NaslovnicaDuhovnost8 stvari koje će vam pomoći da duhovno rastete

8 stvari koje će vam pomoći da duhovno rastete

Svaki vjernik treba duhovno sazrijevati, a mi donosimo 8 stvari koje su presudne za duhovni rast osobe.

Kako duhovno rasti? Ovo je zaista važno pitanje koje bi si svaki kršćanin trebao postaviti. Postajanje kršćaninom je početak novog života, novog prijateljstva i odnosa s Bogom, Stvoriteljem svijeta i važno je znati kako možemo postati bliskiji u našem odnosu s Bogom te kako živjeti vjeru koja udovoljava Bogu. Evo nekih načina koji nam mogu pomoći u boljem poznavanju Boga i življenju za Njega. 

1. Provodite vrijeme s Bogom 

Najvažnije je provesti vrijeme s Bogom, proučavanje i čitanje Biblije, molitva Bogu; izgovaranje svega što nas zanima, što nas brine. Molitva za pomoć i vodstvo u življenju za Njega i razumijevanju što znači biti kršćanin. Proučavanje i molitva trebali bi biti dio našeg svakodnevnog života, to se na kršćanskom žargonu naziva ”tihi čas”. Trebalo bi postojati i vrijeme, vjerojatno ne toliko često i svakoga dana, kada ove stvari radimo s drugim kršćanima; zajednička molitva i proučavanje Biblije. Pročitajte Matej 6, 6; Jakovljevu 4, 8; Psalam 1, 1-6; Marko 1, 35-37. 

2. Molitva za oprost 

Svaki kršćanin će sagriješiti, iako su započeli nove živote, jer i dalje imamo neprijatelja koji nas mrzi i koji mrzi Boga. Stoga, kada uvidite da se uvrijedili Boga, trebate prestati činiti to što je pogrešno i zamoliti Boga za oprost i očišćenje. Pročitajte 1. Ivanovu 1, 8-9; Psalam 32, 5; Mudre izreke 28, 13. 

VIDI OVO: Što je duhovni rast i kako funkcionira u našem životu?

3. Susret s drugim kršćanima 

Prisustvovanje crkvi ili sastancima s drugim kršćanima kako bi jedni s drugima dijelili i ohrabrivali iz kršćanskog života, kako biste saznali učenja na formalan način te kako biste mogli rasti. Djela apostolska 2, 42; Hebrejima 3, 13; 10, 34; 1. Petrova 2, 5-6; Hebrejima 10, 25. 

4. Čitanje kršćanskih knjiga 

Čitanje kršćanskih knjiga različitih žanrova: proučavanja, svjedočanstava drugih kršćana, biografije drugih kršćana, knjige za svakodnevno čitanje s određenim temama s obzirom na kršćanski život ili Božju Riječ. 

5. Evangeliziranje ili svjedočenje 

Evangeliziranje ili svjedočenje; dijeljenje vaše vjere i iskustva s Bogom s onima koji Ga ne poznaju. To vam daje priliku da kažete ono što znate o Bogu i pomaže vam u potvrđivanju toga zbog čega ste uopće postali kršćanin. Nadalje, to vam daje priliku da proslavite Boga tako što ćete nekome drugome ispričati svjedočanstvo ili ono kako vam je Bog pomogao. Pročitajte 2. Petrovu 3, 15; Marko 16, 15-16; Rimljanima 1, 16; 10, 9-10. 

6. Imajte mentora ili duhovnog uzora 

Imajte mentora ili duhovnog uzora. Ti ljudi vam ne govore što da radite niti zahtijevaju da idete u određenom smjeru, već je njihova odgovornost usmjeravati vas i ohrabrivati u vašem hodu s Bogom. Ako budete imali ovakvu osobu u svome životu, jasnije ćete razumjeti ono što Bog govori i što želi od vas. Takve osobe držat će vas odgovornima za odluke/zavjete koje ste dali kako biste slijedili Gospodina. Primjeri duhovnih uzora/mentora u Bibliji: Jitro u Izlasku 18, 1-24; Pavao u 1. Solunjanima 3, 10 i Efežanima 4, 11-12; Barnaba u Djelima apostolskim 9, 23-31, Isus sa svojim učenicima tri godine, koji je podučavao, osposobljavao i vodio te nakon toga ostavio neka nastave Njegov posao. 

VIDI OVO: 3 loše navike koje će ubiti vaš duhovni rast

7. Živite zdravo 

Odvojite vrijeme za predah, živite zdravim načinom života, brinite se za svoja tijela, kao i za vaše duše, jer vaša tijela su Hram Božji. Bog boravi unutar svakog kršćana zahvaljujući svom Svetom Duhu. Pročitajte 1. Korinćanima 3, 16 i 6, 19-20. 

8. Meditirajte

Meditirajte nad Božjom Riječju; to nije uvijek lako jer ovdje možemo pomisliti na transcendentalnu meditaciju ili druge stvari koje su povezane s lažnim religijama ili sljedbama. Za kršćane, meditacija znači osvrt na pročitano iz Biblije; možda iz pročitanog s tihog časa, propovijedi ili razgovora. Nastavite razmišljati o stihu kojeg je Bog upotrijebio kako bi vas izazvao i zamolite Boga neka vam pomogne da ga bolje shvatite te da vam pokaže kako ga primijeniti u praksi. Pročitajte Jošuu 1, 8; Psalam 1, 2 (i mnoge druge stihove u Psalmima). 

Autorica: Eunice Burden; Izvor: Biblword.net