Što znače Isusove riječi: „Tko ustraje do svršetka, bit će spašen.“ (Matej 24,13)?

U Mateju 24,13 Isus govori: “Tko ustraje do svršetka, bit će spašen.” Drugi prijevod govori: “Tko se ne pokoleba do kraja bit će spašen.” Ovaj stih je dio Isusovog govora na Maslinskoj gori, dio objašnjenja koje je dao svojim učenicima o predstojećim događajima.

Isus je rekao dvanaestorici da će Hram biti uništen (Matej 24,2), i kao odgovor, oni su ga upitali: “Reci nam kada će to biti i koji će biti znak tvojega dolaska i svršetka svijeta?” (stih 3). Njihovo pitanje je imalo dva dijela i zato su dobili dva odgovora. Isus je spojio te odgovore u dugi govor o onome što će se dogoditi prije nego što se On vrati. Neka od ovih proročanstva su ispunjena 70. godine poslije Krista kada je Jeruzalem bio razoren. Ostatak se tek treba dogoditi.

Konkretni stih se najbolje razumije kada se čita u kontekstu. Stihovi Matej 24,9-14 govore: “Tada će vas predavati na muke i ubijati vas. I svi će vas narodi zamrziti zbog imena moga. Mnogi će se tada sablazniti, izdavat će jedni druge i mrziti se među sobom. Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti. Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen. I propovijedat će se ovo evanđelje Kraljevstva po svem svijetu za svjedočanstvo svim narodima. Tada će doći svršetak.”

Kada su počela ”posljednja vremena”?

S Božje točke gledišta, “posljednja vremena” su počela izlijevanjem Svetog Duha. U Djelima 2,16-21, Petar opisuje ovaj događaj kao “posljednji dani”. Iz te perspektive, ima smisla da je Isus spojio događaje iz 70. godine s onima koji će se tek dogoditi. Onda upozorava, da kako se progonstvo uvećava, mnogi, koji su sebe smatrali Njegovim sljedbenicima, će se okrenuti od vjere. Ovo se veće dogodilo tijekom Njegove službe (Ivan 6,66) i bit će u porastu sve do kraja.

Prava kršćanska vjera će biti testirana prijevarom, lažnim prorocima i uvećanjem zla. Ne samo da će biti onih koji će se okrenuti od vjere, već je Isus rekao da će “ohladnjeti ljubav mnogih.” Ovo ukazuje da će oni koji ustraju do kraja, biti u manjini (vidite Matej 7,14).

Možemo analizirati ovaj odjeljak još dublje, kako bi uočili bitne istine. Oni koji ustraju do kraja i koji su spašeni, će ostati nepokolebljivi kroz progonstvo. Matej 24,9 upozorava da će Isusovi sljedbenici biti predavani na muke i ubijani. Od vremena apostola do današnjeg dana, milijuni kršćana su progonjeni i ubijeni. Vidimo porast progonstva sa porastom globalnog terorizma, ali mučeništvo je uvijek bilo prisutno u većini dijelova svijeta.

Stih 9 izjavljuje da će kršćane “narodi zamrziti zbog imena moga (Isusa)”. Kako se islam i ateizam umnožavaju u nekadašnjim judeo-kršćanskim zemljama, vidimo još veće ispunjenje ovog proročanstva. Mržnja se može izraziti na mnogo načina, a jedan od njih je radikalna sekularizacija društva i vladavine koja je nekada uvažavala prekaljenu moralnost i vjeru. Kada društvo aktivno odvoji od svoje povijesti i javnog života Boga kao razlog svog uspjeha, nacija pokazuje mržnju prema Isusu.

Oni koji ustraju do kraja bit će spašeni

Oni koji ustraju do kraja i koji su spašeni će ostati nepokolebljivi kroz ismijavanje i mržnju. Matej 24,10 kaže da kada se mnogi okrenu od vjere: “izdavat će jedni druge i mrziti se među sobom”.

S umnožavanjem web stranica, blogova i Facebook stranica, vidimo neslaganje u mišljenjima što vodi do oštre kritike i nekršćanskog načina razgovora. Svi imaju mišljenje o nečemu, a mišljenje je, čini se, postalo bog za koga se borimo kroz ljutnju.

Čak i među istinskim “kršćanima”, komentari i osobna mišljenja su pošli lošim putem. Pitanja koja nisu vrijedna podjele, postala su glavne teme koje otuđuju braću i sestre, i nažalost, nevjerni svijet. A pitanja oko kojih je bitno da se izdvojimo, guraju se pod tepih u ime “tolerancije”. Svatko tko se ne prikloni bogu tolerancije postaje predmet ismijavanja i samo-pravedne mržnje.

Oni koji ustraju do kraja i koji su spašeni će ostati nepokolebljivi i kroz lažna učenja. Matej 24,11 upozorava “ustat će mnogi lažni proroci” i prevarit će mnoge. Mi težimo da zamišljamo “lažnog proroka” kao neku ekscentričnu osobu, koja se lako uočava i lako odbacuje. Međutim, da je ovo točno, ne bi mnogi bili prevareni.

Umjesto toga, lažni proroci su muškarci i žene s vanjskim izgledom kršćanstva, karizmatičnim šarmom i umijećem govora. Oni svoje bogohulne znanosti opravdavaju Pismom, kao što i Sotona čini (vidite Luka 4,1-10), pa oni koji ne znaju Božju Riječ su u potpunosti zavedeni njihovim milozvučnim učenjem (2. Timoteju 4,3-4). Vidimo da se ovo događa s eksplozijom učenja o tome kako je samo milost (bez pokajanja) dovoljna, i s evanđeljem prosperiteta. Milijuni su prevareni s Biblijom u svojim rukama, jer su riječi lažnih proroka ugodne za ego, uzbudljive i ugodnije od stvarnog fokusa Pisma na žrtvovanje, i predaju.

Ustrajni će ostati nepokolebljivi

Oni koji ustraju do kraja i koji su spašeni će ostati nepokolebljivi i usred nekontrolirano grešnog društva. Matej 24,12 govori: “razmahati će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih.” Ovo je uzročno-posljedična veza koja se događa pred našim očima. Pošto društvo mijenja istinu sukladno svojim požudama i pokvarenošću, oni koji se drže učenja o grijehu kako je zapisano u Pismu su lako nadmašeni.

Kako nemoralnost postaje sve više popularna i prihvaćena u društvu, ljudi bez čvrstog biblijskog pogleda na svijet su odvučeni njenim velikim obećanjima. Oni ispituju važnost Biblije u modernom svijetu. Definicije spola, seksualnosti i moralnosti su na ispitu, čak i u nekim dijelovima crkve, što dovodi da oni koji nisu odgajani u istini posrnu pod teretom ovih novih “znanosti”. Nije čudo što se žižak ljubavi koje je upalio Sveti Duh gasi poradi nove ljubavi i novog boga koji je stvoren na sliku kulture.

Kada je Isus rekao: “tko ustraje do svršetka, bit će spašen.” (Matej 24,13), On govori o onima koji su zaista nanovo rođeni, čiji su životi promijenjeni silom Svetog Duha. Pravi sljedbenici Isusa Krista će izdržati žestoke napade nemoralnosti, prepoznat će i odbaciti lažna učenja i držat će se istine u Božjoj Riječi. Pobijedit će ovaj svijet i dobit će nagradu u svijetu koji dolazi (Otkrivenje 3,21).

Oni koji su zapečaćeni Svetim Duhom do dana otkupljenja (Efežanima 1,13; 4,30; 2. Korinćanima 1,22) imaju Njegovu silu u sebi koja im omogućava da ostanu nepokolebljivi (Rimljanima 14,4; Judina 1,24-25).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!