U Hrvatskoj više od 110.000 djece živi u uvjetima siromaštva

U Hrvatskoj od ukupno 690.000 djece, njih više od 110.000 živi u riziku od siromaštva te ne postoji sustavna briga o njima.

Na ovu tešku situaciju je upozoreno na obilježavanju Dana Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. U sklopu svečanosti održan je stručni skup “Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključivosti” na kojem je upozoreno na problem dječjeg siromaštva.

“Mi u Hrvatskoj imamo oko 110 tisuća djece koja su u riziku od siromaštva, a to je 16 posto od ukupno 690 tisuća djece u Hrvatskoj što je jako veliki broj”, rekla je Olja Družić Ljubotina s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a piše N1.

Upozorila je i kako za tu djecu ne postoje “određene mjere niti sustavna briga” te je naglasila da su nužne preventivne mjere kojima bi se pomoglo djeci koja žive u siromaštvu.

U sklopu svečanosti otvorena je i novouređena prostorija Caritasove podružnice ‘Dječji osmjeh’. Ta je podružnica u proteklih 14 godina pomogla više od 1000 obitelji slabijeg imovnog stanja i njihovoj djeci.

Oko 20 milijuna djece i mladih u dobi do 18 godina u Europskoj uniji u riziku je od siromaštva ili socijalne isključenosti

Riječ je o novim podacima Eurostata za proteklu godinu koji pokazuju kako je svako četvrto dijete na području EU u riziku od siromaštva. To je 0,3 posto više nego preklani.

Najgore je stanje u Rumunjskoj gdje je čak 41,5 posto, odnosno oko milijun i pol djece u siromaštvu. U Bugarskoj je socijalno ugroženo 34 posto djece i mladih, a u Španjolskoj 32 posto.

Najpovoljnija situacija je u Sloveniji u kojoj je 10,3 posto djece, odnosno njih oko 41.000, u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Slijede Češka s 13,4 posto i Danska s 13,8 posto.

NAJNOVIJE!