Bol u vratu rijetko kada započne preko noći te joj većinom treba neko vrijeme da se pojavi i razvije. Donosimo nekoliko savjeta kako je ublažiti. 

Svakodnevni život težak je za vrat. Svi ste vjerojatno osjetili tu bol kada dugo držite mobitel između uha u ramena ili težinu u vratu nakon dugotrajnog sjedenja za računalom. 

Bol u vratu može biti uzrokovana i artritisom ili ozljedom kralježnice, lošim držanjem, smanjenjem mišićne mase, stresom ili čak manjkom sna, kaže doktor Zacharia Isaac, voditelj odjela za fizikalnu medicinu u Birghamu i na Harvardu. 

Kao ublažiti bol u vratu? Donosimo šest korisnih savjeta:

1. Nemojte predugo ostajati u jednom položaju. Jako je teško ispraviti loše držanje, rekao je doktor Isaac, no ako se s vremena na vrijeme ustanete i malo prošetate, onda ćete izbjeći držanje vrata u nezdravom položaju. 

2. Napravite neke ergonomske prilagodbe. Položaj monitora računala treba biti na razini očiju kako se vrat ne bi naprezao. Koristite bluetooth slušalice ili zvučnik na mobitelu umjesto da ga stavljate između ramena i vrata. Stavite tablet na jastuk kako bi stajao pod kutom od 45 stupnjeva umjesto da leži ravno na vašem krilu. 

3. Ako nosite naočale, češće provjeravajte dioptriju. Doktor Isaac je rekao da ljudi često naginju glavu prema nazad kako bi bolje vidjeli ako im se dioptrija promijenila. 

Jastuci mogu uzrokovati bol u vratu
Jastuci mogu uzrokovati bolove u vratu; Foto: Pexels

4. Nemojte koristiti previše jastuka. Spavanje s nekoliko jastuka pod glavom može ukliještiti vaš vrat i smanjiti njegovu pokretljivost. 

5. Budite svjesni svojih granica. Na primjer, prije nego pomaknete tešku fotelju na drugi kraj sobe, razmislite što to može učiniti vašem vratu i leđima te zatražite nečiju pomoć. 

6. Dobro se naspavajte. Problemi sa spavanjem povećavaju rizik od nekoliko bolesti uključujući i muskuloskeletnu bol. 

Bol u vratu većinom nije razlog za zabrinutost, ali ako se javlja s drugim, ozbiljnijim simptomima, kao što je kružna bol, slabost, manjak osjećaja u nozi ili ruci, tada trebate posjetiti liječnika. 

„Drugi simptomi koji vas mogu zabrinuti jest jaka bol u vratu popraćena vrućicom ili gubitkom na težini. Svakako trebate konzultirati liječnika ako se jave navedeni simptomi“, rekao je doktor Isaac.