Što god te muči, proći će

U ovom ćemo životu svi prolaziti kroz razna testiranja – zajamčeno! Bit će lijepih, ali i teških trenutaka. Zato, što god te muči, proći će!

Otkad je grijeh ušao u svijet, ništa ne funkcionira savršeno. Sve je na ovom planetu slomljeno – vrijeme, ekonomija, vaše tijelo, pa čak i vaši najbolji planovi. U ovom životu ništa ne funkcionira savršeno, jer je grijeh slomio sve na zemlji.

Zemlja tuži, vene, svijet gine, gasne, nebo sa zemljom propada. Oskvrnjena je zemlja pod žiteljima svojim, jer prestupiše Zakon, pogaziše odredbu, Savez vječni razvrgoše. (Izaija 24, 4-5)

Mi smo ti koji uzrokujemo zlo. Mi smo sebični i samoživi i uzrokujemo probleme u društvu, našem okruženju i u našem životu.

Neka nitko u napasti ne rekne: “Bog me napastuje.” Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga. Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. (Jakovljeva 1, 13-14)

Što god te muči, proći će

Stvari na ovom svijetu dolazit će i odlaziti, ali Bog ostaje zauvijek. Stoga živimo znajući da je On taj koji mijenja situacije u našem životu. Također imamo od Njega uvjerenje da sve stvari rade za dobro, čak i kada se to možda tako ne čini (Rimljanima 8, 28). Na kraju … Bog je naš početak i naš kraj. On je početak naše radosti i kraj naših tuga. Zato usred svake teške situacije možemo reći: “I ovo će proći.”

Ta ova malenkost naše časovite nevolje donosi nam obilato, sve obilatije, breme vječne slave jer nama nije do vidljivog nego do nevidljivog: ta vidljivo je privremeno, a nevidljivo – vječno. (2. Korinćanima 4, 17-18)

Bog želi da uvježbamo svoje oči da gledaju dalje od naših sadašnjih okolnosti i problema. Želi da gledamo dalje, kako bismo mogli vidjeti da je naša trenutna situacija samo privremena. Postoji veća slika na kojoj Bog radi. Na toj slici možemo vidjeti kako Njegova ruka usmjerava naš život svrhovitim pokretima.

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29, 11)

Gledati iznad trenutne situacije

Kada vaša trenutna situacija postane nepodnošljiva, gledajte naprijed u radost koja dolazi, jer to što sada prolazite samo je privremeno. I to će proći. Bog koristi ova vremena da u nama izgradi karakter, ustrajnost, izdržljivost i nadu. Svaka okolnost kroz koju prolaziš ima svrhu koju Bog koristi za tvoje dobro i za dobro drugih.

I ne samo to! Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan! (Rimljanima 5, 3-5)

PROČITAJTE JOŠ: