Trebam li tražiti budućeg supružnika ili čekati da ga Bog dovede?

Ako već duže imate želju da stupite u brak, sigurno se pitate: trebam li tražiti budućeg supružnika ili čekati da ga Bog dovede? Donosimo odgovor!

Ne bismo trebali bjesomučno tražiti budućeg supružnika kao da sve ovisi o svakom našem naporu da pronađemo tu osobu. Ali ne bismo trebali biti ni posve lijeni u vezi s tim, pretpostavljajući da će Bog obaviti sav posao. Prilično je malo vjerojatno da će vam netko jednog dana pokucati na vrata i da će to biti ljubav na prvi pogled.

Trebam li tražiti budućeg supružnika ili čekati da ga Bog dovede?

Iako zvuči čudno, odgovor je na oba pitanja: DA. Trebali biste otvoriti oči za budućeg supružnika i čekati da vam Bog dovede tu osobu. Znam da to nema puno smisla, ali tako je.

Kada je došlo vrijeme da se Izak oženi, njegovi su roditelji poduzeli mjere, što je bio njihov običaj. Poslali su slugu da mu aktivno pronađe ženu (Postanak 24). Sluga je imao popis osobina koje je morao tražiti kod žene za Izaka. Sluga se zaustavio kod bunara i zamolio Boga da mu pokaže ženu, puštajući je da daje vodu njegovim devama (stihovi 12-14). Kada bi barem moglo biti tako lako, ali bilo je za ovog tipa! Bog je uslišio njegovu molitvu dovevši k njemu Rebeku. Dala mu je vode, zatim napojila njegove deve i sluga je znao da je ona bila ta koju je Bog planirao za Izaka.

Što možemo naučiti iz ove priče izvađene iz povijesti Božjeg naroda?
Jednom kada znamo da je vrijeme da počnemo tražiti supružnika, trebali bismo započeti s molitvom. Prvo se obvežite slijediti Božju volju za svoj život. Psalam 37, 4 kaže: “Uživaj u Jahvi i on će ispuniti želje tvog srca.”

“Uživati u Gospodinu” znači da istinski volimo Boga i vjerujemo da se brine za svaki detalj našega života. U naše će srce staviti svoje želje za dobrim stvarima.

Pristajanje na suradnju s Bogom u potrazi za supružnikom znači prepuštanje Njegovim krajnjim vještinama pronalaženja partnera

Bog poznaje svaku pojedinu osobu na Zemlji; zasigurno zna tko je najbolji za vas. Tada vaš dio postaje željeti sve što On odluči da je najbolje, što uključuje prihvaćanje Njegovog savršenog vremena. Ako se molimo, Bog će nas odvesti do osobe koju ima za nas. Ponekad se čini da Bog ne radi “dovoljno brzo” za nas. Ali možemo vjerovati da On zna što čini.

Što ako nisam za brak?
Foto: Unsplash

Što ako nisam za brak?

Naravno, nema razloga tražiti budućeg muža ili ženu ako nije Božja volja da se vjenčate. Ponekad Bog poziva ljude da se uopće ne žene (1. Korinćanima 7). Postoje ljudi koji su se “zbog kraljevstva nebeskog” odrekli braka. Isus kaže: “Tko može shvatiti, neka shvati” (Matej 19, 12). Ako nemate nikakvu želju za ženidbom, onda ne tražite! Ako se ipak želite jednog dana vjenčati, ne bojte se danas samaštva. Ako Bog nema brak za vas, vrlo će jasno objaviti da je to Njegova volja.

Zapamtite da, bez obzira želi li Bog da se vjenčate, istinska svrha vašeg života je živjeti svaki dan za Boga i Njegovu slavu. Svakog se jutra budimo ne zbog nas, već zbog Boga. Pitanje na koje biste se trebali usredotočiti ne bi trebalo biti: “Planira li Bog brak za mene?” već: “Kako mogu proslavljati Boga (bez obzira na status)?” Bog će vaš život usmjeravati na način koji Mu donosi najviše slave.

PROČITAJTE JOŠ: