 

Sotona želi da gunđamo; želi da se neprestano žalimo i da smo negativni. Zmija je u Edenski vrt ušla zahvaljujući procjepu nezahvalnosti. Ako bi Eva mogla biti nezahvalna zbog toga što ne smije jesti s jednog stabla, onda bi i ona i Adam podlegli otrovu koji je curio iz očnjaka zmije. 

Ako nas Sotona uvjeri da patimo zbog toga što je Bog prema nama zao, onda će uspjeti zatrovati sve ono što dobijemo od Boga. Pogledajmo samo na izraelsko gunđanje u divljini i kako se taj korijen širio: nakon što su počeli gunđati zbog toga što moraju biti u divljini (Izlazak 14, 11-12) počeli su gunđati u vezi svega: vode (Izlazak 15, 24), gladi (Izlazak 16, 2; 7-9), mane (Brojevi 11, 1-6), smrti i ropstva (Brojevi 14, 2; 27-37), vodstva. (Brojevi 17, 5-10) 

Naše se gunđanje ni po čemu n razlikuje od gunđanja Izraelaca. Nakon što počnemo biti nezahvalni zbog jedne stvari, osim ako se korijen nezahvalnosti ne iščupa, ona že se proširiti na mnoge druge stvari. 

Možemo se oduprijeti 

Dobra je vijest je ta da nam namjere Zloga zapravo pokazuju načine kako se ispravno možemo nositi s patnjom. 

Bog nas poziva da Mu u patnji vjerujemo još više, još dublje i da pronađemo duboki zdenac zahvalnosti. Možemo se približiti Božjem srcu u ”dolini sjena i smrti” kada naš pogled usmjerimo na Isusa, koji je patio umjesto nas. 

Siguran sam da ste upoznali kršćane koji su odbili Sotonin smjer patnje i koji su umjesto toga odabrali Božji. Poznata vam je dubina njihove mudrosti, širina njihove ljubaznosti i dobrote, njihova Kristolika poniznost. Trebali bismo željeti i sami postati kao oni. 

Pitanje ovdje nije hoćemo li patiti. Hoćemo. No kada patnja dođe, odaberimo radije hodati Božjim putem, a ne Sotoninim. 

Autor: John Beeson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: TheGospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: