Kada Bog otvrdne srce vašeg muža
Foto: Freepik.com

Sjećam se kada sam, prije otprilike 6 godina, čitala Stari zavjet te sam zastala nad jednim citatom. Pa, zapravo, ako ste ikada čitali Stari zavjet onda ste često zastajali i razmišljali, no citat na koji mislim bio je iz Knjige Izlaska. 

Izlazak 9,12: „Ali je Jahve otvrdnuo srce faraonu, pa on ne posluša Mojsija i Arona, kako je Jahve Mojsiju i rekao“. 

Kada sam ga prvi put pročitala, naravno, nisam ga mogla razumjeti. Zašto bi Bog okrenuo srce čovjeka protiv onih na čijoj je bio strani, kao što su Mojsije i Izraelci? Mislim, On je htio da Njegov narod bude slobodan. Kasnije mi je Bog pokazao zašto je to tako. 

No u to sam vrijeme kroz cijeli dan razmišljala o tom citatu dok sam čistila kuću; negdje između umivaonika i kade osjetila sam da mi Gospodin govori. Jeste li ikada bili u situaciji gdje Bog razgovara s vašim duhom te je Njegov glas tako snažan da nemate sumnje da je to On? Pa, meni se to dogodilo nekoliko puta tijekom godina, a ovo je bio jedan od tih trenutaka. Stvar je u tome što mi, u ljudskom umu, Njegove riječi nisu imale smisla. Nije se to činilo podudarno s onim što sam naučila do sada u mom kršćanskom hodu, no, iz nekog razloga sam duhom osjećala da je to istina. Pokušat ću objasniti. 

VIDI OVO: 6 znakova zlog i tvrdog srca

Dok sam ribala kupaonicu, Gospodin mi je u srce utisnuo rečenicu: „Otvrdnuo sam mu srce. Promijenio sam ga“. 

Odmah sam znala na što je mislio. Tada je već bilo prošlo oko 4 godine od moje rastave te sam počela imati problema s time. Mrzila sam što mi je to smetalo! Ipak sam se ponovno udala za predivnog muškarca te smo zasnovali divnu obitelj. Bila sam neopisivo sretna; nisam imala ni truna sumnje, ali se neki dio mene osjećao jako loše zbog rastave.

Vjerovala sam da je rastava grijeh, ali sam priznala Gospodinu moju krivnju u toj vezi. Pretpostavljam da velik dio boli iz moje rastave počiva u činjenici što sam se osjećala nevrijedno i odbačeno. Moj bivši muž je jednog dana došao kući i samo izjavio da me više ne voli. 

Kad god s nekim postanete jedno tijelo, vaša duša stvori veze koje se ne mogu lako slomiti. Provela sam godine radeći na tome da se odvojim od te veze, ali je ipak ostao jedan slomljen dio mene koji je osjećao da sam tip žene koja zaslužuje biti ostavljena. Cijelo me je to iskustvo duboko ranilo, a linije sam vukla do toga da me je i moj biološki otac napustio. Iako želim da razumijete da ne pokušavam glumiti žrtvu, odlučujem vam ipak pokazati kako se moje ljudsko srce osjećalo nakon tih slomljenih veza. 

Kada sam čula Gospodina kako mi govori da je On otvrdnuo srce mog bivšeg muža bilo je to kao da mi je ogroman teret pao s leđa. U tom trenu sam osjetila mir u vezi rastave koji do tada nikada nisam osjetila te od tog trenutka više nisam imala nikakve tuge niti žaljenja u vezi te veze. U tom trenutku potpuno sam ju predala Isusu, i nikada nisam pokušala vratiti tu bol. 

VIDI OVO: Znakovi tvrdog srca koje ne smijete ignorirati

Možda ste sada podignuli obrvu i pitate se: „Zašto bi Bog rekao tvom suprugu da se rastavi od tebe?! To nije biblijski!“ I slažem se s vama. Nije. No Gospodin nije rekao mom bivšem da traži rastavu. Moj bivši je to potpuno sam odlučio. No vjerujem da je Gospodin intervenirao u mom životu slično kako je učinio s faraonom. 

Vratimo se na Stari zavjet. Stvar je u tome što faraon nikada ne bi pustio Božje ljude da odu. On je otvrdnuo svoje srce prema njima mnogo puta. Bog je znao što će faraon učiniti prije nego je to sam faraon znao. Bog je jednostavno ubrzao ono što je čovjek već imao u svom srcu, kako bi se ispunila Njegova volja. 

Naravno, ne tvrdim da je moj bivši kao faraon, no tvrdim ovo – ne vjerujem da sam ušla u taj brak tražeći Božju volju te sam Mu u to vrijeme definitivno okrenula leđa. Živjela sam izvan Božje volje za moj život i iako ne vjerujem da bi Bog razorio moj brak (budući da je On protiv rastave) vjerujem da je Bog vidio da je srce mog bivšeg supruga već otvrdnulo te je samo ubrzao katastrofu koja bi ionako uslijedila za dobro Svojeg Kraljevstva. Moj bivši suprug je bio nesretan. Rekao mi je to godinu dana prije naše rastave. Odbio je savjetovanje, i umjesto da smo lutali kroz nezdravo i štetno, eventualno uništenje, vjerujem da je Bog otvrdnuo njegovo srce prema meni do kraja. 

Usred boli slomljenog braka, okrenula sam se Bogu, kao što ljudsko srce često čini u teškim vremenima. Malo se sramim što se trebalo nešto takvo dogoditi kako bih Mu zavapila, ali sam zahvalna što je On to upotrijebio kako bi me vratio planovima koje je cijelo vrijeme imao za moj život. 

VIDI OVO: Što može otvrdnuti srce?

Koja je svrha ove objave? Propovijedam li? Zasigurno ne. Nisam teolog, to je sigurno. Dijelim li slomljenost i moje uvjerenje da je Bog okrenuo na dobro ono što je sotona namjeravao učiniti zlim? Naravno. Možda se ne slažete i ne morate. Između mene i Boga je ono što On ispunjava u mom životu. No ako se sada nalazite u teškoj situaciji, u poniženju, a ne u uvjerenju, u preziranju sebe, a ne u tome da se vidite vrijedima u Njegovim očima, onda se nadam da vam ovo može pomoći na neki maleni način. Jer i usred vaših najgorih nevolja, neuspjeha i najizazovnijih vremena, Bog je tu. On usmjerava puteve, On liječi rane, On stvara ljepotu iz pepela za one koji se okrenu Njegovoj milosti, milosrđu i oprostu. 

On će možda i otvrdnuti srce ako to bude potrebno. 

Autorica: Brie Gowen; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com