4 stvari koje trebate znati o molitvi

Što molitva čini? Evo koje stvari trebate znati o molitvi!

Molitva gradi zajedništvo

Kršćanstvo nudi pravu vezu sa živim Bogom. Mislim da to ne mogu govoriti dovoljno često! Kršćanstvo obećava da možete i hoćete susresti jedinog živog Boga. Možete imati duboku i naprednu vezu s njim. Možete obnoviti vezu za koju ste stvoreni da imate, koju je grijeh prekinuo. Možete uživati ​​u ovoj vezi u vječnosti. Molitva je osnovno sredstvo stvaranja takve veze, njenog očuvanja i uvećanja. Molite da budete blizu Boga, i molite se da ostanete blizu Boga. Molitva je pred-okus licem u lice veze u kojoj ćete uživati ​​zauvijek.

Molitva vas mijenja

Jedno od najčešćih pitanja koje ljudi postavljaju o molitvi je mijenja li ona Boga. “Ako je Bog nepromjenljiv, i već zna budućnost, zašto bih uopće molio?” Ovo je važno pitanje koje ima bar dva logična odgovora. Na prvom mjestu, molitva ne mijenja nepromjenjivog Boga, ali ipak čini razliku. Bog ne određuje samo kraj stvari, već i sredstva. Bog određuje što će On učiniti u određenoj situaciji ili svrhu koju će postići, a ipak određuje da će molitva biti sredstvo kojim će to učiniti. Ovo znači da mnoge stvari Bog neće učiniti ako ne molimo. Ali će mnoge učiniti ako molimo.

Drugi odgovor je da molitva ne postoji kako bi mijenjala Boga – promijenila ono tko je On ili izmijeniti Njegove vječne namjere. Molitva postoji da bi mijenjala vas. Dok tražite Boga u molitvi, vaša vjera raste. Bog vas osposobljava vidjeti Njegovu dobrotu, milost, i čak Njegove namjere. Dok ga tražite, otkrit ćete da ste vi ti koji su promijenjeni.

Molitva vas priprema

Zato što molite, Bog će učiniti određene stvari, dati određene stvari ili dozvoliti određene stvari koje inače ne bi, da nije bilo molitve. Molitva je jedno od sredstava koje On koristi da vas pripremi primiti sve što On daje i čini. Ako vam Bog namjerava dati veliku milost i milosrđe, molitva će vas pripremiti da to primite bez ponosa i uobraženosti. Ako Bog dopušta da teškoće i kušnje dođu u vaš život, molitva će vas pripremiti da to prihvatite bez ljutnje i očaja. Ako vam Bog namjerava podariti veliko bogatstvo, molitva će vas pripremiti da s mudrošću koristiti umjesto da ga uzaludno trošite. Molitva je kao pionir koji ide ipred vas – priznaje vašu slabost i obajvljuje Božju snagu, i priprema vas, bez obzira na okolnosti da kažete, “Bog je dobar”.

Molitva donosi rezultate

Zbog vašeg iskrenog prijateljstva s Bogom, On odgovara na vaše molitve. Na najnižoj, ali zapanjujućem razini, molitva donosi promjenu. Mijenja stvari! Bog nije u obvezi ni prema kome, i čini kako želi, ali odabira djelovati kroz molitvu, zbog molitve i ne izvan molitve. Ovo znači da molitva donosi rezultate. Molitvi čini promjenu u svijetu. U Mateju 7,7 piše: “Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!”

Nastavlja: “Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se. Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati ​​djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!”(stihovi 8-11).

Jakovljeva 4,2 pojašnjava: “Nemate jer ne ištete.” Toliko je prosto. Nemate stvari želite jer ih ne tražite. Bog ima spremljene blagoslove za one koji ih traže. Iako Bog može djelovati na način na koji On želi, On odlučuje djelovati kroz molitvu.

Molitva gradi zajedništvo između tebe i Boga; mijenja te i priprema; i jednostavno mijenja stvari. Bog koristi ovakav jedinstveni oblik veze da vam da bezbroj blagoslova.

Autor: Tim Challies; Prijevod: Ivana R.; iz knjige ”Visual Theology

NAJNOVIJE!