5 stvari koje možemo učiniti kada se borimo s ljubomorom

S vremena na vrijeme uspoređujemo se s drugima. To može biti okidač za ljubomoru. Ovih 5 stvari možemo učiniti kada se borimo s ljubomorom.

Biblija je knjiga o odnosima: onima koje imamo s Bogom i onima koje imamo jedni s drugima. Isus je sažeo cijelo Sveto pismo zapovijedima: Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim; i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe (Marko 12, 30-31).

Nismo savršeni i nikada to nećemo biti dok ne dođemo u nebo. Svatko u nekom trenutku osjeti ljubomoru ili zavist prema nekome, bilo zbog nečijeg izgleda, imovine, statusa … Ljubomora i zavist dvije su strane iste medalje.

Ljubomora se temelji na strahu, dok se zavist više temelji na ljutnji. Za potrebe ovog članka, oba će se pojma koristiti naizmjenično.

5 stvari koje možemo učiniti kada se borimo s ljubomorom

Kada osjećamo ljubomoru, opažamo da netko ima nešto poželjno što mi nemamo. Često se ljubomora temelji na našim pogrešnim percepcijama. Na primjer, sjetite se trenutka kada ste osjetili kako vas obuzima ljubomora dok ste skrolali stranicama na društvenim mreža. Kako pobijediti taj osjećaj?

1. Vjerujte u Božji plan za vas

Kada ste ljubomorni na nekoga, osjećate da “pobjede” te osobe u životu naglašavaju vaše percipirane “gubitke”. Možete gunđati da je prijateljev supružnik pažljiviji od vašeg, da su prijateljeva djeca uspješnija ili da je susjedova karijera impresivnija.

Hranjenjem ovih ljubomornih misli, odvraćate oči od Boga nade. Bog obećava da ima plan za vas, plan da napredujete i imate budućnost (Jeremija 29, 11). On također ima svoj plan za vašeg prijatelja, susjeda i bilo koga drugoga čijim se životom trenutno bavite.

PROČITAJTE: 4 načina na koje zavist šteti vašem životu

Međutim, vaš je “posao” vjerovati da vas Bog vodi u životu i da ima jedinstven plan. To možete učiniti tako da priznate ljubomorne misli prije nego što vam počnu krasti energiju i kvariti vam raspoloženje.

2. Molite se i proučavajte Sveto pismo za vodstvo

Bog vas želi utješiti u vašim brigama i voditi vas kroz vaše svakodnevne borbe. Poput svakog brižnog roditelja, Bog želi biti glas koji vam govori kojim putem da krenete kada ste na raskrižju (Izaija 30, 21). Također, kao i svaki brižni roditelj, On vam ne može pomoći ako prvo s Njim ne podijelite svoje probleme.

Razgovarajte s Bogom u molitvi i položite svoje brige pred Njegova stopala. Umjesto boravka na društvenim mrežama, odvojite vrijeme za čitanje Svetog pisma. Podsjetite se da Bog obećava izvući dobro iz svake situacije za one koji se pouzdaju u njega (Rimljanima 8, 28).

3. Brojite svoje blagoslove

Normalno je osjećati određenu mjeru zavisti prema drugima. Međutim, kada ste ljubomorni zbog tuđih blagoslova, možda nenamjerno sliježete ramenima od svojih.

Biblija nas upozorava da ako se zavist ne kontrolira, to može uzrokovati da sijete sjeme nezadovoljstva za sebe, jer “zavist je trulež u kostima” (Izreke 14, 30).

Umjesto da minimizirate vrijednost mnogih blagoslova koje vam je Bog već dao, odvojite trenutak da ih prebrojite. Od vašeg zdravlja do vašeg posla, vaših voljenih do krova nad glavom, sjednite i stvarno razmislite o tome na koje ste načine blagoslovljeni.

4. Želite drugima dobro, posebno ljudima na koje ste ljubomorni

Kada se suočite s nekim tko ima nešto što želite, suočeni ste s izborom: zamjeriti toj osobi ili joj poželjeti dobro. Konkretno, usta govore ono čega je srce puno (Luka 6, 45). Ako dopustite da vam ljubomora ispuni srce, vaše riječi i djela uskoro će odražavati nisko stanje vašeg srca. Naći ćete se kako dajete primjedbe i činite stvari kako biste umanjili druge. Tako se ne živi i, što je još važnije, ne može se svjedočiti kršćanska vjera.

5. Ugušite ljubomoru poboljšavajući svoj život

Otkrijte što izaziva vašu ljubomoru i zapitajte se koje pozitivne promjene možete učiniti da riješite glavni uzrok te ljubomore.

Na primjer, ako ste ljubomorni na nečiji izgled, razmislite koje zdrave promjene možete unijeti u svoj fizički izgled kako biste se osjećali bolje. Korištenje ljubomore kao poticaja da bolje jedete i više vježbate pretvara negativno (kao što je zavist) u pozitivno.

Što više proučavate Sveto pismo poniznim srcem, to više shvaćate da nam Sveto pismo daje putokaz kako se najbolje ponašati pred svojim Stvoriteljem i pred svojim bližnjim. Sveto pismo hrabro izjavljuje da nismo stvoreni s duhom straha i bojažljivosti, već s duhom jakosti, ljubavi i razboritosti (2. Timoteju 1, 7). Naoružani time, odlučite da ćete pobijediti ljubomoru.

NAJNOVIJE!