Nitko ne voli kad se dar šalje dalje. Jeste li ikad primili dar koji vam se ili nije svidio ili niste imali koristi od njega? Stajao je mjesecima neotvoren u vašem ormaru ili ladici. Potom je došao rođendan vašeg najboljeg prijatelja – njemu bi stvarno koristio. Trebate li ga dati vašem prijatelju? Pa, odgovor je potvrdan – ali ne za rođendan. Kako bi se vaš prijatelj osjećao da zna da ste dalje poslali vaš stari dar kao da je „nov“ i „samo za njega/nju“? To bi se moglo usporediti s Ananijom i Safirom kad su dali nešto novaca od prodaje svoje zemlje, ali su se ponijeli kao da je to sav novac. To što su dali „nešto“ bilo je u redu; grijeh je bio u tome što su predstavili kao da je to bilo „sve“ – grijeh je bila prijevara (Djela 5).

Dakle, podignimo to na sljedeću razinu. Je li vaše tijelo vaše? Biblija nam govori da nije – da je Božje (1. Korinćanima 6,19). Kada ste u braku, Bog kaže da ono također pripada vašem supružniku (1. Korinćanima 7,4). Budući da vaše tijelo u konačnici pripada vašem Stvoritelju (i vašem supružniku), kakvo onda pravo imate dati ga nekome drugome?

Osim toga, zamislite da tražite od svog budućeg supružnika dozvolu za „korištenje“ svog tijela prvo s nekim drugim. Što bi vam rekli? Što biste vi rekli da se vas pita? Kada dođe vrijeme da svoje tijelo date svom bračnom partneru, jeste li gori od onoga koji dar šalje dalje? Već ste koristili taj dar – i sada ćete ga dati najvažnijoj osobi u svom životu kao „poseban“ dar? Koliko je to „posebno“?!

Ali mi se volimo

No, što ako volite svog dečka ili djevojku, i oni vole vas? Možda se čak planirate vjenčati. Nije li vrijedno čekati – prvenstveno kako biste bili poslušni Bogu? Da, Bog zabranjuje seks prije braka. Nemojte se zavaravati. Nema sumnje u to – to nije stvar „sivog područja“. No, nemojte meni vjerovati; pročitajte 1. Korinćanima 7 i Efežanima 5,3.

Zašto je Bogu stalo što radim sa svojim tijelom?

Bog ima poseban plan u vezi braka. Plan koji mu je veoma mio, i plan kojeg ne bismo trebali uprljati.

Bog je namijenio brak kao simbol (s dodatnim prednostima zajedništva i stvaranja). To je određeno u Postanku 1 i 2, narušeno u Postanku 3, a potom obnovljeno i usavršeno u Kristu. Imamo privilegiju biti dio te predivne simbolike, koja je jasno objašnjena u Efežanima 5,25-29:

„Muževi, ljubite svoje žene, kao što i Krist uzljubi crkvu te sama sebe predade za nju, da je posveti očistivši je kupelju vode, u riječi, kako bi je priveo sebi kao slavnu crkvu, bez ljage ili bore ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako su muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada nije zamrzio svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Gospodin crkvu.“

Zapazite da se mladenka predstavlja kao sveta i bez mane (stih 27). Kako „nevjesta“ može nositi „bijelo“ ako je već dala svoje tijelo u nesvetom činu prije svečanosti? I ne varajte se, muškarci: vi ste isto Kristova nevjesta i rečeno vam je da budete čedni. Simbolika braka je Krist kao muž i cijela Crkva – muško i žensko – kao nevjesta. Obraćajući se Crkvi, Pavao kaže: „Jer ljubomoran sam na vas Božjom ljubomorom: ta zaručih vas s jednim mužem, da vas kao čistu djevicu privedem Kristu“ (2. Korinćanima 11,2).

No, što ako sam već seksualno sagriješio?

Prvo, morate tražiti oprost kojeg Bog tako milostivo pruža. Ne postoji grijeh toliko velik kojeg Kristova krv ne može pokriti. Ali morate se odvratiti od tog grijeha (to znači ne nastaviti u grijehu). A Bog pruža slobodu od ropstva grijehu, tako da mu se možemo oduprijeti. Pavao nas potiče u Rimljanima 6,1-2. 11-14):

„Što ćemo dakle reći? Da ustrajemo u grijehu da bi se milost umnožila? Nipošto! Mi koji umrijesmo grijehu, kako da još živimo u njemu?… Tako i vi sebe smatrajte mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu Gospodinu našemu. Neka dakle ne kraljuje grijeh u vašemu smrtnom tijelu, da ga slušate u požudama tjelesnim, i ne predajite grijehu udova svojih za oružje nepravde, nego sebe, kao od mrtvih oživjele, i udove svoje, predajte Bogu za oružje pravednosti. Ta neće grijeh vama gospodariti! Jer niste pod Zakonom, nego pod milošću.“

Proslavite Boga svojim tijelom

Moramo odložiti seksualni grijeh zato što je naročito opasan. (ChristianAnswers.Net nudi neke praktične savjete kako se čuvati čistima dok tražite ili čekate na svog supružnika.) Pavao upozorava:

„Bježite od bludništva! Svaki grijeh koji učini čovjek izvan tijela je; a tko bludniči, protiv svojega tijela griješi. Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji“ (1. Korinćanima 6,18-20).

Tako je. Slavite Boga svojim tijelom. Vaše je tijelo važno Bogu. Njime možemo častiti ili obeščastiti Boga. Mnogi ne žele imati ništa s kršćanstvom zato što ne vide razliku između kršćana i svijeta. Ovo je jedno od onih područja koje može glasno govoriti o našem ponašanju i uvelike proslaviti Boga – ili se, nažalost, može dogoditi suprotno.

Dopustite da vas ostavim sa sljedećom mišlju: Salomon, najmudriji čovjek koji je ikada postojao, u Izrekama 13,15 kaže: „Dobro razumijevanje donosi naklonost, a prijestupnicima je put tegoban.“ Osoba treba samo pogledati oko sebe i vidjeti bol i smrt (da, smrt u obliku abortusa i spolno prenosivih bolesti) koje seks ostavlja za sobom. U Izrekama 5, Salomon daje ozbiljno upozorenje u vezi seksualnog prijestupa, ali u ovom poglavlju također pruža alternativu, mudar put – put koji je pun blagoslova, zadovoljstva i mira. Potičem vas da odaberete mudar put i samo se „radujete sa ženom [ili mužem] svoje mladosti“ (Izreke 5,18).

Autor: Frost Smith; Izvor: Biblija i znanost/answersingenesis.org