“Ako stavite Mene i Moje kraljevstvo na prvo mjesto, bit će vam dobro u životu.”

Mnogi ljudi ne žive po vjeri i previše brinu o materijalnim stvarima. Kada nam je Isus i Njegovo kraljevstvo na prvom mjestu, život je puno lakši.

Najznačajniju poduku o zabrinutosti Isus nam je dao u Propovijedi na gori (Matej 6: 25-34). U tom nam je ulomku dao upute kako se nositi s brigama.

Isus je govorio odanim pobožim ljudima (kao što su i mnogi od nas) koji su čekali Mesiju, ali nisu bili spremni za njegov dolazak. U tih deset redaka šest puta spomenuo brigu. Ono što je rekao tada, poruka je i nama danas dok se nosimo s vrlo prepredenim i stresom ispunjenim materijalističkim društvom.

Bit onoga što je Isus rekao može se ovako reći: “Ispunjeni ste brigom jer ne živite po vjeri. Previše se brinete o odjeći, hrani i materijalnim stvarima. Stavite Mene i Moje kraljevstvo na prvo mjesto i bit će vam dobro.”

PROČITAJTE: Molitva protiv brige

Zapamtite, Gospodin je govorio svojim sljedbenicima da sakupljaju blago na nebu, a ne na zemlji (Matej 6: 19-24). Gotovo da možemo čuti tihe prigovore mnoštva koje ga je slušalo: “O da, svakako. Ako ću živjeti kao što On kaže, uvijek razmišljajući o nebu, umrijet ću od gladi. Znate, čovjek mora jesti.” Upravo zbog toga je Isus započeo poduku sa zapovijedi: “Ne brinite se tjeskobno.”

Razlozi za zabrinutost (Matej 26: 25-32)

Ukoliko se Njegovi učenici ne prestanu tjeskobno brinuti o materijalnim stvarima ovoga svijeta, nikada neće biti slobodni prikupljati blago na nebu. Isus je rekao da nije potrebno tjeskobno se brinuti o svakodnevnim životnim potrebama. Ako se Bog brine za ptice u zraku i cvijeće u polju, onda će se svakako brinuti i za svoju djecu.

Dakako, obvezni smo raditi i zarađivati za sebe i svoju obitelj. Apostol Pavao je rekao: “Ako tko neće da radi, neka i ne jede!” (2. Solunjanima 3: 10). Isus nas nije učio da budemo pasivni sudionici. Naglašavao je da se ne trebamo izjedati, tjeskobno brinuti ili biti uznemireni svojim potrebama.

PROČITAJTE: Tvoje brige su možda velike, ali Bog je veći od svega

Mnogi se ipak ne brinu samo o zadovoljavanju osnovnih potreba za svakodnevni život već i o mnogim drugim potrebama. Želimo biti viđeni u poznatim restoranima, imati automobil malo bolji od susjeda, sagraditi malo veću kuću, biti odjeveni po posljednjoj modi i imati mnogo toga što naše društvo smatra važnim. Toliko smo se vezali za materijalizam da se brinemo što će se dogoditi ukoliko nećemo uspjeti održati razinu života na koji smo navikli.

Isus kaže da su naše tjeskobne brige nepotrebne. On priznaje da je to problem, ali nepotreban. Ptice imaju hranu, ali nemaju migrenu zbog brige za hranu. Cvijeće ‘ima odjeću’, ali radi nje nema čir na želucu. Zašto? Jer se njihov nebeski Otac brine za njih.

Autor: Dave Enger