NaslovnicaŽivotŠto selfiji čine našoj djeci?

Što selfiji čine našoj djeci?

Danas su mnogi opremljeni modernom tehnologijom. Čak i djeca imaju mobitele i stalno se snimaju. Što selfiji čine našoj djeci?

Pripadam generacijama koje su imale fotoaparat. I nisu ga svi imali! Njime sam fotografirao razne događaje i ljude. Ali niti jednom nisam pokušao uperiti ga u sebe. S obzirom na njegove značajke u to vrijeme, selfi je bio gotovo nemoguć. Trebale su vam dvije ruke da ga držite i pritisnete gumb.

Kako su se vremena promijenila! Djeca i tinejdžeri s lakoćom koriste mobitele za snimanje selfija. Većina tinejdžera postavlja svoje fotografije na internet. Nije loše objaviti fotografiju s nekog lijepog događaja, ali zašto selfiji mogu biti problem?

Kakve probleme selfiji čine našoj djeci?

“… ne činite ništa iz suparništva, ništa po taštini, već, s poniznošću, smatrajte druge boljima od sebe.” (Filipljanima 2, 3)

Umjesto da primjećuje druge u svijetu selfija, vaše dijete može postati previše usredotočeno na snimanje najbolje fotografije, primanje najviše lajkova i dotjerivanje fotografija kako bi se istaknulo. Može imati problema s narcisoidnošću.

Vaše dijete može tražiti odobravanje od drugih u selfijima. Primjećuju li fotografije njegovi vršnjaci? Vole li ih?

Neki tinejdžeri probijaju granice u smislu sigurnosti ili skromnosti kako bi pridobili više pažnje. Tako prihvaćaju izazov da stanu na visoku zgradu ili pokažu malo golotinje kako bi snimili selfi koji će se drugima svidjeti.

Dok naša djeca odrastaju u odrasle osobe, želimo da postanu poput muškaraca i žena iz 1. Timoteju 2, 8-10:

“Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu, podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre; isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, nego – dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost.”

Želimo da naša djeca budu poznata po svojoj vjeri i dobrim djelima, a ne po ubojitim selfijima.

PROČITAJTE: Je li grijeh snimati ​​selfije?

Ipak, kako vaše dijete iznova i iznova, dan za danom, upire objektiv u sebe, to jača ideju da je on ili ona zvijezda serije.

Kako naša djeca mogu naučiti njegovati poniznost u ovom društvu selfija i samopromocije?

Ako vaše dijete vidi da neprestano snimate selfije i dotjerujete ih prije objave, ne mislite li da bi ono moglo činiti isto? Roditeljstvo je i teško i sjajno, jer nas često tjera da mijenjamo sebe na bolje kako bismo svojoj djeci ostavili dobar primjer.

Kada vaše dijete dođe u trgovinu, park ili mjesto za odmor i više ga zanima snimanje selfija nego razgledavanje, znajte da je vrijeme za neke promjene. Možda je vrijeme da kažete “Samo jedan selfi”, a zatim odložite mobitele i uživate u zajedništvu.

Pomozite svom djetetu da izbjegne ekstreme u svijetu selfija, kao što je opsjednutost fotografiranjem, dotjerivanje do savršenstva, snimanje opasnih aktivnosti i pretjerano dijeljenje na društvenim mrežama. Razgovarajte sa svojom starijom djecom i tinejdžerima o selfijima, postavljajući pitanja poput:

  • Jesu li selfiji koje snima autentični, odražavaju li ono što doista žele biti?
  • Kako se osjeća kada se nikome ne sviđa fotografija? Koliko mu je to bitno?
  • Odakle dolazi njegova vrijednost? Je li to s računa na društvenim mrežama ili nešto drugo?
  • Gradi li prijateljstva uglavnom preko mobitel ili licem u lice?

Ohrabrite vaše dijete da je vrijedno i dragocjeno u Božjim očima; da nije sve u vanjštini – Bog gleda na naše srce i vjeru. Život je puno sretniji i zdraviji kada u središte objektiva stavimo druge, a ne sebe.