8 stvari koje čine dobrog muža

Što čini dobrog muža? Koje karakteristike ima dobar muž? Ono što čini dobrog muža nije toliko rad njegovih ruku koliko rad u njegovom srcu.

Moj mladi sin mi je nekad donosio lijepo cvijeće, čvrsto ih držeći slatko izgovarao: „Vovim te, mama!“ Kada je malo porastao, naučio je spremati doručak i dobrovoljno usisavati pod. Pohvalila bih ga (i sebe pomalo) govoreći: „Jednog ćeš dana biti jako dobar muž.“

Sada kad se svega toga prisjetim oko podizanja sina i skoro nakon 30 godina braka, uvjeravam vas da, iako se ne mogu zamisliti da se žalim na muža koji mi ne donosi cvijeće, kuha ili usisava, znam jako dobro da je potrebno mnogo više od toga da bude dobar muž. Naravno, to mogu biti znakovi da me voli, ali to je samo dobra volja dobrog čovjeka.

Društveni mediji su većinu nas uvjerili da kad bi nam naši muževi samo donosili cvijeće poput njezinoga muža, lako bismo uživali u njihovoj ljubavi i vjernosti. Kad bi se naši muževi ponudili da ponekad skuhaju ručak, sigurno bi se visoko popeli na ljestvici „dobrog muža“. Ako podižemo svoje sinove da znaju kako koristiti usisavač i napuniti perilicu posuđa, jednoga će dana biti najbolji muž ikada!

VIDI OVO: Kako biti muž sretnoj ženi?

Mame, moramo podizati svoje dječake da budu dobri muškarci, ali moramo ih podizati i da budu dobri muževi.

Prije mnogo godina, moj suprug i ja smo se upoznali s 5 ljubavnih jezika. Moj primarni ljubavni jezik je Djela službe. Da bih se osjećala voljenom, ne trebam zagrljaj, ne treba mi reći: „Volim te.“ Ne trebam dar i ne trebam puno pažnje. Osjećam se voljeno kad moj muž mijenja pregorjele žarulje. Govorenje nekome ljubavnim jezikom ne čini vas osobom punom ljubavi, to nije stvaranje dobrog muža.

Pa, što onda čini dobrog muža? Evo što vjerujem da nas treba podsjetiti dok podižemo svoje sinove.

Ono što čini dobrog muža jest njihova sposobnost da budu:

Voljeni

„Tko prizna da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu i on u Bogu. I mi smo upoznali i uzvjerovali u ljubav koju Bog ima prema nama. Bog je ljubav, i tko ostaje u ljubavi, ostaje u Bogu i Bog u njemu.“ (1. Ivanova 4,15-16)

VIDI OVO: Molitva za supruga: 5 stvari za koje žena treba moliti

Velikodušni

„Nikakva suparništva ili isprazne slave, nego u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe. Ne gledajte samo svaki na svoje nego neka svatko gleda i na ono što je drugih.“ (Filipljanima 2,3-4)

Čisti

„Jer ovo je volja Božja — vaše posvećenje: da se uzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoju posudu posjedovati u posvećenju i poštovanju.“ (1. Solunjanima 4,3-4)

Ranjivi

„Ispovijedajte jedni drugima svoje prijestupke i molite jedni za druge da budete iscijeljeni. Mnogo može djelotvorna molitva pravednika.“ (Jakovljeva 5,16)

Transparentni

„Ako li u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa Krista, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha.“ (1. Ivanova 1,7)

Ponizni

„A najveći među vama neka vam bude služnik. Jer tko se uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.“ (Matej 23,11-12)

Suosjećajni

„Ovo je zapovijed moja: da ljubite jedni druge kao što ja uzljubih vas.“ (Ivan 15,12)

Poučljivi

„Kad mudrost uđe u srce tvoje i znanje omili duši tvojoj.“ (Izreke 2,10)

Kad sam prvi put upoznala čovjeka za kojeg ću se kasnije udati, jedna od stvari koje su mi bile privlačne kod njega bile su njegove ruke. Bile su to (i još uvijek su) radničke ruke. Odgojena sam da osobito cijenim snažnu radnu etiku. Znala sam po flekama od motornog ulja da naporno radi i da se toga ne boji.

VIDI OVO: 3 stvari koje kršćanka želi od svog muža

Obrađivanje zemlje i briga za svoju obitelj nalaze se u muškoj DNK. To ide unazad sve do Adama kad ga je Bog stavio u vrt da se brine o njemu. „I GOSPOD, Bog, uze čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i da ga čuva“ (Postanak 2,15).

Tijekom našeg braka, DNK moga muža dana mu od Boga motivirala ga je da bude teški radnik i izvrstan skrbnik. No, kroz izazove koji su se protezali izvan financijske skrbi, otkrili smo da, iako respektabilna i solidna, radna etika nije ono što čini dobrog muža.

Da ne bude zabune, mislim da nema žene koja bi se žalila na muža koji joj pokloni lijepi buket cvijeća ili skuha večeru ili usisa dnevnu sobu. No, dok podižemo svoje sinove, usredotočimo se na ono što ulazi u njihovo srce umjesto na ono što rade s rukama.

Ono što čini dobrog muža nije toliko rad njegovih ruku koliko rad u njegovom srcu.

Inače, moj mladi sin sada je potpuno odrasli čovjek. Izvrstan skrbnik i vrlo dobar muž na sve prave načine. Također je prilično dobar kuhar i može manevrirati usisavačem poput profesionalca.

NAJNOVIJE!