Što se dogodilo s Lazarom nakon uskrsnuća?

Nakon što je Isus uskrsnuo Lazara iz mrtvih, što se s njim dogodilo? Što se dogodilo s Lazarom nakon Isusovog uskrsnuća?

Tko je Lazar?

Lazar je bio brat Marte i Marije, koje su živjele u Betaniji, a to je bila „Marija (kojoj bolovaše brat Lazar) bijaše ona što je pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge kosom svojom“ (Ivan 11,2 VB). „Sestre stoga pošalju k njemu govoreći: ’Gospodine, evo, onaj koga voliš, boluje.’ A Isus, čuvši to, reče: ’Ta bolest nije na smrt, nego radi slave Božje: da se kroz nju proslavi Sin Božji’“ (Ivan 11,3-4).

Vidimo, dakle, da je Isus ljubio Lazara („onaj koga voliš“) i ne samo njega, već čitamo: „A Isus je ljubio Martu i njezinu sestru i Lazara“ (Ivan 11,5). Po ovome znamo da je Isus imao odnos s Marijom, Martom i Lazarom koji je bio blizak, osoban i pun ljubavi.

Lazarovo ime

Lazarovo ime je posebno, jer u grčkom „Lazaros“ doslovno znači „onaj kojega Bog pomaže“. Lazarovo ime dolazi od hebrejskog imena „Eleazar“ ili „El`azar“ i znači „Bog pomaže“, tako da Lazarovo ime ukazuje na Boga koji mu pomaže, a također pomaže i nama. Bog ljudima daje imena na osnovu njihovih atributa i na osnovu Njegove božanske svrhe za njihov život, što uključuje ljude poput Abrahama, Pavla i svakako Lazara. Simbolika Lazarovog imena nije promakla onima koji su bili upoznati s hebrejskim ili grčkim jezikom, jer je skladno značenju „onaj kojega Bog pomaže“ ili „Bog pomaže“, stoga je Isus, koji je Bog, pomogao Lazaru da se vrati u život. To se dogodilo iz razloga što Isus, kao Bog, ima moć podići ljude iz mrtvih jednostavno svojom riječju.

VIDI OVO: Lazarovo uskrsnuće: 3 životne lekcije koje nas uči taj događaj

Zašto je Lazar bio uskrsnut?

Zašto je Isus uskrsnuo Lazara kada ga je mogao ozdraviti i spriječiti njegovu smrt? Isus je na ovo odgovorio: „Lazar je umro. I radujem se poradi vas što ne bijah ondje — da uzvjerujete. Nego hajdemo k njemu!“ (Ivan 11,14-15). Zašto bi Isusu bilo drago što je Lazar umro? Zašto je dobro što Isus nije bio tamo? Bilo je to da učenici povjeruju u Njega. Kad je Isus stigao, Lazar je već bio mrtav četiri dana, a Marta je bila vrlo uzrujana i rekla: „Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro“ (Ivan 11,21).

To je istina. Da je Isus bio tamo i Lazar se razbolio, Isus ga je mogao jednostavno odmah izliječiti, bez da je Lazar morao umrijeti, ali je Isus za to imao svrhu, pa je rekao Marti: „’Uskrsnut će brat tvoj!’ Reče mu Marta: ’Znam da će uskrsnuti, o uskrsnuću u posljednji dan.’ Reče joj Isus: ’Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I svatko tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti dovijeka. Vjeruješ li ovo?’“ (Ivan 11,23-26). Zatim, „kad Marija dakle dođe onamo gdje bijaše Isus, ugledavši ga, pade do nogu njegovih govoreći mu: ’Gospodine, da si bio ovdje, ne bi umro moj brat!’“ (Ivan 11,32), ali je Isus to dopustio zbog posebne svrhe – da bi ona povjerovala. „Reče joj Isus: ’Nisam li ti rekao da ćeš, budeš li uzvjerovala, vidjeti slavu Božju?’ Odmaknuše dakle kamen gdje pokojnik bijaše položen. A Isus podiže oči i reče: ’Oče, hvala ti što si me uslišao. A ja sam znao da me svagda uslišavaš, ali rekoh to zbog mnoštva što okolo stoji; da uzvjeruju da si me ti poslao’“(Ivan 11, 40-42). Sve se ovo dogodilo kako bi se Bog proslavio i dokazalo da je Isus Bog i da ima moć podizati ljude iz mrtvih.

Što se dogodilo Lazaru?

Znamo da se nakon što je Isus uskrsnuo Lazara iz mrtvih dogodilo sljedeće: „Stoga velesvećenici i farizeji sazovu Vijeće pa govorahu: ’Što da činimo? Ta ovaj čovjek čini mnoge znake. Ako ga pustimo tako, svi će uzvjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam i ovo mjesto i narod’“ (Ivan 11,47-48). „Od onoga dana dakle dogovoriše se da ga ubiju“ (Ivan 11,53). Kasnije „veliko mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa dođoše, ne samo radi Isusa nego i da vide Lazara kojega je uskrisio od mrtvih“ (Ivan 12,9). Vidite kako su Židovi postali bešćutni i ljubomorni na Isusa, pa čak i na Njegovo uskrsnuće Lazara, jer kaže „velesvećenici naumiše ubiti i Lazara, jer su zbog njega mnogi od Židova odlazili i vjerovali u Isusa“ (Ivan 12,10-11).

Nevjerojatno je koliko su daleko htjeli otići. Sada ne samo da su htjeli ubiti Isusa, već također i Lazara, jer su radi toga što ga je Isus podigao iz mrtvih mnogi Židovi povjerovali u Isusa. Lazar je izbjegao njihovu namjeru, ali Isus nije, i bio je razapet. Ali što se dogodilo Lazaru? Crkvena tradicija i neki crkveni povjesničari vjeruju da se Lazar susreo s apostolom Pavlom i Barnabom kada su putovali od Salamine do Paphosa, gdje je navodno trebao biti zaređen kao biskup Kitiona. Ovo ne znamo zasigurno, kao ni što se dogodilo Lazaru nakon njegova uskrsnuća od mrtvih, ali znamo da je danas u kraljevstvu, kao i ostali koji su umrli u vjeri.

Zaključak

Bog nije Bog mrtvih, nego živih (Luka 20,38), pa čak i podiže mrtve za svoju slavu. Vjerujem da kada bi Isus toga dana rekao „izađi“ umjesto „Lazare, izađi“ (Ivan 11,43), svi koji su u grobovima bi izašli, jer Isus ima moć uskrsnuti svojom Riječju, a sve što treba učiniti jest da rekne i to što rekne će se i dogoditi. Vjeruješ li u to? Ako ne, morat ćeš se suočiti s gnjevom Božjim na dan Njegova pohoda, ali ako vjeruješ u Njega i pokajao si se za svoje grijehe, onda ćeš jednog dana biti podignut iz mrtvih i biti s Gospodinom zauvijek.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!