Što Bog želi dok čekate odgovor na molitvu?

Što Bog želi dok čekate odgovor na molitvu? Iako nije lako čekati, čekanje je nešto s čime se svatko suočava i ono je dobro za nas.

Ne znam nikoga tko voli čekati. Čekanje je naporan posao. Naročito je teško kad ne postoje jamstva da će naše čekanje ikad završiti u ovom životu. Želje za kojima čeznemo, molitve koje smo molili i vijesti koje želimo čuti mogu nas navesti da budemo nestrpljivi, obeshrabreni, zabrinuti, pa čak i da se zapitamo je li Bogu stalo.

“Budi tih pred Gospodom i čekaj ga …” (Psalam 37, 7)

Poput male djece, i mi se duhovno migoljimo dok čekamo da Bog usliši molitvu. Postajemo nervozni i nemirni. Želimo skočiti i nešto poduzeti. Ali Bog kaže: “Budi miran i strpljivo čekaj!”

Ne uzimajte stvar u svoje ruke

Nikada nemojte ponoviti Abrahamovu grešku. Nikada nemojte pokušavati u svojoj snazi dobiti odgovor na vlastitu molitvu. To će uzrokovati sve vrste problema! Jednog dana Bog je rekao Abrahamu da će ga učiniti ocem velike nacije. Bila su dva problema: Abraham je imao 99 godina i bio je bez djece. Pogledao je svoje tijelo i rekao: “Nema šanse!” I pogledao je svoju suprugu Saru, koja je bila neplodna, i rekao: “Ma nikako nema šanse! To se neće dogoditi.”

Tako je Abraham uzeo stvar u svoje ruke i dobio dijete sa sluškinjom svoje supruge. Rekao je: “Evo moga odgovora na molitvu! Imam sina s 99 godina. Zove se Jišmael.” Bog je rekao: “Ne, ne. Promašio si poantu. To nije moj odgovor na molitvu. To je tvoj vlastiti odgovor na molitvu. Moj odgovor uskoro dolazi: Sara će biti majka. Dobit ćeš sina.” I rodio se Izak, što znači “smijeh”. Kada je Sara čula da će zatrudnjeti, Biblija kaže da se smijala jer nije vjerovala Bogu.

Što Bog želi dok čekate odgovor na molitvu?

Kad god pokušate odgovoriti na vlastitu molitvu, prizivate nevolje. Umjesto toga, strpljivo čekajte i gledajte kako Bog djeluje.

1. Vjerujte da Bog čuje vaše vapaje

Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao! Kako nam onda s njime neće sve darovati? (Rimljanima 8, 32)

Drugim riječima, križ je jamstvo da je Bog za nas i spreman nam je dati sve ono što je dobro za naš život. Možemo se time zadovoljiti i strpljivo čekati Njegove odgovore.

Božja dobrota je obećana onima koji ga strpljivo čekaju! Bez obzira koliko dugo. Bez obzira koliko se stvari čine beznadnima – Bog može učiniti puno obilnije od onoga što tražimo ili mislimo (Efežanima 3, 20).

2. Položite nadu u Njegovu Riječ

Čini se da Bog dopušta da doživimo razočaranja u životu da bi nas naučio da nas ništa drugo neće zadovoljiti ili pružiti čvrst temelj na kojem možemo stajati. Sama Božja Riječ je nepokolebljiva. Možemo čekati Gospodina znajući da će se, bez obzira koliko noć bila mračna, Njegovo svjetlo probiti u naš život, donoseći obilnu radost kroz prisniji odnos s Kristom.

“U Jahvu ja se uzdam, duša se moja u njegovu uzda riječ. Duša moja čeka Gospodina više no zoru straža noćna.” (Psalam 130, 5-6)

3. Nastavite ustrajno moliti
Foto: Unsplash

3. Nastavite ustrajno moliti

Još jedna kušnja s kojom se suočavamo kada nam se čini da Bog ne uslišava naše molitve je prestati moliti – prestati očekivati odgovor od Boga. Umjesto da ustupamo mjesto duhu cinizma, trebamo zahvaljivati Bogu na onome tko On jest i što je sve učinio za nas. Iako Bog možda neće odgovoriti u našem vremenu ili na način na koji očekujemo, On će ostvariti svoje dobre svrhe u našem životu kada ga čekamo i ustrajemo u molitvi.

4. Sjetite se blagoslova koji tek dolaze

Sve dok je naša nada usmjerena na ovaj život i stvari koje nas zadovoljavaju, vjerojatno ćemo se osjećati frustrirano, obeshrabreno, pa čak i beznadno. Isus Krist došao nam je ponuditi vječnu radost i slobodu od grijeha. Naše najbolje tek dolazi. Jednog dana grijeha više neće biti! Bit ćemo slobodni od vlastitih zahtjeva, slabosti, iskušenja i iskusit ćemo vječnu radost.

“Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.” (Kološanima 3, 2-4) 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!