Tragovi od čarapa koji se pojavljuju na nogama mogu biti bezazleni, no ako se javljaju često, mogu otkriti važne stvari o vašem zdravlju.

Vjerojatno ste primijetili da rubovi čarapa ponekad ostave crvenkaste utiske na vašim nogama. Ako se to dogodilo jednom ili dva puta, moguće je da je rub vaših čarapa vrlo čvrst tako da pritišće nogu. No, ako vam se to stalno događa, tada je to znak da vam vaše tijelo pokušava nešto reći. 

Zbog toga Brightside ukazuje na probleme sa zdravljem koje tragovi od čarapa možda mogu otkriti:

Tragovi od čarapa mogu biti znak visokog krvnog tlaka

Ako imate osjećaj da su vam noge jako natekle, razlog može biti višak tekućine koji se nakuplja u donjim dijelovima vaših nogu. Većinom to nije bolno, ali nošenje čarapa se može činiti neugodno.

Visok krvni tlak uzrokovan je zadržavanjem tekućine te je srcu teže prenositi krv tijelom. Tijelo odgovara zadržavanjem tekućine koja se većinom slegne u nogama i stopalima. 

Varikozne vene

Kada vene u vašim nogama postanu slabe, one ne mogu dovoljno brzo vratiti krv u vaše srce. Krv se tada nakupi u venama u nogama te one bolno oteknu. To pridonosi nastanku varikoznih vena.

Ako redovno imate tragove od čarapa, onda vaše tijelo možda pokušava reći da vaše vene ne propuštaju krv natrag do vašeg srca. 

Tragovi od čarapa mogu biti znak dehidracije

Ako vaše tijelo ne dobiva dovoljno vode, onda može doći do štete na krvnim žilama. Oštećene vene mogu početi curiti te se tekućina nakuplja u okolnom tkivu – najčešće oko zglobova i u stopalima. Tragovi od čarapa koji se pojavljuju oko vaših zglobova možda govore da vam je tijelo dehidriralo

Posljedice lijekova

Određeni lijekovi mogu dovesti do oticanja nogu. Neke vrste antidepresiva i lijekova za krvni tlak mogu dovesti do neugodnog osjećaja oteklih nogu. Određene vrste kontracepcijskih pilula (napose one koje sadrže estrogen) mogu promijeniti količinu hormona u tijelu žene te dovesti do zadržavanja vode i oticanja nogu. 

Što učiniti ako vam na nogama neprestano ostaju tragovi od čarapa? 

Ako su tragovi od čarapa na nogama česti, najbolje je konzultirati se s liječnikom. No, možete poboljšati to stanje primjenom jednostavnih preporuka: 

  • Smanjite količinu soli u prehrani
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu
  • Nosite kompresijske čarape
  • Često mijenjajte položaj te nemojte predugo sjediti niti stajati
  • Nosite udobnu obuću s niskom petom