Ukočeni vrat i leđa: 8 prirodnih metoda kako olakšati bolove

Ako vas muči ukočeni vrat ili leđa, postoje prirodne metode za liječenje koje vam mogu olakšati bolove.

Grčevi u mišićima mogu biti signal tijela da nešto nije u redu s našim životnim navikama.

Možda ste pretjerali s vježbama u teretani, možda ukrivo sjedite, možda previše ležite pred TV-om, možda vam jastuk ne odgovara. 

Ukočeni vrat i leđa – prirodno liječenje

Ukočeni vrat i leđa nam stvaraju ogromne probleme jer se ponekad ne možemo okrenuti, niti normalno micati.

Hvala Bogu, postoje neki prirodni načini liječenja kojima si možete olakšati bol u vratu i leđima. U nastavku donosimo njih osam.

1. Terapija toplinom i ledom

Liječnici preporučuju da prva 2 do 3 dana nakon što se javi bol pokušate staviti led na bolno područje, oko 10-20 minuta. Led će spriječiti nastanak upale, utrnut će živce i bol. Ako su mišići i dalje ukočeni nakon toga, odite pod topao tuš ili stavite vruće obloge. Ovo će pospješiti krvotok, opustiti mišiće i smanjiti bol.

Ukočeni vrat - prirodni liječenje
Foto: Unsplash

2. Nježna masaža

Iako je uvijek dobro otići kod profesionalnog fizioterapeuta, možete se masirati i sami, ili to može učiniti netko tko vam je blizak. Pažljivo pritišćite mišić ili tetivu oko bolnog područja; cilj je omekšati mišić i pospješiti krvotok.

3. Ostanite hidratizirani

Stručnjaci upozoravaju da nedostatak tekućine u tijelu povećava rizik od grčeva. Stoga pripazite da pijete dovoljno vode ili čaja, sokove treba izbjegavati zbog šećera koji je općenito nepovoljan za organizam.

VIDI OVO: 6 savjeta kako ublažiti bol u vratu

4. Vježbajte, ali ne odmah

Ako imate ukočene mišiće vrata i leđa zbog fizičke aktivnosti i vježbanja, treba prestati, no samo na dan-dva. Nakon toga, krenite s blagim vježbama i istezanjem.

Vježbe koje treba izbjegavati su: trčanje, ples, trbušnjaci, golf, kontaktni sportovi i slično.

Što se tiče istezanja, možete lagano podizati ramena i spuštati ih te ih možete vrtjeti. Cilj je opustiti mišiće koji povezuju vrat i leđa. Tek nakon oko 2-3 tjedna možete biti sigurni da ste potpuno izliječeni i možete nastaviti s intenzivnom vježbom – naravno, vremenski okvir varira ovisno o pojedincu, prenosi Brightside.

Jastuk utječe na zdravlje
Foto: Unsplash

5. Provjerite jastuk

Ukočeni vrat ili leđa najčešće uzrokuje loš jastuk ili madrac koji ne podržava vrat tijekom spavanja. Probajte s posebnim jastucima, memorijskom pjenom ili jastucima koji se prilagođavaju obliku tijela. Glava treba biti u ravnini s ostatkom tijela, ne treba biti povišena dok spavate. U ovom članku pročitajte koliko je jastuk za dobar san i zdravlje.

6. Koristite vratni obruč

Obruč oko vrata služi da si ograničite kretanje. Cilj je smanjiti rizik od dodatnih bolova i grčeva. S obzirom da je dosta radikalno, ovo se rješenje treba raspraviti s liječnikom.

VIDI OVO: Narodni lijek za bol u leđima: Krema koja će vam olakšati život

7. Lezite i opustite se

Grčevi u mišićima ukazuju da vam je potreban odmor. Stručnjaci savjetuju da je za opuštanje mišića dovoljno leći s jastukom pod vratom i pod koljenima. Za dodatnu relaksaciju možete si pustiti glazbu ili nešto drugo što vam pomaže.

8. Razmišljajte unaprijed

Postoje razni načini da smanjite ukočenost i bol u vratu i leđima s malo pažnje glede svakodnevnih navika.

Ako ste dugo na računalu, ustanite s vremena na vrijeme i istegnite se.

Ako treba, koristite posebna držala koja će vam držati dokumente pred očima. Također, pazite da se ne naprežete dok gledate u računalo. Sat po sat, i mišići se mogu neprimjetno istegnuti dok ne zaboli.

Još je jedna preporuka izbjegavanje nošenja visokih potpetica te unošenje dovoljno vitamina D i kalcija.