Švicarci odobrili "kapsule za eutanaziju": Osoba umre za manje od minute
Snimka zaslona: globalnews.ca

Sve veći broj europskih i svjetskih zemalja zakonski uređuje pitanje eutanazije. Iz godine u godinu ona je sve dostupnija.

Od studenog ove godine, eutanazija je legalna u Nizozemskoj, Novom Zelandu, Španjolskoj, Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu.

Neobičan primjer dolazi nam iz Švicarske. U njoj je aktivna eutanazija zabranjena, ali je dozvoljeno prodavati sredstva ili uređaje s kojima se može postići samoubojstvo, pod uvjetom da sam proces mora obaviti osoba koja želi umrijeti.

Nedavno su 3D printanjem nastale “kapsule za eutanaziju”

Primjena ovih kapsula bi ondje mogla početi 2022. godine. Kapsule Sarco prošle su pravni pregled i sada se mogu koristiti u Švicarskoj. Dizajnirao ih he dr. Philip Nitschke, a mogu osigurati mirnu smrt.

“Pogodnost za osobu koja ga koristi je da ne mora dobiti nikakvo dopuštenje, ne treba joj neki poseban liječnik da pokuša uvući iglu, i ne mora uzimati teške lijekove”, rekao je Nitschke, prenosi Index.

VIDI OVO: Novi Zeland legalizirao eutanaziju: “Od danas imamo humanije društvo”

Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mjesto na kojem osoba želi umrijeti. Osoba koja namjerava okončati svoj život dužna je odgovoriti na niz unaprijed snimljenih pitanja, a zatim pritisnuti gumb koji preplavi unutrašnjost dušikom. Razina kisika unutra brzo se smanjuje s 21 posto na jedan posto. Nakon toga osoba gubi svijest i u konačnici umire.

Nakon smrti, kapsula se može koristiti kao lijes.

Kaže li Biblija što o eutanaziji?

Izuzetno je teško gledati kako bilo tko, a posebno voljena osoba, pati. No, prekinuti patnju eutanazijom protivi se Božjim načelima. U Filipljanima 1, 19-26 Pavao piše:

“Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam! Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas. U to uvjeren, znam da ću ostati i biti uz vas sve, za vaš napredak i na radost vjere, da ponos vaš mnome poraste u Kristu Isusu kad opet dođem k vama.”

VIDI OVO: Nizozemska odobrila eutanaziju za teško bolesnu djecu do 12 godina

Kada je ovo napisao, Pavao je bio u kućnom pritvoru u Rimu. Kretanja su mu bila ograničena, iako je mogao primati goste. Shvatio je koliko je patnja mala u usporedbi s Božjim planom u njegovu životu. Nekoliko godina kasnije, Pavao je ponovno zatvoren. Ovaj put nije bio u kućnom pritvoru, već u kamenoj ćeliji. Njegovi najbliži prijatelji bili su miljama daleko, služeći drugima. Unatoč tim užasnim uvjetima, napisao je Timoteju: “Stoga sve podnosim radi izabranih, da i oni postignu spasenje, spasenje u Kristu Isusu, zajedno s vječnom slavom” (2. Timoteju 2, 10). Pavao je opet znao da Bog ima plan. Kako bi ispunio taj plan, Pavao je trebao biti u mračnoj, vlažnoj zatvorskoj ćeliji. I bio je spreman trpjeti.

Eutanazija je ubojstvo. Čak i kada je potaknuta najnesebičnijom željom da se prekine nečija patnja, aktivna eutanazija je i dalje grijeh, jer se radi o pobuni prema Božjoj volji i odbacivanju Njegovog plana.