6 tipova molitve iz Biblije koje i mi trebamo moliti

Umjesto spominjanja jednog tipa molitve ili čak popisa specifičnih molitava, Biblija bilježi različite načine na koje se ljudi trebaju moliti.

Zbog toga što je molitva razgovor s Bogom, on se može dogoditi bilo kada i bilo gdje, može uključivati različite oblike, može biti u obliku razgovora s Bogom kojeg vodimo tijekom dana i može uključivati javne molitve vjernika. 

Molitva zahvalnosti

Jedan specifičan tip molitve koja se spominje u Bibliji jest molitva zahvalnosti. Psalmi su ispunjeni ovakvim vrstama molitava. U poslanici Filipljanima 4, 6 piše: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.“ 

Molitva štovanja

Drugi tip molitve je molitva štovanja. Uz zahvalnost Bogu, kroz štovanje prepoznajemo ono tko Bog jest. U Djelima apostolskim 13, 2-3 čitamo o molitvi i štovanju, dvjema stvarima spomenutim u istom kontekstu, što je dovelo misijskog djelovanja Savla, kasnije Pavla i Barnabe: „Dok su jednom obavljali službu Božju i postili, reče Duh Sveti: “De mi odlučite Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao. Onda su postili, molili, položili na njih ruke i otpustili ih.“

Posrednička molitva

Treći tip molitve je posrednička molitva. U takvim molitvama molimo Boga u pogledu potreba za živote nas i drugih. (1. Timoteju 2, 1) U Ivanovom evanđelju 17, Isus je molio molitvu posredovanja za svoje učenike i sve vjernike. 

Molitva vjere

Četvrti tip molitve je molitva vjere. U Jakovljevoj poslanici 5, 15 čitamo: „I molitva vjere spasit će bolesnika, i podignut će ga Gospodin; i ako je učinio grijehe, oprostit će mu se.“ Molitve vjere izgovaraju se u vezi iscjeljenja.

Takve molitve ne umanjuju važnu ulogu koju u ozdravljenju imaju zdravstveni stručnjaci; ona ohrabruje vjernika da se u vrijeme zdravstvenih potreba okrene Bogu. 

Zajednička molitva

Peti tip molitve je zajednička molitva. Prva crkva ”se okupljala, neprestano ujedinjena u molitvi.” (Djela 1, 14) Iako je molitva nasamo važan segment kršćanskog rasta, zajednička molitva posjeduje jedinstvenu svrhu koja objedinjuje moć molitve sa zajedništvom vjernika. 

Molitva posvećenja

Šesti tip molitve može biti nazvana molitva posvećenja. Isus je u ovome području naš savršeni primjer. U noći prije svoje smrti, Isus je molio: „Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.“ (Matej 26, 39) 

Ovi i ostali tipovi molitvi prikazuju našu potpunu ovisnost o Gospodinovoj pomoći u našim svakodnevnim potrebama. Gospodnja molitva opisana u Matejevom evanđelju 6, 9-13 prikazuje nam primjer molitve koju možemo koristiti tijekom štovanja i kada naše želje izgovaramo Bogu.

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ: