10 znakova koji pokazuju da ne pijete dovoljno vode

10 znakova koji pokazuju da ne pijete dovoljno vode
Foto: Pexels

Kada ne pijete dovoljno vode, osobito za ovih ljetnih dana, vaše tijelo signalizira na različite načine da ste dehidrirani.

Za ljetnih dana nema ničega osvježavajućeg od čaše hladne vode. Osim što je voda važna za normalan rad buburega, važna je i za zdravu kožu, mozak, probavni sustav …

Unatoč tome, puno nas ne pije dovoljno vode svakodnevno. Uskraćujući si ovaj prirodni resurs, kontinuirano oštećujemo svoje tijelo. Ako doživite bilo što od sljedećeg, situaciju možete poboljšati počevši s čašom vode.

1. Suha usta

Kad god osjetite ljepljivi, gadni osjećaj u ustima, očito biste posegnuli za nekom tekućinom. No, slatki napitci samo su privremeno rješenje. Voda podmazuje sluznicu u ustima i grlu, što će održavati vlažna usta nakon prvog gutljaja.

2. Suha koža

Vaša koža je najveći organ u vašem tijelu, tako da treba biti hidrirana. U stvari, suha koža jedan je od najranijih znakova potpune dehidracije, što može dovesti do puno većih problema. Manjak vode znači nedostatak znoja, što dovodi do nemogućnosti tijela da izbaci višak prljavštine tijekom dana.

3. Pretjerano ste žedni

Već smo spomenuli suha usta, ali konstantna žeđ još je jedan znak da trebate piti više vode.

4. Suhe oči

Manjak unosa vode dovodi do suhih, krvavih očiju. Bez vode u tijelu suze se isušuju. To bi moglo nanijeti puno više štete vašim očima, pogotovo ako svakodnevno nosite kontaktne leće.

5. Doživljavate bol u zglobovima

Naši diskovi hrskavice i kralježnice sastoje se od oko 80% vode. Ako hidratizirate tijelo, osiguravate da vaši zglobovi mogu apsorbirati šok iznenadnih pokreta, kao što su trčanje, skakanje ili nespretan pad.

6. Mišićna masa se smanjuje

Naši mišići se također sastoje većinom od vode. Očito je da manje vode u tijelu znači i manje mišićne mase. Voda za piće prije, za vrijeme i nakon vježbanja ne samo da vas čini hidriranima, već dovodi vodu na prava mjesta u vašem tijelu i smanjuje mogućnost razvoja upale i bolova kod, primjerice, vježbanja i dizanja utega.

7. Osjećate se umorno

Kada je tijelo dehidrirano, “posuđuje” vodu iz vaše krvi. Manjak pravilno hidrirane krvi dovodi do nedostatka kisika koji se unosi u cijelo tijelo. Naravno, nedostatak kisika dovodi do pospanosti i umora.

8. Gladni ste

Kada ste dehidrirani, vaše tijelo će možda početi misliti da mu treba malo hrane. To se događa tijekom dana, i preko noći kad se probudite žudeći za kojim zalogajem. Međutim, unos hrane preko noći stvara više posla za vaše tijelo, dok pitka voda pročišćava i vaše organe i opskrbljuje ga gorivom koje je potrebno da bi prolazilo kroz druge procese kroz koje tijelo prolazi.

9. Problemi s probavom

Bez odgovarajuće hidratacije, količina i snaga sluzi u želucu se smanjuje, omogućavajući želučanoj kiselini da napravi neke veće štete na vašim unutarnjim dijelovima. To dovodi do onoga što obično nazivamo žgaravicom i lošom probavom. Tijekom procesa dehidracije debelo crijevo troši vodu koju bi crijeva iskoristila u sljedećem koraku probavnog procesa.

10. Smanjeno mokrenje

Vjerovali ili ne, ako ne idete u toalet 4-7 puta dnevno, vjerojatno ne pijete dovoljno vode . A kada to učinite, morate biti svijetložute ili bistre boje. Ako je tamnije žute boje, tijelo vam govori da joj nedostaje odgovarajuće hidratacije. U ekstremnim slučajevima, dehidracija može dovesti do infekcije mokraćnog sustava, u tom slučaju trebate odmah konzultirati liječnika.

PROČITAJTE JOŠ: