Stiže val arktičke hladnoće: Temperature ispod nule, snijeg i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će vikend biti hladan, uz jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, susnježicu, pljuskove snijega te poledicu.

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tijekom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stupnjeva, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježni pljuskovi, objavio je The Telegraph.

“Stiže nam ‘arktička eksplozija‘. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Walesu trebalo ostati suho”, izjavio je Aidan McGivern iz u Ureda za meteorologiju.

Pravi zimski val i značajne količine arktičke hladnoće kreću se prema središnjoj, istočnoj te jugoistočnoj Europi

Najhladnije će biti tokom vikenda te početkom sljedećeg tjedna na jugu Europe, gdje će se nad Balkanom nadviti snažna zimska oluja koja će donijeti veće količine snijega, piše Severe Weather Europe.

Hladna fronta koja dolazi s Arktika stići će prvo do Grčke, a zatim će ojačati prema Bugarskoj, Rumunjskoj, Moldaviji i Ukrajini sa subote na nedjelju gdje će pasti veća količina snijega.

Hrvatsku su pogodile povremene mjestimične oborine, većinom u manjim količinama, a pahulje su, uz hladnije vrijeme od subote, osim u gorju, moguće i u nekim nizinama. Bit će i vjetrovitije.

“Subota će biti vjetrovita, a vikend hladniji, u nedjelju ujutro uz mogućnost lokalne pojave mraza pri tlu. Nestalno vrijeme nastavlja se i u unutrašnjosti, a za vikend će biti još hladnije, čemu će pridonositi i povremeno jak sjeverni te sjeverozapadni vjetar. Osim kiše, treba računati i na susnježicu, pljuskove snijega te poledicu. Iako je mala vjerojatnost većih količina oborine, u višim predjelima može nastati i tanji dekorativni snježni pokrivač”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

NAJNOVIJE!