Što radite dok čekate odgovor na molitvu?

Ne znam nikoga tko voli čekati. Čekanje je naporan posao, a ponekad čak može testirati našu vjeru. Što radite dok čekate odgovor na molitvu?

Naročito je teško kada nema jamstava da će naše čekanje uskoro završiti. Želje za kojima čeznemo, molitve koje smo molili i vijesti koje želimo čuti mogu nas navesti da budemo nestrpljivi, obeshrabreni, zabrinuti, pa čak i da se zapitamo je li Bogu stalo.

Što radite dok čekate odgovor na molitvu?

Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje. (Psalam 37, 7)

Bog želi da strpljivo čekate da usliši vašu molbu. No, često poput malih dvogodišnjaka, i mi se duhovno migoljimo dok čekamo na Boga. Postajemo nervozni i nemirni. Želimo skočiti i nešto poduzeti. Ali Bog kaže: “Strpljivo čekaj. Budi miran. Nemoj se nervirati i ne pokušavaj uzeti stvar u svoje ruke.”

Često nestrpljivost uzrokuje probleme u duhovnom životu i mnogima krade blagoslove. Sjetite se Abrahamove pogreške. Jednog dana Bog je obećao da će ga učiniti ocem velike nacije. Bila su samo dva problema: Abraham je imao 99 godina i bio je bez djece. Abraham je pogledao svoje tijelo i rekao: “Nema šanse!” I pogledao je svoju suprugu Saru, koja je bila stara i neplodna, i rekao: “Dvostruko nema šanse! To se neće dogoditi.”

Tako je Abraham uzeo stvar u svoje ruke i dobio dijete sa Hagarom, sluškinjom svoje supruge. Rekao je: “Evo moga odgovora na molitvu! Imam sina s 99 godina. Zove se Jišmael.” No, Bog je rekao: “Ne, ne. Promašio si poantu. To nije moj odgovor na molitvu. To je tvoj odgovor na molitvu. Uskoro ćeš dobiti nasljednika. Sara će postati majka. Nazvat ćete ga Izak.” Kada su Sari rekli da će zatrudnjeti, Biblija kaže da se nasmijala jer nije vjerovala Bogu.

Ali Bog se nasmijao posljednji. Izak je rođen i započelo je intenzivno rivalstvo između njega i Jišmaela za koje plaćamo i danas. Napeti odnosi između Židova i Arapa traju do danas, jer je Abraham pokušao odgovoriti na vlastiti molitveni zahtjev.

Kada god pokušate odgovoriti na vlastitu molitvu, tražite nevolje.

Strpljivo čekajte i gledajte kako Bog djeluje

Ohrabrujte se danas da je Bog obećao da će nas blagosloviti ako se podvrgnemo Njegovom vremenu: “Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme” (1. Petrova 5, 6). Bog nam ne daje samo najbrži izlaz iz loše situacije, On želi da izađemo na najbolji način, onaj koji donosi promjene u našim životima, a ne samo privremeni bijeg. Usredotočite se na Njegovu ljubav prema vama i znajte da On zaista želi da uspijete. Sjetite se: poslao je svoga Sina jedinca da umre na križu da bismo vi i ja mogli živjeti pobjedničkim životom!

PROČITAJTE JOŠ: