Svitci s Mrtvog mora: Što su oni i zašto su toliko važni?

Svitci s Mrtvog mora smatraju se jednim od najvažnijih arheoloških otkrića dvadesetog stoljeća, a možda i svih vremena.

Sadrže 972 dokumenta iz približno 300 godina prije Krista do 70. godina poslije Krista.

Među njima je preko 200 svitaka starozavjetnih spisa, poput čuvenog svitka proroka Izaije, pronađenog u izvrsnom stanju, iako je 1.000 godina stariji od bilo kojeg prethodno poznatog rukopisa knjige. Ti su dokumenti pružili obilje dokaza koji su pomogli u potvrdi točnosti starozavjetnih tekstova.

Svitci s Mrtvog mora su pronađeni u Kumranu

Prvo otkriće svitaka s Mrtvog mora dogodilo se 1947. godine u naselju Khirbet Qumran, selu smještenom dvadesetak kilometara istočno od Jeruzalema na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Mladi beduinski pastir, slijedeći kozu koja je zalutala, bacio je kamen u jednu od špilja uz morske pojaseve i začuo pucketanje: stijena je udarila u keramički lonac u kojem su se nalazili kožom omotani svitci od papirusa za koje je kasnije utvrđeno da su tamo gotovo dvadeset stoljeća.

Deset godina i više kasnijih istraživanja otkrilo je jedanaest špilja oko Mrtvog mora koje sadrže desetke tisuća fragmenata svitaka.

Kumran Svitci s Mrtvog mora
Špilja u kojoj su pronađeni Kumranski svitci; Foto: Pixabay

Svitci s Mrtvog mora su zbirka važnih židovskih dokumenata

Svitci s Mrtvog mora obuhvaćaju ogromnu zbirku židovskih dokumenata napisanih na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku.

Sadrže rukopise ili fragmente svake knjige u hebrejskoj Bibliji, osim knjige o Esteri, svi oni nastali su gotovo tisuću godina ranije od bilo kojeg prethodno poznatog rukopisa Staroga zavjeta. U svitcima se nalaze i najraniji poznati biblijski komentari o Habakukovoj knjizi i mnogim drugim spisima, spominje Compellingtruth.org.

Što sve sadrže Kumranski spisi?

Posljednjih godina pojavljuju se šokantni zapisi ili ”informacije” o tome što je zapravo bilo u svitcima s Mrtvog mora. Te senzacionalne priče daleko nadilaze ono što je zapravo pronađeno. Nije bilo “izgubljenih” knjiga iz Biblije ili druge “tajne” literature.

Većina svitaka s Mrtvog mora bile su kopije knjiga Starog zavjeta od 250. do 150. godine prije Krista. Pronađeni su i mnogi drugi spisi, ali najvažniji nalazi bili su mnogi rani primjerci starozavjetnih knjiga.

Svitci s Mrtvog mora mogu nam potvrđuju pouzdanost starozavjetnih rukopisa, jer su postojale minimalne razlike između rukopisa koji su prethodno otkriveni i onih pronađenih u Kumranu. Jasno je da je ovo dokaz načina na koji je Bog sačuvao svoju Riječ kroz stoljeća, štiteći je od izumiranja i čuvajući od pogrešaka.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!