Veliki četvrtak

Veliki četvrtak je posljednji dan Korizme. Koji događaji su se dogodili na Veliki četvrtak? Što Biblija govori o tom danu?

Večernjim bogoslužjem na Veliki četvrtak započinje Veliki petak odnosno Sveto trodnevlje.

Iako se često smatra kako je sveto trodnevlje Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, ono zapravo započinje Velikim petkom i traje do Uskrsa.

Što se dogodilo na Veliki četvrtak?

Uspostava Euharistije

Na Veliki četvrtak se prisjećamo Posljednje večere koju je Isus blagovao sa svojim učenicima. Bila je to zapravo pashalna večera kojom su se Židovi kroz stoljeća prisjećali izbavljenja iz egipatskog ropstva. No, Isusovo blagovanje sa svojim učenicima je ujedno i uspostava sakramenta Euharistije (Večere Gospodnje ili Svete Pričesti).

Kada se Crkva danas okuplja oko Njegova stola, slavi oslobođenje i otkupljenje iz ropstva tame. Po Euharistiji se sjedinjujemo u zajedništvu sa samim Kristom (pričest, starosl. Pričastije = zajedništvo).

Po Euharistiji smo i u zajedništvu jedni s drugima. Zato su zajednička bogoslužja vidljivi znak zajedništva u Kristu i s Kristom. Gdje nema euharistijskog zajedništva, nema ni Crkve, tko ne sudjeluje u euharistijskoj gozbi, nema Života u sebi.

VIDI OVO: Molitva na Veliki četvrtak

Isus pere noge učenicima
Foto: logodatabase.net

Isus pere noge učenicima

Tijekom Posljednje Večere Isus je svojim učenicima oprao noge. Noge su prali učenici svome učitelju, no ovdje je Isus učinio suprotno. On je taj koji nas može očistiti, on je taj koji nas može otkupiti i spasiti.  Cjelokupno djelo spasenja Njegova je inicijativa. I sve to čini, ponizivši se radi nas. Ovim činom poniznosti Isus i nas uči kako se trebamo odnositi jedni prema drugima: “”Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, tako i vi ljubite jedni druge!” (Iv 13,34).

Isus razotkriva izdajnika

Najsigurniji smo u zajedništvu s Kristom. Svako naše udaljavanje od Njega potencijalna je opasnost da ga svojim životom zaniječemo, ili još gore, da postanemo njegovi neprijatelji.

Posljednje riječi izdanog Isusa

Izdaja i predaja

Juda Iškariotski, odmah nakon zajedničkog blagovanja, izdaje i predaje Isusa vlastima. Učinio je to zbog materijalne koristi od 30 srebrnjaka. Izdaje ga poljupcem. To je bio znak vojnicima da znaju tko je Krist – onaj koga će Juda poljubiti. Koji su to “srebrnjaci” u našem životu koji nas navode da Krista zamijenimo s njima? Moć, bogatstvo, slava, društveni položaj… Može li nas bilo što od toga navesti da se odreknemo Krista? Odreći se vječnog radi prolaznog nije previše mudro.

Ostanimo u zajedništvu s Kristom. Nemojmo se udaljiti od Njega, od Njegove riječi, od Njegova stola. Neka nam događanja Velikoga četvrtka budu ohrabrenje i opomena kako smo razumjeli koje blagoslove imamo kada smo u zajedništvu s njim a kojim se opasnostima predajemo kada se udaljavamo od Njega.

Izvor: ipaprkc.org