Stevija kao zamjena za šećer: Za što je sve zdrava?

Stevija se kao prirodna zamjena za šećer može koristiti u pripremi jela i slastica. Možete je dodavati u napitke, jer je gotovo bez kalorija.

Dobivena iz južnoameričke biljke Stevia rebaudiana, ova prirodna zamjena za šećer poznata je i kao rebaudiozid A, Reb-A ili rebian. Reb-A dostupni su u tekućem, praškastom i granuliranom obliku.

Steviju možete uzgajati kod kuće i koristiti lišće za zaslađivanje hrane i pića. Postoji 150 vrsta stevije, sve porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike.

Biljka sadrži steviol glikozide, koji se koriste kao zaslađivači. Stevija se može naći u pićima, desertima, žvakama, pecivima, slatkišima, jogurtu … a može se koristiti i u pripremi kolača i jela kod kuće.

Stevija je otprilike 100 do 300 puta slađa od stolnog šećera, ali nema ugljikohidrata, kalorija ili umjetnih sastojaka, piše webmd.com. Ne sviđa se svima njezin okus. Neki ljudi smatraju da je gorka, dok drugi misle da ima okus mentola. Isprobajte jutarnju kavu sa stevijom ili posipajte zobene pahuljice kako biste provjerili sviđa li vam se okus.

Je li stevija zdrava za korištenje?

Stevija je prirodni zaslađivač. Gotovo da nema kalorija. Ako pokušavate smršavjeti, ovaj aspekt može biti privlačan.

Međutim, do danas su istraživanja neuvjerljiva. Utjecaj prirodnog zaslađivača na zdravlje pojedinca može ovisiti o količini koja se konzumira, kao i o dobu dana kada se konzumira.

Ako imate dijabetes, stevija vam može pomoći u kontroli razine šećera u krvi.

Potencijalne zdravstvene dobrobiti stevije
Foto: Pixabay

Potencijalne zdravstvene dobrobiti stevije

Kontrola razine šećera u krvi temelj je liječenja dijabetesa, a neke namirnice u tom smislu imaju dramatičnije učinke od drugih. Stevija ne podiže šećer u krvi, te može biti dobra i sigurna alternativa šećeru za pacijente s dijabetesom.

Američko udruženje za dijabetes i Američko udruženje za srce slažu se da stevija može biti korisna za osobe s dijabetesom ako je koriste umjereno. Europska agencija za sigurnost hrane smatra da je prihvatljiv raspon dnevnog unosa najviše 12 mg dnevno.

Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 19 zdravih, mršavih sudionika i 12 pretilih sudionika otkrilo je da stevija značajno snižava razinu inzulina i glukoze. Također je ostavilo sudionike zadovoljnima i sitima nakon jela, unatoč nižem unosu kalorija.

Prema drugom istraživanju, stevija u prahu može pomoći u kontroli kolesterola. Sudionici istraživanja konzumirali su 20 mililitara ekstrakta stevije dnevno tijekom mjesec dana. Stevija je snizila ukupni kolesterol, LDL (“loš”) kolesterol i trigliceride bez negativnih nuspojava. Također je povećala HDL (“dobar”) kolesterol. Nije jasno bi li povremena upotreba stevije u manjim količinama imala isti učinak.

Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da stevija može pomoći u borbi protiv ili spriječiti neke vrste raka. Prema istraživanju iz 2012., glikozid zvan steviozid koji se nalazi u biljci steviji pomaže pojačati smrt stanica raka dojke. Steviozid također može pomoći u smanjenju nekih mitohondrijskih puteva koji pomažu rastu raka.

Utvrđeno je da neki glikozidi u ekstraktu stevije šire krvne žile. Također mogu povećati izlučivanje natrija i izlučivanje urina. Istraživanje iz 2003. pokazalo je da bi stevija potencijalno mogla pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Stevija može djelovati kardiotonično. Kardiotonički postupci normaliziraju krvni tlak i reguliraju otkucaje srca.

Stevija kao zamjena za šećer: Kako je koristiti?

Stevija se može koristiti kao zamjena za šećer u vašoj omiljenoj hrani i piću. Prstohvat stevije u prahu jednak je otprilike jednoj žličici stolnog šećera.

Stevija se također može koristiti u kavi ili čaju; u domaćoj limunadi; posuti po vrućim ili hladnim žitaricama; u smoothieju ili jogurtu …

PROČITAJTE JOŠ: