Što učiniti kada Bog ništa ne čini?

Što učiniti kada Bog ništa ne čini?
Foto: Unsplash

Često želimo da se naše potrebe ispune u što kraćem roku. Što učiniti kada Bog ništa ne čini?

Mi ljudi sve događaje promatramo iz ograničene perspektive vremena. To je kao da pokušavate voziti automobil dok gledate kroz slamku. Bog, međutim, nije ograničen vremenom ili ljudskom perspektivom. On događaje na zemlji promatra odozgo, uzimajući cijelu panoramu vremena, od Postanka 1, 1 do kraja stvari, i vidi sve događaje odjednom.

Iako mi ponekad žurimo kroz život, kao da ćemo zakasniti negdje, Gospodin ne žuri, jer održava potpunu kontrolu. Unaprijed je pripremio rasplet svojih planova.

Što učiniti kada Bog ništa ne čini?

Da bismo išli u korak s Božjom savršenom voljom, moramo se čuvati da ne zakoračimo ispred njega. Čekanje na Gospodina nije uvijek lako, ali kada zakoračimo ispred njega, čekaju nas nevolje. Ako smo strpljivi i pouzdajemo se u njegovo vodstvo, On će nas uvesti u svoju volju i ostvariti više nego što smo imali na umu.

Kada se žurimo donijeti odluku i ići naprijed, a ne tražimo Božji trenutak, trebamo poslušati riječi iz Psalma 27:

U Jahvu se uzdaj, ojunači se, čvrsto nek’ bude srce tvoje: u Jahvu se uzdaj! (Psalam 27, 14)

Božje vrijeme je savršeno

Božje vrijeme nije samo dobro, savršeno je. Bog je sveznajući i zna sve stvari u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vidi svaki aspekt našega života, uključujući naše potrebe i želje. U svojoj velikoj mudrosti razumije ono što je najbolje za nas. Njegov božanski raspored za naš život uvijek je savršen i postiže Njegove dobre svrhe.

Suprotno tome, često se žurimo dobiti ono što želimo. Budući da imamo ograničeno znanje i razumijevanje, trebali bismo se moliti za situaciju i čekati da Bog razotkrije put koji ima za nas. Ali u svojoj žurbi da krenemo naprijed, često donosimo odluke ne tražeći od Gospodina da nam pokaže svoju volju po tom pitanju.

Ipak, Bog je pružio sve što nam je potrebno da se pokoravamo Njegovoj volji. Kad nas je spasio, dao nam je svog Duha da zauvijek bude s nama. Jedna od zadaća Duha Svetoga jest voditi nas prema Božjoj volji i Riječi. Upozorava nas i pomaže da činimo ono što je ispravno, jer u sebi nismo dovoljni za mudre odluke.

“Blagoslovljeni oni koji slušaju riječ Božju i drže je!” (Matej 11, 28)

Naučiti slušati Boga

Bog nam često puta s razlogom kaže: “Čekaj!” Stoga ga trebamo naučiti slušati i slijediti njegove upute, umjesto da pokušavamo smisliti pravac djelovanja i krenuti unaprijed. Ako nam postane navika slušati Boga tijekom cijelog života, bit ćemo spremni čuti ga kad nam zatreba usmjeravanje u hitnim situacijama.

Gospodin obećava u svojoj Riječi da uslišava molitvu i usmjerava naš put, ali ponekad moramo pričekati da nam pokaže put. Iako bismo možda odmah htjeli odgovor, Bog u svom ljubavnom sveznanju zna što je najbolje za nas i sada i sutra jer je Njegova perspektiva vječna.

Jahve vodi i učvršćuje korake čovjeku i mio mu je put njegov. (Psalam 37, 23)

PROČITAJTE JOŠ: