Udaljavanje u braku znakovi
Foto: Unsplash

Udaljavanje u braku počinje polako. Ako na vrijeme ne primijetite znakove upozorenja, vaš odnos može doživjeti brodolom, a u konačnici i razvod.

Svi se sigurno sjećate svoje svadbe, ushita i uzbuđenja koje ste tada u sebi nosili, kao i ljubavi i strasti koju ste osjećali prema svom partneru ili partnerici.

Možda se još možete sjetiti i sitnih detalja s vjenčanja – mirisa cvijeća, okusa svadbene torte, posebnog sjaja u očima vašeg novog supružnika dok ste zajedno plesali prvi ples.

No kako godine odmiču i djeca odrastaju, a računi, neki drugi poslovi i problemi se gomilaju, osjećaji koje ste nekada imali jedno prema drugome mogu nestati.

Počinje polako, no ako ne primijetite udaljavanje u braku, vaš bi se odnos mogao ohladiti ili u potpunosti raspasti.

Udaljavanje u braku uglavnom počinje s ovim znakovima, piše autorica Lane Jordan Burday na portalu Crosswalk:

1. Udavanje u braku počinje kada prestanete obraćati pozornost na supružnika

Život je zauzet! Previše ”važnih” stvari nam privlači pozornost. Činjenica je da te ostale stvari koje žele vašu pozornost nikada neće prestati, ali našim će supružnicima uvijek biti potrebna pažnja.

Moguće je da ste prestali činiti sitne geste jedno drugome. Ne mazite se prije spavanja ili se ne držite za ruke kad ste vani ili dok gledate televiziju.

Počinjete govoriti da ste preumorni za vođenje ljubavi, a onda se dani pretvaraju u tjedne bez ikakvog oblika intimnosti. Prestanete se pozdravljati na vratima i pitati kako ste proveli dan. Osim toga, ne silazite s telefona kako biste razgovarali, ili ne prestajete gledati mobitel kad on/ona nešto govori.

VIDI OVO: 10 upozoravajućih znakova da se udaljavate od Boga

2. Prestajete razmatrati što vaš supružnik želi u svakodnevnim odlukama

Drugim riječima, prestajete pitati što vaš bračni supružnik želi raditi taj dan ili za vikend, ili što želi jesti za večeru ili koji su mu/joj planovi.

Prilikom udaljavanja u braku, svoje supružnike prestajete stavljati na prvo mjesto u malim stvarima. Prestajete kupovati njihovu omiljenu hranu u trgovini. Prestajete kuhati njihovu omiljenu hranu. Možda čak prestanete tražiti pomoć za svoje probleme ili ne želite ni čuti za njihove.

Uglavnom, ako vas nešto pita, zakolutate očima i kažete: “Moram li opet pomoći?” Kad su takvi stavovi prisutni u vezi, to pokazuje da više niste tim, što je vitalno za svaki brak.

VIDI OVO: 10 načina kako obnoviti povjerenje u braku

3. Udaljavanje u braku počinje kada svoj život i vezu počinjete doživljavati kao napola praznu čašu

Žalite se i svađate o svemu. Prestajete slušati. Ali ne prestajete slušati svoju glazbu, TV, mobitel itd. Sve vam je dosadno i ide vam na živce.

4. Počinjete stavljati druge osobe ili stvari ispred supružnika

Počinjete provoditi više vremena s prijateljima i baveći se svojim interesima. A kad ljudi/ rođaci/prijatelji kritiziraju vašeg supružnika, vi ih ne branite. Moguće je da šutite ili se jednostavno slažete s iznesenim kritikama.

A najgore od svega je ako ne stavljate supružnika ispred djece. Možda čak i svojoj djeci kažete oštre stvari o njihovom roditelju – mami ili tati?

VIDI OVO: Zašto ne smijemo dopustiti hlađenje ljubavi?

Kako možete promijeniti ovo udaljavanje u braku?

Razmislite nakratko o ljudima koje trenutno imate u svom životu. Sigurno u njemu postoje neki prijatelji za koje biste učinili sve da ih zadržite u svom životu. Volite biti s njima i računati na njih! Oni su tu za vas. Održati ovo prijateljstvo na životu nije teško jer želite da se ono nastavi.

Na isti način i brak ostaje jak. Moguće je da stvarno želite da se brak nastavi i da ostane najbolja veza u vašem životu. Ali, možda trenutno stvari nisu tako dobre. Uhvatite se kako se žalite na sve te kako puno više vremena provodite na poslu, s prijateljima ili djecom.

To sada mora prestati.

Možda i želite poručiti da nitko nema pojma koliko je on/ona loš! Rade to i to i toliko mi se stvari ne sviđa u kojima su pretjerali.

Kada je Isus rekao svojim učenicima da Bog ne želi da se ljudi razvode, apostoli su mu poručili: “Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se.” (Matej 19,10)

Učenici su shvatili da brak čine dvoje ljudi, a ne pojedinac koji može zahtijevati sve po svom.

Bog želi da brak bude primjer ‘jedinstva’ i zajedništva, zbog čega zapovijeda mužu da napusti roditelje i prione za svoju ženu. Nitko ne bi trebao biti važniji od vašeg supružnika.

Prestanite odmah činiti stvari po svom i razmislite o svom braku. Ako lutate, gunđate ili počinjete se žaliti drugima zbog svog partnera, možda vas upravo ovaj članak potakne na akciju da vratite bliskost u svoj brak.