Što nas Isus može naučiti o prijateljstvu?

Uvijek je dobro znati da imamo Isusa za prijatelja, Gospodina i Spasitelja. Ustvari, Isus smatra da je prijateljstvo s Njim viša razina učeništva (Ivan 14,14-15). Nismo više sluge nego smo Njegovi prijatelji ukoliko slijedimo Njegove zapovijedi.

Sadržaj Njegovih zapovijedi je da hodamo i prebivamo u Njegovoj ljubavi (Ivan 15,9-13). Samo oni koji razumiju što znači ljubiti Boga i ljubiti bližnjega do te mjere da su voljni vlastiti život položiti za njih, mogu uistinu znati što je prijateljstvo sa Isusom.

Sluge čine samo ono što moraju, ali prijateljstvo uključuje višu razinu žrtvovanja ovisno o dubini prijateljstva. Mnogi ljudi, čak i kršćani, hodaju uokolo bez puno bliskih prijatelja jer ne razumiju što znači žrtvovati se. Istinska kršćanska prijateljstva utemeljena u agape ljubavi uključuju voljnost žrtvovanja. Prirodno nam je da će se osoba žrtvovati za obitelj ili užu rodbinu. Po ljubavi i kroz ljubav Kristovu trebali bi smo biti u mogućnosti ljubiti druge kao što je Krist ljubio nas.

Mnogi kršćani se ustručavaju ljubiti radi straha. Strah je sebičan i želi očuvati samoga sebe. Agape ljubav izgoni sav strah (1. Ivanova 4,18). Ne postoji nikakvog straha u agape ljubavi. Svaka druga ljubav koja sadržava neke karakteristike straha nije agape ljubav. Strah je destruktivan. Uništava one koje posjeduje i kroz njih inficira i uništava druge. Đavao je majstor straha i vidi koliko je destruktivan. On krade, ubija i uništava (Ivan 10,10). Ali Isus je došao ljubiti nas i položiti svoj život da bi smo imali život u izobilju. Pogledajte razlike:

Agape ljubav / Strah

Daje / Uzima

Prima / Odbacuje

Pomaže / Ometa

Gradi / Ruši

Voli / Mrzi

Oprašta / Neoprašta

Milostiva je / Osuđuje

Božje prirode / Demonske prirode

Požrtvovna je / Sebična je

Hodaj u istinskoj agape ljubavi, a ne u strahu, jer agape ljubav ne poznaje strah. Samo u prisutnosti Božjoj je prava ljubav, pravo svijetlo i prava istina. Jer Isus je Put, Istina i Život. Svaki dan života treba mjeriti i bazirati na primjeru Isusovog života – naša djela, naše riječi i sve ostalo. Hodaj u ljubavi i ne daj mjesta strahu.

Izvor: PeterTan.org/Riječ života

NE PROPUSTITE!