5 stvari koje vjernici trebaju činiti kada pate

Patnja je posljedica čovjekovog pada u grijeh i nitko je ne može izbjeći. Ovih 5 stvari vjernici trebaju činiti kada pate.

Bog nije stvorio zlo ni patnju. Zlo je ušlo u svijet neposluhom Adama i Eve i sa sobom donijelo patnju. Bog je upozorio Adama da će kušanje ploda sa stabla spoznaje dobra i zla rezultirati smrću (Postanak 2). Rimljanima 5, 12 potvrđuje da se to dogodilo nakon Adamova pada:

Zbog toga, kao što po jednom čovjeku uđe u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time što svi sagriješiše, na sve ljude prijeđe smrt…

Patnja je neizbježna tijekom ovog života. Biblija kaže “da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje” (Djela 14, 22). Patnja je podsjetnik da nismo dosegli novo nebo i novu zemlju. Novi Jeruzalem bez suza i boli, bez žalosti i smrti još nije stigao.

Što vjernici trebaju činiti kada pate?

Što trebamo raditi kada smo suočeni s patnjom i kada naša nevolja ne prestaje? Evo pet stvari koje morate učiniti ili se sjetiti u najmračnijim trenucima.

1. Sjetite se Božje dobrote

U mračnim danima moramo se sjetiti da Bog sve naše okolnosti određuje za naše dobro, čak i kad ih ne razumijemo. Dok se molite za snagu u nevolji, ne zaboravite razmišljati o Božjoj dobroti.

Pavao je rekao: “Naučen sam u svakoj prigodi biti zadovoljan” (Filipljanima 4, 11). Mnogi ne znaju da je Pavao bio u zatvoru kada je napisao te riječi. Nije imao ženu i djecu. Njegovo je zadovoljstvo bilo u Kristu, a ne u ljudima ili okolnostima. Bog mu je spasio dušu i čekao je vječnost s Njim.

2. Budite iskreni s Bogom

Ne možete se pretvarati da ste dobro ako niste. Budite iskreni kako se osjećate. Zavapite Bogu. Sve Mu recite u molitvi. On to može podnijeti.

“… uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Matej 6, 6)

Budite iskreni s Bogom
Foto: Pexels

3. Zahvaljujte

Najbolji savjet koji sam dobio u patnji je prakticirati zahvalnost. Svaki dan govorim Bogu zašto sam Mu zahvalan. To odvlači pogled s teške situacije na Njega.

Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlila u kome nema promjene ni sjene od mijene. (Jakovljeva 1, 17)

4. Nemojte se zatvoriti u sebe

Ne okrećite se prema unutra i ne padajte u samosažaljenje. Provodite vrijeme s voljenima. Oni vam odvlače pažnju od briga i problema i pomažu da vidite da je ljepota posvuda i da život nisu samo poteškoće s kojima se suočavate. Postoji smijeh, ljubav i uživanje, čak i u malim stvarima.

5. Vjerujte da će doći bolji dani

Kada patimo, ponekad nam ljudi kažu: “Stvari će se popraviti!” To ipak ne mora odmah uslijediti. Može biti flaster kako bismo se osjećali bolje. Nije nam obećan život bez boli i problema. Međutim, vjerujte da Bog uvijek iz bilo čega donosi dobro – posebno razočaranja i patnje koje vam život baca na put.

A znamo da onima, koji ljube Boga, Bog sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po Njegovoj odluci. (Rimljanima 8, 28)

Bog vas nije zaboravio i vaša mu je patnja dragocjena. Drži je poput dijamanata u svojim rukama. Vidi vas, plače s vama i ima plan koji je veći i bolji nego od onoga što si sami želite.

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29, 11)

Ne možete pobjeći od patnje, ali ovo je ohrabrujuće znati i činiti usred nje.

PROČITAJTE JOŠ: