Trčanje je tjelovježba koja nevjerojatno utječe na naše zdravlje. U nastavku donosimo razloge zašto trebate početi trčati.

Prvog četvrtka u srpnju obilježava se Svjetski dan trčanja. Sudionici iz preko 160 zemalja diljem svijeta odlučuju se pokrenuti i slaviti fizičku aktivnost.

Ljudi različitih pozadina, različite dobi i sposobnosti se sastaju pod zajedničkim nazivnikom fizičke aktivnosti diljem svijeta. I vi vrlo lako možete postati dio ovog globalnog pokreta tako što možete odlučiti biti fizički aktivniji. Trčanje čini čuda za um i tijelo. 

Trčanje je najbolja i najjeftinija vježba koja poboljšava naše zdravlje. Donosimo 8 uvjerljivih razloga zašto trebate dodati trčanje na vašu dnevnu listu.

Trčanje pomaže pri gubljenju kilograma i jača mišiće

Trčanje pomaže pri gubljenju kilograma i to nije tajna. Čim se počnete kretati počinjete gubiti višak težine te si gradite mišiće.

Mišići koji nose težinu u vašim nogama se najviše razvijaju, a to su bedra, kvadricepsi i mišići sa stražnje strane noge. To su neki od najvažnijih mišića u vašem tijelu, ali trčanje utječe i na mnoge druge mišiće, kao što su mišići ruku i trbušnjaci.

Trčanje održava zdravlje srca

Trčanja je najbolja vježba za zdravlje vašeg srca, potvrdila su brojna istraživanja. Ono poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od dugoročne kardiovaskularne bolesti. Trčanje regulira kolesterol te je odlično za krvni tlak.

Trčanje smanjuje stres

Trčanje vas može oraspoložiti na vrlo prirodan način te uklanja negativne osjećaje i stres iz vašeg tijela i uma. Čak poboljšava i vaše raspoloženje te tijelo lišava toksina. Istraživanje pokazuje da je trčanje odlično za razbistravanje uma te za donošenje odluka.

Trčanje utječe na zdravlje
Foto: Unsplash

Jača kosti i zglobove

Budući da je trčanje tjelovježba u kojoj tijelo podnosi dosta težine tijela, pogotovo kada je riječ o zglobovima na nogama i kostima, trčanje pomaže razviti te dijelove tijela. Trčanje tako pokreće vaše zglobove, smanjuje ukočenost, a time smanjuje rizik od osteoporoze.

Povećava produktivnost

Istraživanja tvrde da trčanje poboljšava vaš odnos prema radu i produktivnost. Nakon trčanja lakše procesuirate informacije, bolje pamtite te se stimuliraju sive stanice u mozgu.

Trčanje povećava raspoloženje

Trčanje smanjuje umor te tako imate obilje energije. Osjećat ćete se bolje u vezi vašeg tijela i izgleda. Svi ti faktori utječu na vaše samopouzdanje te vas vode korak bliže prema osobi kakva želite biti.

Trčanje regulira šećer u krvi

Neposredno nakon trčanja šećer u krvi se smanjuje. Mišići koriste glukozu tijekom trčanja i tijekom vremena se poboljšava vaša osjetljivost na inzulin. Ako ste dijabetičar onda će trčanje smanjiti rizik od srčanog udara te od oštećenja očiju i bubrega uzrokovanog dijabetesom.

Usporava starenje

Kada vaš životni stil postane vrlo zdrav, uz dodatak svakodnevnog trčanja, počet ćete i izgledati mlađe. Istraživanje pokazuje da možete izgledati do 9 godina mlađe, ako redovno trčite. Trčanje drži vašu kožu zdravom te u nekim slučajevima produžuje životni vijek za 3-4 godine.

Trčanje pozitivno utječe na zdravlje. Pa, vrijeme je da se i vi aktivirate!

PROČITAJTE JOŠ: