Umorni ste i loše raspoloženi? Možda vam nedostaje ovaj vitamin!

Ako ste umorni, razdražljivi i loše raspoloženi, moguće je da vašem tijelu nedostaje dragocjeni vitamin D.

Ako uočavate neke čudne simptome koji se do sada nisu javljali, znajte da vam vaše tijelo signalizira da mu nedostaje neki vitamin ili mineral.

Nedostatak vitamina D uključuje osjećaj umora i loše raspoloženje, ali ima još nekoliko simptoma koje ne smijete ignorirati.

PROČITAJTE: IZAĐITE NA SUNCE! 7 simptoma nedostatka D vitamina u tijelu

Ovaj vitamin je veoma važan za pravilno funkcioniranje našeg organizma i ima ozbiljan utjecaj na naše tijelo ukoliko ga nemamo dovoljno.

Nedovoljno vitamina D može dovesti do slabljenja mišića, umora pa čak i psihičkih problema. Ponekad nije lako uočiti nedostatak vitamina D, jer su simptomi prikriveni.

Ovo su najčešćih 6 simptoma da vašem tijelu nedostaje vitamin D

Loše raspoloženje

Ako se ne izlažete dovoljno sunčevim zrakama, postoji šansa da se smanji proizvodnja hormona sreće – serotonina. Serotonin je zadužen za regulaciju raspoloženja.

Prijelom kostiju

Ako vam se događaju prijelomi, vjerojatno vam nedostaje vitamin D. Mnogi misle da je za to kriv nedostatak kalcija koji je zadužen za zdravlje kostiju, što može biti slučaj. Međutim, tu je i nedovoljna ili loša absorpcija vitamina D.

Bol u kostima i zglobovima

Zbog nedovoljno vitamina D javlja se osjećaj neugode i bola u kostima i zglobovima. Najčešće se primjećuje u koljenima i leđima. Oni koji ne unose dovoljno ovog vitamina riskiraju osteoporozu i bolove u leđima.

PROČITAJTE: Znakovi upozorenja da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali

Znojenje glave

Znojenje glave je još jedan simptom nedostatka ovog važnog vitamina. Ukoliko se znojite iako vam je temperatura tijela u redu, možda vam treba još malo vitamina D.

Umor i iscrpljenost

Osjećaj umora je čest kod ljudi koji pate od nedostatka vitamina D, ali potencijalni razlog često bude neprimjećen. Osjećaj umora na duge staze ima negativan utjecaj na tijelo.

Sporo zarastanje rana

Imate li neku ranicu poslije operacije ili povrede, a ona sporo zarasta, onda se zapitajte kolika je razina vitamina D u vašem organizmu.

Vitamin D proizvodi komponentu bitnu za stvaranje nove kože kao dio procesa iscjeljenja, piše Daily Star. Vjeruje se da on ima utjecaja i na upalne procese kao i učešće u borbi protiv infekcija.

IZVOR:B92.net

NAJNOVIJE!