Što moram učiniti da se spasim?

Pitanje “Što moram učiniti da se spasim?” postavljeno je jednom od Isusovih sljedbenika prije gotovo 2000 godina i još uvijek je jednako važno pitanje za sve ljude.

Jeste li ikad razmišljali o ovom pitanju? Znate li odgovor na pitanje? Važno je da svatko ozbiljno razmisli o ovom pitanju, jer će naš odgovor odrediti kako ćemo živjeti svoj život i gdje ćemo provesti vječnost nakon što umremo.

Evo kako je Isusov sljedbenik odgovorio na pitanje:

“Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se – ti i dom tvoj!” (Djela 16, 31)

To je jednostavan odgovor, ali što točno znači “vjerovati u Gospodina Isusa Krista”? I što konkretno moram učiniti da se spasim?

Od čega se moramo spasiti?

Biblija kaže da je Bog stvorio i održava sve u svemiru (Postanak 1, 1) uključujući i vas (Psalam 139, 13-16). On je taj koji je uspostavio nepromjenjive zakone prirode i morala. On je taj koji ima krajnju vlast nad svakim stvorenjem.

Osim što je Stvoritelj, Bog ima još jedan naziv – Sudac. Uspostavio je dobre i pravedne zakone u našu korist, ali nažalost, vi (ja i svi ostali) prekršili smo Njegove zakone na ovaj ili onaj način: laganjem, požudama, ogovaranjima, klevetama, zavišću, krađom, varanjem, psovkama … Neke od Božjih zapovijedi koje smo prekršili navedene su u Izlasku 20, 1-17 ili u Mateju 5 (Isusova propovijed na Gori). Ako naša kršenja Božjeg zakona ne budu riješena prema Njegovim uvjetima, stajat ćemo jednoga dana pred Njim na sudu.

Neće biti nepravde na Božjem sudu; nitko se neće izvući na neki svoj način; Bog je vidio i zabilježio u svojim “knjigama” svaki grijeh koji je svaki čovjek počinio i bit će potpuno pravedan u iznošenju presude.

Evo od čega se treba spasiti: Božjeg suda i gnjeva.

Tko se god ne nađe zapisan u knjizi života, bio je bačen u jezero ognjeno. (Otkrivenje 20, 15)

Iako je sigurno istina da je Bog milostiv i pun ljubavi, Biblija također prikazuje Boga kao punog gnjeva protiv onih koji krše Njegove zapovijedi i odbijaju Njegovu ponudu pomirenja.

Bog je milostiv, ali i pravedan Bog

Dok mnogi pogrešno zaključuju da pakao nije stvarno mjesto, “i ako jest, milostivi Bog sigurno nikoga ne bi poslao tamo”, Biblija jasno kaže da Bog, pravedni Sudac svemira, ima autoritet, moć i namjeru da tamo pošalje sve one koji odbacuju Njegovog Sina Isusa Krista. Razmotrimo sljedeće odlomke iz Biblije:

Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu. (Ivan 3, 36)

“I vidjeh veliko bijelo prijestolje i Onoga što sjede na nj: pred licem njegovim pobježe zemlja i nebo; ni mjesta im se više ne nađe. I vidjeh mrtve, velike i male: stoje pred prijestoljem, a knjige se otvoriše. I otvori se jedna druga knjiga, knjiga života. I mrtvi bijahu suđeni po onome što stoji napisano u knjigama, po djelima svojim. More predade svoje mrtvace, a Smrt i Podzemlje svoje: i svaki bi suđen po djelima svojim. A Smrt i Podzemlje bili su bačeni u jezero ognjeno. Jezero ognjeno – to je druga smrt: tko se god ne nađe zapisan u knjizi života, bio je bačen u jezero ognjeno.” (Otkrivenje 20, 11-15)

“I ne obazirući se na vremena neznanja, nutka sada Bog ljude da se svi i posvuda obrate, jer ustanovi Dan u koji će suditi svijetu po pravdi, po Čovjeku kojega odredi, pred svima ovjerovi, uskrisivši ga od mrtvih.” (Djela 17, 30-31)

Koncept Boga koji šalje one koji odbacuju Njegovog Sina u pakao može se činiti nepoštenim ili čak ludim. Ali mnogi će se, koji nisu htjeli vjerovati, iznenaditi kada budu stali pred Boga. Tada neće biti mogućnosti za pokajanje i prihvaćanje Isusa u svoj život.

Neka vas ništa ne obuzda

Rimljanima 10, 13 kaže: “Jer tko god zazove Gospodinovo ime, spasit će se.” Neka vas ništa ne obuzda. Ne dopustite da vas niti jedna osoba ili stvar drži dalje od voljenog Spasitelja. Neki koji su godinama bili članovi crkve nikada se nisu iskreno predali Njemu. Oni žive samo formalnim kršćanskim životima.

Veliko je pitanje: jeste li spremni predati se Njemu i tražiti Ga, u ime Isusovo, da vas oslobodi? Jeste li voljni pustiti Boga u svoj život?

Što moram učiniti da se spasim?

Ako želite biti spašeni, možete odmah pognuti glavu i moliti ovu molitvu:

Bože, predajem se. Zbog zasluga Tvoga Sina Isusa Krista, Njegove patnje, smrti i uskrsnuća, oprosti mi moje grijehe. Učini me onim što bih trebao biti. Uzmi moj život i koristi me u Svojoj svetoj službi. U Isusovo ime. Amen!

Sada, nasamo s Bogom, kleknite i kažite Bogu sve svoje probleme – priznajte mu svoje grijehe. Razgovarajte naglas s Njim kao malo dijete i vjerujte da vam je oprostio. Vaše ime je u Knjizi života.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!