Poštovati ženu
Foto: Unsplash

Mnogi muškarci ne znaju što znači poštovati vlastitu ženu. Lutanje u pogledima, mislima i srcem u braku brzi su načini kako možemo pokazati nepoštovanje prema supružniku, a da toga niste ni svjesni.

Živimo u svijetu koji nas uči lutati. Mnogi od nas imaju problema sa započinjanjem nečega i ustrajanjem u tomu. Stvari i ljudi nam vrlo brzo dosade i stalno prelazimo na nešto dalje. 

Moj suprug voli automobile. Voli govoriti o automobilima, voziti automobile, popravljati automobile, kupovati automobile, sve to. U početku me to malo izluđivalo, jer automobili nisu moja stvar. Ali tijekom godina naučila sam razgovarati o njima ili sam barem naučila slušati ono što mi želi reći kao i ono na čemu radi. Ako imate te sreće pa se udate za ljubitelja automobila i ako imate hrabrosti slušati beskrajne govore o automobilu, jedna stvar koju će vas naučiti jest ovo: auto ne morate baciti.

Uvijek ga možete obnoviti ili ponovo izgraditi, a ako imate strpljenja, učinite ga još boljim nego što je bio prije! Moram vam reći, moj suprug zaista ima strpljenja! Trenutno radi na Mustang Coupeu iz 1981. i prekrasan je. Ulaže vrijeme i trud kad god može kako bi bio siguran da radi savršeno. 

Znam da će se, nakon što ovo pročita, jer uvijek čita moje članke, složiti sa mnom kada kažem da također ulaže vrijeme i trud kako bih se ja osjećala voljeno, lijepo, sigurno i poštovano kao njegova supruga. 

Kao ljubitelj automobila, on razumije vrijednost ulaganja vremena i truda u stvari koje su mu važne. Razumije važnost obraćanja pažnje na detalje i da ako je isključena i jedna mala stvar, to može pokvariti način funkcioniranja automobila. Isto vrijedi i za njegov brak: obraća pažnju na moje osjećaje i provjerava kako se osjećam.

Sigurna sam da ima trenutaka kada ne želi, jer zna da mogu biti tsunami emocija, ali me pita jesam li dobro, jer zna zna da su moji osjećaji vitalni dio onoga što sam ja kao osoba i da su važan dio našeg odnosa kao muža i žene. 

Prije sam spomenula da živimo u svijetu koji nas uči na neprestano traženje. No tijekom svih ovih razgovora o automobilima tijekom godina, moj suprug me naučio vrijednosti započinjanja nečega i ustrajanja u tome; vrijednost rada na nečemu umjesto brzog odlaženja na sljedeću stvar. Ako smo iskreni prema sebi, kad stvari postanu teške i kada nam ne ide, svi smo skloni lutanju. Lutanje u pogledima, mislima i srcem u braku brzi su načini kako možemo pokazati nepoštovanje prema supružniku, a da toga niste ni svjesni. Slijede primjeri. 

Prvi scenarij: lutajući pogledi 

Vaša supruga rodila je više djece. Ne osjeća se toliko samouvjereno u vlastitoj koži, ali uvijek joj govorite da je najljepša žena na svijetu i tako vam je drago to što je njezin trbuščić bio dom vaših malih beba. Ali jednog sunčanog poslijepodneva izađete u šetnju plažom, a vaše oči počnu lutati prema svakoj drugoj ženi koja je u blizini. Vaša se žena pretvara da to ne primjećuje, no kada to primijeti, to je uništava svaki puta pomalo kada se dogodi. 

Kao žena, osjećam se najviše poštovano kada znam da moj suprug gleda samo mene. Jedan od načina kako se osjećam da me najviše poštuje, jest kada vidim da sam mu samo ja važna, bez obzira na ostale žene koje su u blizini. 

Drugi scenarij: lutajuće misli 

Vaša žena vam pripovijeda nešto što joj je vrlo važno. No vaš to baš ne zanima te joj zbog toga odgovarate, pogledavate i povremenom kimnete glavom. Osim toga, provjeravate i svoj pametni telefon. Vaša supruga se pravi da to ne primjećuje, jer je naviknula na to da joj ne posvećujete punu pažnju, pa nastavlja sa svojom pričom. No svaki puta kada se to dogodi, to je pomalo uništava iznutra. 

Kao supruga, osjećam da me muž najviše poštuje kada znam da mi posvećuje punu pažnju, baš kao što je to činio kad smo izlazili i kada me pokušao zadiviti. Znam da cijelu dan posvećuje punu pozornost drugim stvarima i da nema razloga da mu misli odlutaju kad pokušavam razgovarati s njim. 

Treći scenarij: lutajuće srce 

Supruga vam govori kako se osjeća kao da ste oženjeni svojim poslom umjesto njom. Vaš vam je posao uvijek na prvom mjestu. Kao rezultat toga, osjeća se kao da je na drugom mjestu. Razmišljate o tome da morate zaraditi određenu svotu novca, tako da kad vas posao zove, čak i ako ste na spoju s njome ili kada vas ona treba, vi morate ići. Ona zna da je volite: ali osjeća da volite svoj posao, svoju titulu, svoje promaknuće i pljesak koji dobijete na poslu više nego nju. 

Kao supruga, osjećam se najviše poštovano kada znam da je srce mog supruga na mjestu na kojemu treba biti. Znam da dok ”svijeća gori na oba završetka”, pokušavajući zaraditi sve više i više novca, njegovo srce odluta od djece i mene. Baš kao što se osjećam nepoštovano kada nam posao prekida vrijeme kao obitelj, tako se osjećaju i naša djeca. Uvijek zarađujemo više novca, ali naši su zajednički trenuci koje provodimo kao obitelj, dragocjeni i neprocjenjivi. 

Često se puta nitko od nas ne trudi iskazati nepoštovanje prema supružniku. Ali događa se. Kao što su naša srca sklona odlutati od dobra koje Bog ima za naše živote i pasti natrag u stare navike i stari način razmišljanja, tako su i naša srca sklona lutanju u braku. Jedan od najgorih mogućih načina na koji naše misli mogu lutati u braku jest kada smo u teškoj situaciji s partnerom i počnemo razmišljati da bi možda stvari bile bolje s nekim drugim. Znala sam reći svom mužu kad smo se tek vjenčali i svađati se oko naših razlika: „Ako ne mogu popraviti stvari s tobom, neće biti bolje ni s nekim drugim.“ Jer druga će osoba imati svoj vlastiti set mana i nedostataka. Baš kao što ih i sama imam. 

Ako ste odlutali od svoje supruge, bilo pogledom, mislima ili srcem, mogu vam jamčiti da je ona to primijetila, čak i ako vi niste. Također vam mogu jamčiti da se osjeća nepoštovano kao vaša supruga i da možda ona prema vama pokazuje nepoštovanje zbog vašeg lutanja. Možda je spremna odustati zbog vašeg lutanja. Jer nakon što ste se vjenčali, obećali ste da ćete je voljeti i čuvati, u sve dane njezina života, ništa drugo. Učinite ono što ste obećali učiniti na početku.

Volite je i njegujte, stavite je na prvo mjesto i osjećat će se kao najcjenjenija žena na svijetu. 

Autorica: Kali Dawson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: