Tko je bila Rebeka u Bibliji?

Rebeka u Bibliji je bila Izakova žena koja je rodila Jakova i Ezava. Kakav je bio njezin životu? Po čemu je ona posebna?

Rebekina priča odličan je primjer Božje moći i koliko Bog blagoslivlja one koji su Mu vjerni. Dok su Abraham i njegovi potomci bili daleko od savršenog, njih je Bog odabrao kako bi ostvario Svoj plan za otkupljenje svijeta. Nisu bili drugačiji zbog svojih dijela, nego zbog odluke da će vjerovati u Boga. 

Bog je odabrao Abrahama da bude ocem naroda ljudi koji su drugačiji od ostatka svijeta. Abraham je vjerno slijedio Boga kada ga je On zamolio da ostavi zajednicu i način života koji je do tada poznavao. Bilo je važno da Abraham nađe prikladnu ženu za svog sina Izaka.

Nije htio da se njegov sin oženi Izraelkom jer su oni štovali poganske bogove. Abraham je poslao svog slugu u grad Nahor gdje je živio njegov brat kako bi odabrao suprugu za Izaka iz svoje obitelji (Postanak 24,2-4). 

Abrahamov sluga vjerovao je u Boga kao i njegov gospodar. Dok je bio na putovanju molio se Bogu da mu pokaže pravu ženu za Izaka tako što će ona izvaditi njemu i njegovim devama vodu iz bunara gdje su čekali. Bog je odgovorio na sluginu molitvu kada je mlada žena, Rebeka, došla i dala njemu i njegovim devama vode (Postanak 24,12-14).

Rebeka je bila Izakova rođakinja

Rebeka je bila Izakova rođakinja iz drugog koljena i Abrahamova pra-nećakinja (Postanak 24,15). Dala je slugi vode i pozvala ga da dođe odsjesti u dom njezinih roditelja. Njezini roditelji su prvo s njom razgovarali prije nego su prihvatili ponudu za brak koju je sluga donio. Rebeka je pristala (Postanak 24,15-67). 

Nakon što su Izak i Rebeka sklopili brak imali su problema sa začećem. „Izak se obrati Jahvi za svoju ženu jer je bila nerotkinja. Jahve ga usliša te njegova žena Rebeka zače“ (Postanak 25,21).

Rebeka je majka Jakova i Ezava

Bog je odgovorio na Izakovu molitvu i Rebeka je začela blizance. Tijekom teške trudnoće Bog joj je otkrio da će njezina dva sina biti dva suprotstavljena naroda. Ujedno joj je pokazao da će njezin mlađi sin vladati nad svojim starijim bratom. Jakov, drugorođeni, postat će otac dvanaest plemena Izraelovih, a Ezav, prvorođenac, postat će otac Edomita. 

Kako su dječaci odrastali bilo je jasno da Izak preferira Ezava dok je Rebeka preferirala Jakova. Rebeka i Jakov su dijelili obiteljsku osobinu obmane. Jakov je obmanuo Ezava da mu preda svoje prvorodstvo, a kasnije, nakon majčina nagovora, je naveo oca da mu da Ezavov blagoslov. Oboje su osjetili posljedice tih dijela kada je Jakov bio prisiljen pobjeći do majčinog brata Labana, a Rebeka je izgubila sina.

Iako su Jakovljeva i Rebekina djela bila grešna, Bog je ipak djelovao kako bi ispunio Svoje obećanje i od Abrahama stvorio velik narod. Svaki put kada je Jakov vjerovao Bogu tijekom svog putovanja primio je blagoslov; kasnije se vratio kući s velikom obitelji i bogatstvom. Bog je potvrdio savez koji je sklopio s Abrahamom i s njegovim sinom Izakom, te kasnije i s Jakovom (Postanak 35,9-15). 

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ: