NaslovnicaŽivot10 stvari koje trebate učiniti kada vas kritiziraju

10 stvari koje trebate učiniti kada vas kritiziraju

Svi ćemo mi kad-tad biti kritizirani. Evo nekoliko stvari koje trebate učiniti kada vas drugi kritiziraju.

Ponekad će nas drugi kritizirati pravedno, ponekad nepravedno. Nekad je tuđa kritika oštra i nezaslužena. Ponekad nam može zatrebati. Kako odgovaramo na kritike? Nisam uvijek bio dobar i još uvijek učim.

10 stvari koje trebate učiniti kada vas kritiziraju

1. Budite brzi da čujete (Jakovljeva 1, 19)

To može biti teško učiniti jer naše emocije rastu i naši umovi počinju smišljati načine kako opovrgnuti drugu osobu. Brzo čuti znači da stvarno pokušavamo slušati i uzeti u obzir ono što druga osoba govori. Ne otpisujemo to samo tako. Čak i ako se čini nepravednim ili nezasluženim.

2. Budite spori u govoru (Jakovljeva 1, 19)

Nemojte prekidati niti prebrzo odgovarati. Dopustite ljudima da završe. Ako govorite prebrzo, mogli biste govoriti brzopleto ili u ljutnji.

3. Budi spori u ljutnji

Zašto? Jer Jakovljeva 1, 19-20 kaže da ljudski gnjev ne proizvodi Božju pravednost. Ljutnja neće nekoga natjerati da učini pravu stvar. Upamtite, Bog je spor na gnjev i strpljiv s onima koji ga vrijeđaju. Koliko bismo više trebali biti mi.

4. Ne uzvraćaj

“… on [Isus] koji na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio, prepuštajući to Sucu pravednom.” (1. Petrova 2, 23)

Čak i ako se radi o teškoj uvredi, ne osvećujte se. Predajte to u Božje ruke!

PROČITAJTE: Ogovaranje, klevetanje i šaputanje: Što Biblija govori o ovim grijesima?

5. Odgovorite nježno

Odgovor blag utišava gnjev; i riječ uvredljiva podiže srdžbu. (Mudre izreke 15, 1)

Budite milostivi i prema onima koji vas vrijeđaju, kao što je Bog milostiv prema nama kada ga vrijeđamo.

6. Ne branite se prebrzo

Obrambeni stav može proizaći iz ponosa i nepoučljivosti. Razmotrite što bi moglo biti istinito u kritici, čak i ako je dana na loš način. Bog vam se možda obraća preko ove osobe.

7. Sjetite se Isusove muke

Netko je rekao da ljudi neće reći ništa o nama što Križ nije rekao još više, a to je da smo grešnici koji zaslužuju vječnu kaznu. Dakle, sve što bilo tko kaže o nama je manje od onoga što je Križ rekao o nama. Obratite se Bogu koji vas bezuvjetno prihvaća u Kristu unatoč vašim brojnim grijesima i propustima. Možemo biti obeshrabreni zbog grijeha ili neuspjeha, ali Isus je platio za nas na križu i Bog je zadovoljan s nama zbog vjere u Krista.

8. Uzmite u obzir činjenicu da niste savršeni

Ne možemo uvijek vidjeti sebe u najboljem svjetlu. Možda osoba vidi nešto što vi ne možete vidjeti o sebi.

9. Pitajte druge za mišljenje

Vaš kritičar može biti u pravu. Ako se kritika odnosi na područje grijeha ili slabosti u vašem životu, onda će to i drugi vidjeti.

10. Razmotrite izvor

Nemojte reagirati prebrzo, već razmotrite motive druge osobe, njezinu razinu stručnosti ili mudrosti, stanje u kojem se trenutno nalazi … Možda vas kritiziraju kako bi vas povrijedili ili možda ne znaju o čemu govore.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare