Uskrsni ponedjeljak: Što se dogodilo na ovaj dan?

Uskrsni ponedjeljak nastavak je proslave Uskrsa. Kršćani na ovaj dan slave što je Isus živ i što u njemu možemo pronaći novi život.

Uskrsni ponedjeljak je dan kada se kršćani prisjećaju Kristova uskrsnuća, praznoga groba i Isusovog susreta s učenicima.

Što se dogodilo na Uskrsni ponedjeljak?

Kada su žene stigle do groba, primijetile su da je prazan, ali anđeo je najavio njegovo uskrsnuće. U Mateju 28, 6 anđeo kaže: “Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.” Anđeo tada kaže ženama neka idu i ispričaju ostalima što se dogodilo.

One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: “Zdravo!” One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: “Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!” (Matej 28, 8-10)

Isus i dvojica učenika na putu u Emaus

Kako navodi Evanđelje po Luki, Kleofa i još jedan učenik uputili su se u Emaus. Putem su razgovarali o događajima vezanim za Isusovu smrt i uskrsnuće. Uskrsli Isus im se pridružio na putu te ih upitao o čemu razgovaraju. Nisu ga prepoznali. Na Isusov poticaj učenici su mu ispričali što se dogodilo:

“Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana? A on će: “Što to?” Odgovore mu: “Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ: Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe”. Isus, kojeg učenici još uvijek ne prepoznaju, protumačio im je što je stajalo u Pismima, od Mojsija i svih proroka. Kad su stigli u Emaus, Isus je želio nastaviti, ali učenici su navaljivali: “Ostani s nama, jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” Isus je ostao s njima i oni su ga prepoznali kad je s njima, za stolom, blagoslovio i razlomio kruh. Nakon toga su se Kleofa i drugi učenik odmah vratili u Jeruzalem gdje su našli okupljenu jedanaestoricu apostola i potvrdili im: “Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!” (Luka 24, 18-34)

Isus se ukazuje učenicima
Foto: freebibleimages.org

Isus se ukazuje učenicima

Kada se uskrsli Krist prvi put ukazao učenicima, Toma nije bio s njima. Učenici su mu ispričali što su vidjeli, ali Toma je rekao da bi trebao vidjeti Kristove ožiljke da povjeruje. Tjedan dana kasnije, Isus je ponovno posjetio učenike i Toma je bio s njima. Isus mu je pokazao ožiljke i on je povjerovao. Isus je rekao: “Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” (Ivan 20, 29)

Isus je treći put posjetio učenike na Galilejskom jezeru. Nakon što su odveslali do obale, učenici su jeli i sjedili s Isusom. Ivan 21, 15 -17 kaže:

“Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim. Kaže mu: “Pasi jaganjce moje!” Upita ga po drugi put: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim!” Kaže mu: “Pasi ovce moje! Upita ga treći put: “Šimune Ivanov, voliš li me?” Ražalosti se Petar što ga upita treći put: “Voliš li me?” pa mu odgovori: “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Kaže mu Isus: “Pasi ovce moje!”

PROČITAJTE: Zašto se Isus nakon uskrsnuća nije ukazao većem broju ljudi?

Kasnije su učenici otišli na goru u Galileji. Štovali su Isusa, a on im je pristupio i rekao:

“Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Matej 28, 19-20)

Isus je, nakon uskrsnuća, na zemlji proveo ukupno 40 dana. Za to vrijeme, rekao je učenicima da će Duh Sveti sići na njih. Na svoj zadnji dan, Isus je uzašao na nebo i pridružio se svom Ocu.

NAJNOVIJE!