Trebaju li kršćani skladištiti hranu i vodu za buduće katastrofe?

Kako se svijet bliži kraju, dolaze sve gori i gori dani. Trebaju li kršćani skladištiti hranu i vodu za buduće katastrofe?

U današnje vrijeme sve su češće prirodne katastrofe (poplave, potresi), porast terorizma, ratovi, nemiri, pandemije … Isus je rekao da će ovaj svijet iz dana u dan biti sve gori kako se bliži Njegov drugi dolazak.

No, trebaju li kršćani skladištiti hranu i vodu za bilo kakve buduće katastrofe? Daje li nam Biblija kakve smjernice po tom pitanju?

Božja vjernost prema svom narodu

U Izlasku 16 čitamo kako je Bog svom narodu dao manu s neba u vrijeme potrebe i iskušao njihovu vjeru. Svaki dan je mana padala s neba, samo za taj dan, a petkom dvostruko više da bi bilo dovoljno i za subotnji dan. Mana bi se pokvarila ako se drži preko noći, osim subote.

S druge strane, Biblija nam kaže da vjerujemo Gospodinu, imamo vjeru i ne brinemo o svojim fizičkim potrebama.

Povjeri Jahvi svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik. (Psalam 55, 22)

“Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6, 33)

Prirodne i ljudske katastrofe dogodit će se u bližoj ili daljoj budućnosti; nema sumnje. Međutim, nema dovoljno namirnica koje možemo pohraniti kako bi bile dovoljne nama i članovima naše obitelji. Uostalom, ne izgleda li suludo da u kući držite stotine konzervi, desetke kilograma brašna, soli, šećera …

Najvažnija priprema

Isus je rekao: “Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas” (Marko 13, 33). Također je rekao:

“Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan” (Luka 21, 34).

“Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek’ bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek’ se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju.” (Izaija 55, 6-7)

Najvažnija priprema za buduće katastrofe je duhovna. Svaki dan moramo biti vjerni Bogu i spremni susresti se s Njim. Ako je Njegova milost, On će pružiti način da mnogi vjernici budu zaštićeni. Kao što nam kaže prorok Sefanija:

“Tražite Jahvu, svi skromni na zemlji, svi koji izvršavate odredbe njegove! Tražite pravdu, tražite poniznost: vi ćete možda biti zaštićeni u dan gnjeva Jahvina.” (Sefanija 2, 3)

Trebaju li kršćani skladištiti hranu i vodu za buduće katastrofe?

Širok je raspon mišljenja o pitanju trebaju li kršćani skladištiti hranu i vodu da se pripreme za buduće katastrofe. Neki kažu da se moramo u potpunosti pouzdati u Gospodina za svoju budućnost, ali drugi vjeruju da bismo trebali napraviti planove kako bismo se pripremili za neočekivano, jer znamo da će “u posljednjim danima nastati teška vremena” (2. Timoteju 3,1) i da će se “pojaviti podrugljivi izrugivači; povoditi će se za svojim požudama” (2. Petrova 3, 3). Grešnost svijeta sve će više rasti.

Je li naša sigurnost u podzemnom bunkeru i višemjesečnoj opskrbi hranom i vodom? Je li naša sigurnost u stvarima ili u osobi? Možda nema ništa loše u pripremi za buduće katastrofe, ali uistinu, naša je sigurnost jedino u Isusu Kristu, jer znamo da imamo vječni život.

Nećeš se bojati strašila noćnoga ni strelice što leti danju, ni kuge što se šulja kroz tmine, ni pošasti što hara o podne. Pa nek’ padaju tisuće kraj tebe, deseci tisuća s desne tvoje, tebi se neće primaći! Tek što okom pogledaš, već ćeš vidjeti plaću grešnika. Jer Jahve je zaklon tvoj, Višnjega odabra sebi za okrilje. (Psalam 91, 5-10)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!